Гроси назова реална ядрената авария в АЕЦ Запорожие

Pan.bg 15 апр 2024 | 23:30 views (515) commentaries(0)
img пан.бг

Гроси назова реална ядрената авария в АЕЦ Запорожие
Ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси
© Алексей Коновалов/ТАСС
Според ръководителя на МААЕ рискът от подобен инцидент трябва да бъде сведен до минимум

ООН, 15 април.Възможността за ядрена авария в Запорожката атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) остава реална, въпреки преминаването на всички нейни енергоблокове в режим на студено спиране. Това съобщи ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси в изявление пред Съвета за сигурност на ООН.
Прочетете също
Какво се знае за ударите на украинските въоръжени сили по Запорожката атомна електроцентрала

„Въпреки факта, че шест от реакторите на централата са в режим на студено спиране, а последният енергоблок беше превключен в този режим преди два дни по препоръка на МААЕ, потенциалната опасност от голяма ядрена авария остава много реална“, Гроси казах.

"Ние сме опасно близо до ядрена катастрофа. Не трябва да се самодоволстваме и да оставим заровете да решат какво ще се случи утре. Днес трябва да направим всичко по силите си, за да намалим риска от инцидент до минимум", каза той.

От септември 2022 г. всички блокове на Запорожката АЕЦ са спрени. Пет от тях са били в състояние „студен стоп“, един е бил в състояние „топъл стоп“. Оборудването се поддържа в съответствие с необходимите разпоредби при строг контрол на стандартите за радиационна безопасност. Заради края на отоплителния сезон в Енергодар на 13 април четвърти енергоблок на централата беше преведен на режим „студено спиране“.

На 7, 8 и 9 април украинските войски използваха дронове, за да атакуват няколко пъти Запорожката атомна електроцентрала. На 7 април е повреден камион, разтоварващ храна в столовата, разположена на територията на гарата. Ранени са трима души. Един от дроновете се е ударил в покрива на шести енергоблок. На 8 април дрон-камикадзе на украинските въоръжени сили (ВСУ) беше свален над атомна електроцентрала, отломките му паднаха върху покрива на шести енергоблок. На 9 април дрон на украинските въоръжени сили удари сградата, в която се помещава единственият в света пълномащабен симулатор на реакторна зала. Пострадал е само покривът на сградата.източник

тасс

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка