Министерство на правосъдието на РФ иска от съда да признае ЛГБТ движението за екстремистко

Pan.bg 17 ное 2023 | 19:17 views (475) commentaries(0)
img
pan.bg

Дейността на ЛГБТ движението в Русия разкри разпалването на социална и религиозна омраза, обясниха от Министерството на правосъдието. По-рано в РФ „ЛГБТ пропагандата“ и смяната на пола бяха забранени.

В петък, 17 ноември, руското министерство на правосъдието се обърна към Върховния съд на страната с искане да признае „международното ЛГБТ социално движение“ за екстремистко и да забрани дейността му на територията на Руската федерация. Разглеждането на иска е насрочено за 30 ноември.

Според Министерството на правосъдието, в дейността на ЛГБТ движението в Русия са идентифицирани „различни признаци и прояви на екстремистка ориентация, включително разпалване на социална и религиозна омраза“.

Как точно ЛГБТ движението „разпалва социални и религиозни раздори” не се уточнява. Също така не е ясно какво се разбира под „международно ЛГБТ социално движение“.

Забрана на „ЛГБТ пропагандата“ и смяната на пола в Руската федерация

През 2013 г. на федерално ниво в Русия беше приет закон, забраняващ „ЛГБТ пропагандата“ сред непълнолетни. В края на 2022 г. в страната влезе в сила закон, който забранява разпространението на материали, които според руските власти насърчават нетрадиционни сексуални отношения, педофилия и смяна на пола.

През юли Русия прие поправки в законодателството, забраняващи смяната на пола, освен в случаите на лечение на вродени аномалии. Тези, които вече са сменили пола си, нямат право да осиновяват деца, да бъдат настойници или попечители, бракът им ще бъде анулиран.

Източник: DW Снимка: cdn.iz.ru / ИЗВЕСТИЯ/Зураб Джавахадзе

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка