Американски учени откриха причината за масовото отравяне с живак на тропическите птици

Pan.bg 15 ное 2023 | 12:44 views (565) commentaries(0)
img
pan.bg

Американски биолози са установили причината за масовото замърсяване с живак на много видове тропически птици. Оказа се, че проблемът е свързан с добива на злато. Изследването е публикувано в научното списание Ecotoxicology.

Учените анализираха 2316 проби от кръв и пера от 322 вида птици, събрани в девет страни в Централна Америка, Южна Америка и Карибите. Те откриха едни от най-високите концентрации на живак, наблюдавани някога при пойни птици. Например, в едно зелено земеродно рибарче се съдържа 30 пъти повече токсичен метал в тялото му в сравнение с безопасните нива.

Според изследователите, причината за отравяне с живак на околната среда и нейните обитатели в повечето случаи е свързана с разработването на златни находища. В близост до местата за добив на злато концентрациите на живак се оказаха почти четири пъти по-високи, отколкото в други райони.

Занаятчийският и дребномащабният добив на злато остава най-големият източник на замърсяване с живак в света, което представлява близо 38% от замърсяването с живак, причинено от човека. Тези операции използват живак за достъп до малки златни частици в почвата и утайката. Живакът се свързва със златото, за да образува амалгама и когато получените късчета се нагреят, той се изпарява, оставяйки след себе си златото. В този случай течният метал навлиза както в земята, така и във водата, както и под формата на пари в атмосферата.

Обезлесяването за нуждите на селското стопанство чрез изгаряне на растителност също освобождава живак в околната среда.

Биолозите също така са открили високи нива на живак в хищните птици и водните видове. Месоядните птици са по-податливи на токсина, тъй като го поглъщат чрез месото на плячката си.

Учените предупредиха, че замърсяването с живак представлява заплаха не само за птиците, но и за хората. Токсичното вещество отслабва имунитета на животните, което ги прави по-уязвими към патогени на различни заболявания, някои от които могат да се предават на хората.

Преди това учените установиха, че паяците могат да отровят с живак други животни.

Източник: gazeta.ru Снимка: Shutterstock

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка