ЕС премина към зимно часово време

Pan.bg 29 окт 2023 | 10:11 views (440) commentaries(0)
img
pan.bg

В нощта на 29 октомври стрелките на часовниците в Европейския съюз бяха преместени с час назад.

Германия и други страни от ЕС преминаха към зимно часово време в нощта срещу неделя, 29 октомври.

От 1996 г. ЕС има единно правило за прехода между лятно и зимно часово време. В последната неделя на март часовниците се преместват с час напред, а в последната неделя на октомври – с час назад.

Дискусия за премахване на ежегодното преминаване към лятно и зимно часово време

През март 2019 г. мнозинството от евродепутатите гласуваха за премахване на годишното преминаване между лятно и зимно часово време през 2021 г. Тази реформа обаче така и не беше приложена поради липса на единство между Европейската комисия и държавите-членки на ЕС.

Така, правителствата на Германия и редица други страни от ЕС поставиха условие на Брюксел: консултациите за реформа за премахване на прехода към лятно и зимно часово време ще се състоят едва след като Европейската комисия предостави резултатите от експертно проучване на предимствата и недостатъците на тази реформа. От своя страна Европейската комисия не е съгласна да направи такава „оценка на последствията“.

Часови пояси в ЕС

В ЕС има три часови пояса: Ирландия и Португалия използват време по Гринуич, осем страни от ЕС, включително Финландия и балтийските страни, използват източноевропейско време (два часа пред Гринуич), а останалите страни от ЕС, включително Германия, използват средноевропейско време, то е с един час пред времето по Гринуич.

Източник: DW Снимка: cdn.zerkalo.az

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка