Бивши ученици искат извинение от ирландско училище за издевателства от нацистки учител

Pan.bg 04 окт 2023 | 08:14 views (414) commentaries(0)
img
pan.bg

Учителят по френски в училището Свети Конлет в Южен Дъблин, Луис Феутрен, който е работил там от 1957 до 1985 г., е бил нацистки колаборационист. Той имал склонност към жестоки наказания и странни унижения за своите ученици. Той обичал да си спомня Втората световна война, когато се присъединил към бретонската националистическа група, сражаваща се за Германия. Той показвал и свои снимки във военна униформа. Сега учениците му настояват за извинение от учебното заведение, пише The Guardian.

Феутрен се укриваше в Ирландия от френското правосъдие. Той беше уважаван и почитан като педагог до смъртта си през 2009 г. Сега обаче бивши ученици, преживели и станали свидетели на нападения от Феутрен, поискаха извинение от училищните власти.

Феутрен е бил член на бретонското движение Безен Перо, което си сътрудничило с нацистите по време на окупацията на Франция с надеждата да създаде независима бретонска държава. Отрядът носел униформи на SS и охранявал центъра за разпити в Рен. Фойтрен е бил младши офицер с чин обершарфюрер. След войната цялата част е осъдена за престъпления срещу евреи и бойци от съпротивата.

Феутрен бяга в Уелс, а след това в Ирландия, където учи в университета в Голуей и след това става учител по френски в престижното училище Свети Конлет.

„Те казаха, че всъщност той не е нацист, а бретонски сепаратист“, каза пред изданието историк по този въпрос.

И персоналът, и учениците научиха, че училищният учител по френски презира Франция и там е разследван.

Киърън Оуенс, който посещава училището от 1966 до 1974 г., каза, че Фойтрен е внушавал страх. — "Никой няма да си помисли да противоречи на господин Фройтен. Беше вулкан, готов да изригне всеки момент. Ако имаше някакво нарушение, той щеше да бъде много, много, много бърз и брутален. Бях свидетел как удари ученик и той прелетя през цялата стая”, разказа очевидец.

Източник: gazeta.ru Снимка: i0.wp.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка