Държавата да поеме здравните осигуровки на курсантите, независимо от възрастта им

Pan.bg 28 юли 2023 | 21:31 views (517) commentaries(0)
img pan.bg

Източник: otbrana.com Снимка: otbrana.com

Спирдон Спирдонов

Тази тема не се повдигфа за първи път.

Курсантите във висшите военни училища да бъдат здравно осигурени от държавния бюджет от началото до завършването на обучението им, независимо от възрастта им. Това предлагат от Съюза на военноинвалидите и военнопострадалите, съобщи председателят на родолюбивата организация младши лейтенант от запаса Петър Велчев. По този повод той е изпратил писмо до председателя и заместник-председателя на Комисията по здравеопазване в Народното събрание. Реализирането на предложението ще наложи промяна на Закона за здравното осигуряване. По сега действащата разпоредба за сметка на държавния бюджет се осигуряват студентите - редовно обучение във висши училища до навършване на 26-годишна възраст, и докторантите на редовно обучение по държавна поръчка. Предложението е този текст да се допълни с „курсантите във висшите военни училища“, без ограничение във възрастта. Промяната ще помогне за повишаване на интереса към обучението във военните училища, с оглед на социалния статус на курсантите.

Впрочем, тази тема не се повдига за първи път. По време на служебния министър на отбраната Димитър Стоянов за осигуровките на курсантите и майките - курсанти, имаше среща с представители на Министерството на здравеопазването и е била свършена определена работа в тази насока. Дори са били съгласувани текстове за промяна на закона. В този план се работеше и по Наредбата за осбения статут на курсантите, която би обект и на въпроси от страна на членовете на Комисията по отбрана..

Пред 2020 г. по предложение на Съюза тези курсанти, които за освидетелствани по установения ред, влязоха в Закона за военноинвалидите и военнопострадалите и придобиха качество на „военноинвалид“.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка