Властите на Херсонска област обещаха да възстановят Каховската ВЕЦ

Pan.bg 16 юли 2023 | 13:29 views (492) commentaries(0)
img
pan.bg

Изпълняващият длъжността губернатор на Херсонска област Владимир Салдо обеща, че Каховската водноелектрическа централа (ВЕЦ) „определено“ ще бъде възстановена - в крайна сметка напояването на сухите степи на Херсонска и Запорожка област, както и на север от Крим, без нея ще бъде невъзможно.

В интервю за РИА Новости Салдо заяви, че в хидроенергийния възел Каховка водохранилището играе по-важна роля от производството на електроенергия. По думите му, станцията е от голямо значение за водния баланс на южните райони, като осигурява напояване на земеделските земи и водоснабдяване на населението.

„Казано по-просто, без язовир Каховка няма да е възможно да се изхранят толкова хора, колкото са живели тук“, подчерта Салдо. Той добави, че възстановяването ще започне, когато "военната обстановка го позволи".

В нощта на 6 юни, по време на обстрел от ВСУ, язовирът на Каховската водноелектрическа централа беше повреден, което доведе до неконтролирано изтичане на вода от водохранилището и наводнение на крайбрежните райони на Херсонска област надолу по течението на река Днепър.Източник: vesti.ru Снимка: /fakty.com.ua

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка