Генерал-майор Дочев представи в Букурещ университетската ни франкофонска общност

Pan.bg 13 юли 2023 | 18:30 views (603) commentaries(0)
img pan.bg

Източник: otbrana.com Снимка: otbrana.com

Спирдон Спирдонов

В румънската столица се проведе учредителното заседание на Регионална конференция на ректорите на висшите училища-членове на Университетската агенция на франкофонията в Централна и Източна Европа. Целта на проявата бе укрепването на франкофонското научно сътрудничество, засилването на взаимодействието между университетите-членове на агенцията и създаването на Регионална конференция на ректорите от Централна и Източна Европа (C2R-ECO), с предложение за устав, както и избор на президент и конституиране на Бюрото.

Началникът на Военна академия „Г. С. Раковски“ генерал-майор Тодор Дочев, като член на Контролния съвет на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България, беше единственият ректор, който участва в конференцията от нашата страна и представи българската университетска общност във Франкофонията. В срещата участваха още двадесет ректори от институции-членки на AUF-ECO, назначени от председателите на Националните съвети на ректорите на 11 държави в региона. Нашата академия е член на Университетската агенция на франкофонията от 2015 г. и е първото висше военно училище в нея.

Организацията включва 1100 образователни институции, от тях 200 висши училища са в Африка. В региона Централна и Източна Европа са включени 24 държави. В организацията членуват 11 висши училища от България.

Основната стратегическа задача е задълбочаване на сътрудничеството между партньорите чрез съвместни упражнения, тренировки, учебни планове, проекти, обмен на студенти и преподаватели. Новата форма от 2022 г. са франкофонските клубове, които наброяват 200 в 60 страни. Изградени са 30 мрежи за свързаност между 200 университета. Организацията разполага с 18 лаборатории за изследване по проекти.

Световната среща за 2023 г. ще бъде през октомври в гр. Квебек, Канада.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка