Германия и ЕС се договориха за използването на електрическо гориво в автомобилите след 2035 г.

Pan.bg 26 мар 2023 | 09:40 views (695) commentaries(0)
img
pan.bg

Германия и ЕС постигнаха споразумение за въглеродно неутрални горива за двигатели с вътрешно горене (ДВС) в автомобили, произведени след 2035 г. Това съобщава rbc.ru с позоваване на изявление на министъра на транспорта на Германия Фолкер Висинг и представителя на Европейската комисия по „Зеления пакт за Европа“ Франс Тимерманс.

„Постигнахме споразумение с Германия за бъдещото използване на гориво в автомобилите“, каза Тимерманс. Според него, сега ще започне работа по одобряването на стандартите за емисии на въглероден диоксид (CO₂) за автомобили.

транспортните средства с ДВС също могат да бъдат пререгистрирани след 2035 г., ако използват само CO₂-неутрални горива, каза Висинг.

През февруари евродепутатите подкрепиха инициативата на Европейския съвет за забрана на продажбата на нови автомобил с изкопаеми горива в ЕС след 2035 г.

До 2030 г. производителите на автомобили ще трябва да намалят емисиите от новите модели леки автомобили с 55% и 50% за лекия търговски транспорт. Също така от 2025 г. до 2029 г. се планира делът на автомобилите с ниски емисии в общите продажби да бъде увеличен до 25% сред леките автомобили и до 17% сред лекия търговски транспорт. До 2035 г. целта за намаляване на въглеродните емисии за новите автомобили трябва да бъде 100%.

По-рано беше съобщено, че Италия ще се противопостави на забраната за производство и продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене след 2035 г.

Източник: gazeta.ru Снимка: Александр Уткин/РИА «Новости»

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка