80 години от трагедията на Хатин

Pan.bg 23 мар 2023 | 06:59 views (859) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на посолствотона Беларус в България

Преди 80 години – на 22 марта 1943 г. – фашистките наказателни отряди изгориха беларуското село Хатин и неговите жители – 149 души, 75 от които бяха деца.

От къщите наказателните отряди изгониха възрастните хора, децата, жените и мъжете. Болните и немощните били бутани с приклади. Всички бяха затворени в плевня и подпалени. Под натиска на десетки човешки тела вратите не издържаха и се срутиха. С горящи дрехи, обзети от ужас, хората се втурнаха да бягат, но нацистите хладнокръвно стреляха по тях от картечници и автомати. Най-малкият жител на Хатин беше само на 7 седмици.

От спомените на единствения възрастен човек, оцелял в трагедията, Йосиф Камински: «И мен ме заведоха в тази плевня... Дъщеря, син и съпруга – там... Те я запалиха отгоре, покривът гори, огънят се излива върху хората, тези хора се задушават, те са толкова сблъскани, че вече нямат възможност да дишат... Тук вратите се отвориха, а хората не излизат. Какво има? Там стрелят, казват те. Казвам на сина си: «През главите, през главите е необходимо!». Синът също изскочи. Изтича пет метра – застреляха го».

Трагедията на Хатин е един от многочислените факти, свидетелстващи за целенасочената политика на геноцид на хитлеристка Германия по отношение на населението на Беларус. Хатин олицетворява над 10 хиляди беларуски села, много от които са изгорени заедно с хората и никога не са се възродили.

От доклада за хода на разследването на Генералната прокуратура на Беларус по наказателното дело за геноцида на беларуското население по време на Великата Отечествена война и следвоенния период:
– към началото на 2023 г. размерът на материалните щети за Беларус от действията на нацистките окупатори по време на Великата Отечествена война се оценява на най-малко 2,3 трилиона щатски долара;
– допълнително е установена информация за не по-малко от 1,3 хиляди неизвестни досега изгорени селища (тоест днес говорим не за 9,2 хиляди напълно или частично изгорени села, а за 10,5 хиляди), както и над 90 лагера на смъртта;
– на територията на Беларуската Съветска Социалистическа Република са унищожени най-малко 3 милиона души (въпреки че официалната статистика в продължение на много години посочва различни цифри – от 2,2 до 2,4 милиона).

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка