Швеция се надява да убеди Турция по въпроса за членството в НАТО

Pan.bg 14 май 2022 | 11:47 views (498) commentaries(0)
img
пан.бг
Шведският външен министър се надява да убеди колегата си от Турция по въпроса за членството в НАТО

В същото време Ан Линде отбеляза, че е наясно с наличието на несигурност в хода на процесите на ратификация, във връзка с които Швеция вече не може да бъде напълно уверена в успешното влизане в алианса.
Шведският външен министър Ан Линде ще се срещне с финландския си колега Пека Хаависто с турския външен министър по време на неформална среща на външните министри на НАТО в Берлин, за да го убеди да промени позицията на страната си по отношение на приемането на Швеция и Финландия в алианса. Това заяви тя в събота в интервю за Шведското радио.

Неотдавнашното изявление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за нежеланието му да види двете скандинавски страни в НАТО ще бъде един от въпросите, които ще бъдат обсъдени на срещата на ръководителите на външните агенции. „Ще имаме възможност да разговаряме помежду си за евентуална молба на Швеция за присъединяване към НАТО и се надявам, че ще получим положителен отговор от всичките 30 членки на алианса. Много от 30-те съюзници вече официално обявиха, че са много активни. подкрепа за Швеция и Финландия“, каза Линда.

В същото време тя отбеляза, че е наясно с наличието на несигурност в хода на процесите на ратификация, във връзка с които Швеция вече не може да бъде напълно уверена в успешното влизане в НАТО. „Процесите на ратификация винаги носят фактор на несигурност, не на последно място поради желанието на някого да използва ратификацията за някои вътрешнополитически въпроси. Знам това добре от предишния си опит като министър на търговията. Наред с това обаче има силно желание много страни така че Швеция и Финландия да станат членове на алианса“, подчерта шефът на шведското външно министерство.

Както Ердоган каза пред репортери в петък, Анкара не разглежда възможността Стокхолм и Хелзинки да се присъединят към НАТО като положителна, тъй като "скандинавските страни са къща за гости на терористични организации" - членове на Кюрдската работническа партия, забранена в републиката. Според турския президент „по-ранните администрации са направили грешка по отношение на Гърция и е известно отношението на Гърция към Турция“. Той подчерта, че страната му не иска да направи "втора грешка по този въпрос".

На 13 май в Швеция беше публикуван междупартиен парламентарен доклад, в който се заключи, че членството в НАТО ще повиши сигурността на кралството. Социалдемократическата партия ще се произнесе по въпроса за присъединяването на страната към НАТО на 15 май. Дебатът по доклада за политиката за сигурност ще се проведе в парламента на 16 май, на същия ден правителството на кралството ще проведе допълнително заседание, за да вземе официално решение относно кандидатурата за присъединяване към алианса.


източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка