Археолозите са открили гробницата на царица Клеопатра. Какви тайни ще разкрие тя? /СНИМКИ/

Pan.bg 07 юли 2020 | 20:12 views (1261) commentaries(0)
img
pan.bg

Царството на Египет и последните години от живота на кралица Клеопатра са обвити в мистерия. Тя беше последната от династията на Птолемеите, управлявала Египет в продължение на 30 години. Образът на кралица Клеопатра е обгърнат в прилив на романтизъм, магия и мистерия. По образа на царицата са заснети повече от дузина филми. Към днешна дата няма точно място на погребението на Клеопатра. Напълно възможно е обаче последната находка на археолозите да хвърли светлина върху тази загадка.

image

Засега знаем за живота на Клеопатра от записите на древногръцките философи и историци. Тя е родена през 69 г. пр. Н. Е. И управлявала Египет в продължение на 30 години. Клеопатра е описана като интелигентна и образована жена. Тя беше добре запозната с външната и вътрешната политика на Египет, умело манипулираше не само своите поданици, но и умееше да очарова двамата най-велики мъже - Юлий Цезар и Марк Антоний. Според исторически източници Клеопатра е починала в заточение от ухапване от змия. Тя се самоуби, без да се подчини на обсадилия Александрия Октавиан, който по-късно става известен като Август Цезар.

image
Част от статуята от гробницата на Клеопатра

Много малко се знае за гроба, както и за смъртта на Клеопатра. Не е известно мястото на погребението на царицата. Има доказателства, че по нейно искане тя е погребана заедно с любовника си Марк Антоний.

image
Тапосирис Магна

Скорошните археологически разкопки обаче могат да хвърлят светлина върху мистерията на смъртта на Клеопатра. Археологическа мисия, ръководена от учен от Доминиканската република, отдавна провежда разкопки в храма Тапосирис Магна. Вече са открити много ценни археологически находки, които датират от времето на великата египетска царица. Тапосирис Магна е светилището на Изида и Озирис.

Тъй като самата Клеопатра считаше себе си и любимия си Марк Антоний за въплъщение на тези богове, то и погребението може да бъде намерено там. В допълнение, Тапосирис Магна често се споменава от Плутарх. Според неговите записи, в този храм се провеждали грандиозни ритуали в чест на египетските богове.

image

Учените, с помоща на радарния метод, откриха под земята обширна мрежа от тунели, както и няколко стаи, които могат да бъдат мавзолеи. Археолозите вече са намерили алабастърната глава на кралицата
и няколко монети, изобразяващи Клеопатра върху тях. В района около храма са открити 27 гробници и 10 мумии. А както е известно, близките хора винаги са се стремяли да бъдат погребани до владетеля. Всички глави на мумиите са разположени в посока към статуята.

Източник: yandex Снимки: yandex/ grodnonews.by

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка