На 22 юни 1941 г., 159 немски дивизии и 42 съюзни нахлуват в СССР

Pan.bg 22 юни 2020 | 08:35 views (2820) commentaries(18)
img ПАН.БГ


3.9 милиона мъже с 600 000 моторни превозни средства и 750 000 коне, подкрепени от румънски, италиански и финландски войски, пресичат границата на 2900 километров фронт, най-голямото нахлуване във военната история. Немските войски образуват три основни групировки – Група армии Север трябва да нападне от Източна Прусия до Ленинград за един месец; Група армии Център трябва да предприеме двупосочно настъпление през Минск и Смоленск към Москва; Група армии Юг трябва да превземе Киев, басейна на река Дон и Черноморското крайбрежие. Амбициозната операция за завладяване на източните територии ознаменува началото на ключовата фаза за решаване на победата във войната. Германското нашествие в Съветския съюз води до 95% от всички германски жертви от 1941 до 1944 г.

Операция „Барбароса“ е наименувана в чест на Фридрих I Барбароса, средновековният германски владетел, който според мита ще спаси Германия в нейния час на нужда. Планирането за операцията започва на 18 декември 1940; самата операция продължава от юни до януари 1942. Червената армия с големи усилия отблъсква най-силния удар на Вермахта след като той се отклонява от Москва и се насочва на югоизток и Адолф Хитлер не постига очакваната победа, но ситуацията на Съветския също остава бедствена. Тактически германците постигат големи победи и окупират някои от най-важните региони на Съветския съюз, главно в Украйна. Въпреки тези успехи, през декември германците са отблъснати при Москва и не съумяват отново да организират едновременна офанзива по целия стратегически германо-съветски фронт.

Операция „Барбароса“ е най-голямата военна операция в човешката история в численост на войските и в жертви. Тя открива Източния фронт, на който са разположени повече войски от който и да е военен театър в световната история. Региони, покрити от операцията стават място на някои от най-големите битки, с най-голям брой жертви и най-ужасни условия, както за руснаците, така и за германците.

Операцията се проваля по две основни причини: руските ресурси и издръжливост са по-големи от очакваните; самият Хитлер се намесва, давайки заповед за концентриране на войските срещу Москва, след като Ленинград вече е обкръжен, а в същото време придвижва танковите войски от центъра в южна посока за обкръжението на Киев, като по този начин облекчава защитата на Москва. До настъпването на зимата само южната армейска група успява да изпълни първоначалните заповеди.

Провалът
на Операция „Барбароса“ води до искания от Хитлер за повече операции в Съветския съюз, които в крайна сметка се провалят, като продължаване на обсадата на Ленинград,] битката при Сталинград и Операция Цитадела, сред други битки на окупирана съветска територия.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 18

 1. #1
  гост 22 юни 2020, 13:38
   
  20
   
  10

  На тази дата е началото на края на германската фашистка сган, както и на фашистката сган от другите държави.
  Слава на героите и благодарим!

 2. #2
  Borei 22 юни 2020, 14:04
   
  18
   
  10

  Отговор на коментар: #1

  За съжаление фашизмът се оказа заразен, като вирус!

  САЩ изтеглиха военните учени на Третия райх, след войната при тях, "изчистиха" им досиетата и ги накараха да им разработват ракетното оръжие.

  Но, ето че фашизмът захвана САЩ! Те не крият, че се смятат за "богоизбрани" и че целта им е да подчинят и управляват цял свят! Имат 800 военни бази по света и наказват с войни неподчиняващите им се...
  А пък "дълбоката държава", собствениците на печатницата на доларите и те, независимо от държавата САЩ, мечтаят за същото, да поробят цял свят. Да го "поразредят" с "ваксини" от какви ли не грипове, (Короната е само един от тези) и след това да чипират останалите, за да са им послушни животни... Шизофренични желания на психично болни, но накараха над 3 милиарда човека, да седят два месеца в къщи и да носят още тези намордници и днес още! И скоро ще принудят всички да им слагат и насилствено "ваксина", за която от медицинска гледна точка няма ни най-малката необходимост!

  Фашизмът не е изчезнал! Просто методите му на война и средставата за достигане на целитие му, са станали по-други!

 3. #3
  гост 22 юни 2020, 16:49
   
  11
   
  7

  На № 2
  Никъде не пиша, че фашизмът е изчезнал.
  Но трябва да изчезне, за да може да живеят повечето хора.

 4. #4
  Парсифал 22 юни 2020, 17:29
   
  5
   
  16

  Отговор на коментар: #3[/
  орк намалихме броя ви с 27.млн.
  следващия път от вас ще остане само радиоактивна пепел.
  DEUS VULT !

 5. #5
  Анализатор 22 юни 2020, 17:32
   
  11
   
  7

  А в същност Фашизъм има само в Италия.
  В Германия е национал социализъм и се различава от съвецкия социализъм по това, че е на национална база а не на класова. Иначе в агресивната си вътрешна и външна политика си приличат като близнаци

 6. #6
  САМО НАПРЕД 22 юни 2020, 18:24
   
  12
   
  4

  ЗАЩО МАЙ ФЮРЕР АДОЛФ ДОГОВОРА НАРУШИ ?!?!
  И СТАЛИН ПОСЛЕ С КОМУНИЗЪМ ЯКО НИ "ДАРИ" !!!

  НЕ ЗНАЕШЕ ЛИ ,ЧЕ ГОСПОД Е РУСНАК !!?!?
  И ТИ КАТ НАПОЛЕОН ОКАЗА СЕ ГЛУПАК !!!!

  ГЛУПАЦИ ИМА МНОГО И В БУЛГАРИ$ТАН,
  пр€ми€рът -ТИКВА,ФАТМАКА рум€н -$М€ХОРАН!

  НО НАЙ ОПАСНИ СА мижитуркит€- Уф$и,
  НА ТЯХ АНТИ-НАРОДНАТА $€ ВЛА$Т КР€ПИ!

  А тони димитров си е Л*ЙНО Ч€РВ€НО,
  ОЩЕ МИРИШЕ ВЪВ "ВРАЖДЕБНА"
  СЛЕД ТОЛКОВА МНОГО ВРЕМЕ....!

 7. #7
  Копаят ли копаят 22 юни 2020, 19:25
   
  11
   
  2

  Отговор на коментар: #5
  Всъщност болшевизмът на Сталин е само черупка и камуфлаж. Сталин в действията си е геополитик и националист. Износът на революция въобще не го е интересувал. Неслучайно разтурва Третия интернаионал. Когато Хрушчов казва,че Сталин е наруши ленинскити принципи и норми то той е напълно прав - Сталин зачерква сърценивата на болшевизма,т.е. износът на раволюция. Колкото и парадоксално да звучи точно Сталин спасява Запада от концепцията на болшевиките за износ на революция по света. Новите" болшевики" в Западна Европа и САЩ обаче възродиха идеята и копаят в тая посока.

 8. #8
  Borei 22 юни 2020, 21:43
   
  7
   
  7

  --> #5 Иди и кажи това официално, че националсоциализмът в Германия по времето на Хитлер, "не е бил фашизъм" и виж какво ще направят днешните евреи от тебе :)!!!

  То е въпрос на дефиниция. По една от дефинициите на фашизма, това е капиталистическо общество, в което на власт е най-богатата прослойка, върхушка от крупни банкери и индустриалци. В крайната му форма се стига до това, което е било в Германия по времето на Хитлер.
  Започват да се мислят за "богоизбрани", "извънземни", "супермени", а останалото "долу" е "простолюдие", което може да бъде използвано за медицински експерименти, за материал, като са им вадели златните зъби, преди да ги хвърлят в газовите камери, може и да ги убият, понеже са "излишни" и подобни... А пък инвалидите или родените с някакви недъзи са били убивани, като "непотребни"!

  Е, какво имаме днес в САЩ? Онези там не знам банкери ли са, индустриалци ли са или печатари на зелена хартия, но и те се помислиха за "богоизбрани"! Унищожават наред страни... Сега вече измислиха и вирусите, като идеален метод, да се унищожат "излишните"!
  И пак някакъв дебил, богат Бил Гейтс, започна да нарежда, че цял свят щял пак да ИМА ПРАВО да пътува със самолети и да пътува по отпуски по света, САМО АКО ТЕ, сащиянците им сложат някаква тяхна ваксина? Е, от къде на къде този ще има право да решава за българите, за руснаците, за немците, за французите и за всички останали по света, че даже и те трябвало да ни лекуват нас? И от това да зависело даже, каква свобода на движение и т.н. сме щели да имаме?

  Хитлер, ако беше още жив, щеше да им завиди на фантазията и възможностите им днес! И остави друго, ами цял свят им се подчини...
  Ходят още с маските, като гламави :)... Вирус има, но то и всяка зима простуда има.. И олелеее ще умрем всички от това :)!!!

  Явно силно "натискат" правителствата по цял свят, понеже толкова много им се иска да ни "ваксинират"?

 9. #9
  р.овч. 23 юни 2020, 05:39
   
  5
   
  7

  Отговор на коментар: #8

  borgay мазен gay
  плаче,тръшка се ,ридае
  за х@й си мечтае

 10. #10
  Анализатор 23 юни 2020, 09:16
   
  6
   
  6

  @Борей , тотално не разбираш нацизма или се правиш на итересен за да докараш прилика с корпоративна америка.
  Нацизма е базиран на тезата за превъзходството на чистата арийска раса над останалите народи.
  Като по времето на Хитлер работниците получават редица социално придобивки, същевременно се унищожават всики партии и органицаии които не подържат власта. Антисемитизма също е основен стълб на нацизма.
  Сравнението със САЩ е нелепо, много по-близко до това в момета е Русия.
  Глупостите как Бил Гейст те задължавал да си правиш ваксина за да летиш, няма какво да коментирам.
  Иначе да, САЩ са империя и се опитват да управляват света, като се месят където им скимне.

 11. #11
  Borei 23 юни 2020, 10:45
   
  7
   
  9

  Отговор на коментар: #10

  Какво има да го разбирам германският нацизъм?

  Ако вземем само него си е чист нацизъм. НО в Германия тогава се е смесило доста и друго.
  Окултни науки и вярата в силата на предците им и са търсили по цял свят артефакти от миналото. Даже и в СССР и в Тибет са търсили следи и технологии на бивши цивилизации. Даже са успяли да получат "стари" технологии от тибетските монаси.

  Отделно са се "издигнали" за "арийци", които имали някакво "превъзходство" над другите народи. Даже това им "превъзходство" им е давало право да унищожават другите народности. Не само евреите. И цигани и славяни и всички други са били под ножа при тях.
  Евгениката също е присъща при тях, независимо от националността на жертвите. Когато са се раждали и при тях деца с недъзи, са ги смятали за "непълноценни" и "излишни" и са ги убивали, без даже да се интересуват от мнението на роднините им, родителите им и т.н..

  По изказванията на Хитлер, те са нападнали СССР, понеже не са искали те и Европа да получи такава обществена система, "болшевишко - азиатска", за каквато те са смятали организацията на СССР. Отделно са решили, че трябва да се "намали" населението на СССР с цели 30 милиона. Просто решили, че имат право да намалят населението на една чужда страна!
  И при тях на власт е бил официално "Фюрерът", но зад него са стояли богатите банкери и индустриалци. "ИГ Фарбен" например, БМВ и още много други крупни собственици са го поддържали. Дори има връзка и със САЩ. Банкерската мафия в САЩ също тясно е преплетена и с Хитлер и неговите безумни идеи. Финансирали са го. И даже и фамиля Буш, тези които бяха баща и син президенти на САЩ, по времето на Хитлер са сътрудничили с него.
  Ако искаш да разбереш още за тази връзка на сащиянските банкери с Хитлер, виж тази книга на един американски професор, историк: Antony C. Sutton

  Книгата: "Wall Street and the Rise of Hitler"
  https://www.amazon.com/Wall-Street-Hitler-Antony-Sutton/dp/0945001533

  Колкото и да не искаш, има доста паралели на фашистка Германия и фашистките САЩ!
  САЩ просто продължават делото му!

 12. #12
  Анализатор 23 юни 2020, 15:26
   
  6
   
  4

  Та къде видя приликата между нацизма и либерализма в това което написа?
  Американски бизнес не се е интересувал от политика, а от това къде може да спечели. Инвестирали са както в Германия така и в СССР. Голяма част от индустриализацията на СССР се случва с американска помощ
  Иначе Хитлер в началото когато идва на власт има подкрепата на 20тина едри капиталисти за канцлер докато на 300 са подкрепили Франц фон Папен.

 13. #13
  САМО НАПРЕД 23 юни 2020, 19:20
   
  8
   
  8

  ОТ НАЦИОНАЛ-СОЦИАЛИЗМА ПО-ДОБРО НЯМА!!!

  НО РАНО ИЛИ КЪСНО МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО НАЦИЗЪМ И ПОЧТИ СИГУРНО ДО ВОЙНА/И!

  МАЙ ФЮРЕР АДОЛФ СЕ Е ВЪЗХИЩАВАЛ
  С ОСНОВАНИЕ НА АТАТЮРК,
  КОЙТО СПАСЯВА ТУРЦИЯ ,И "СЛУЧАЙНО " ИЗБИВА" НЕМАЛКО арменци....!

  ВСЯКА ПРИЛИКА С НАЦИСТКА ГЕРМАНИЯ Е СЛУЧАЙНА,
  А ГАДОВЕТЕ СА ОТНОВО ЕДНИ И СЪЩИ:
  англия , франция,
  тарикатите: юдеи,гърчоля,арменци,мангали,педали,комуняги....!

  БЪЛГАРИЯ НА ТРИ МОРЕТА,ИСКАМЕ РЕВАНШ!ДОЛУ рум€н П€Д€радев -Ч€РВ€Н КАЛЪФ $ЪДРАН!

 14. #14
  5ar 23 юни 2020, 22:30
   
  0
   
  3

  На Хитлер са му казали да търси оригинала на арийската раса в Царицин (Сталинград).
  После се оказало, че въпросното нещо било в Царицин, ама друг Царицин, не оня в Русия,

 15. #15
  Две армии 23 юни 2020, 23:19
   
  5
   
  6

  Във ВОВ срещу Хитлер воюват две доста различни армии на СССР. През 1941г. и частично през 1942г. срещу Вермахта воюва РККА. Това е армията създадена от Троцки със всичките и болшевишки недостатъци - няма единоначалие, няма звания,политкомисарите имат права да одобрават и отменят решения на командирите,има много ураджийство,идеология и тупане по гърдите.Въпреки чистките армиятя не е прочистена от троцкисти. А заговор на маршалите за сваляне на Сталин е имало - вече има разсекретени документи. Повече от учудващо е,че на места места РККА се бие упорито,а на много места фронтът се разпада като картатена кула. До края на 1941г. около 3,5 млн. войници попадат в плен,от които 1 милион постъпват на служба във Вермахта,та да се стигне до началото на 1942г. когато 2-а ударна армия на ген. Власов цялата преминава на страната на немците. По същество до края на 1941г. довоенната РККА е унищожена,изключая дивизиите от Далечния изток. През 1943г. обаче при Сталинград се бие вече нова армия - се бият по същество бащите и дедите на разбитите младежи,нооо вече с по-нова техника и по-важното с армия където е възстановено единоначалието на командирите,пагоните , военните звания и военният професионализъм. Извикана е на помощ църквата и всички руски национални герои - Минин,Пожарски,Суворов,Кутузов,Нахимов....,които до тогава са били загърбвани от фанатизираните болшевики. Точно Сталин превръща войната от идеологическа в Отечествена. След шока от блицкрига на немците,още в първото си обръщение към народа Сталин не се обръща с болшевишкото "другари и другарки",а с християнското "братя и сестри".

 16. #16
  Shadows 24 юни 2020, 15:43
   
  4
   
  0

  Пиша този коментар ,че без да исках цъкнах плюсче на коментар 15 две армии .Тъй ,че за тоя минус едно плюсче и плюс един минус.

  Относно Сталин МНДА .Невероятната популярност на Сталин на фона на сегашните правители както в Русия така и на запад способства за това на него да са му преписани много действия/деяния изказвания и вярвания които той не е правил и към който няма нищо общо.
  Специално за #15 Две армии Изписали сте абсолютни глупости нямащи нищо общо с реалността.
  1-во след като са ви известни "разсекретени документи" моля покажете къде се бие тази ЕДНО МИЛИОННА руска армия във Втората Световна.
  Защото информация за участието на такъв брой хора ЕДИН МИЛИОН РУСНАЦИ на страната на ОСТА няма в нито една от решаващите битки на Източния фронт а и нито на западния. Може да ползвате най-достъпния сайт Уикипедия и да прегледате относителния брой хора участващи в решителните битки на източния фронт и да видите ,че просто такова количество хора ЛИПСВА както преди и по време на битките така и след тях в отчета за пленени след края на войната.

  Определени пасажи от този коментар
  как да го кажа аааа ами не просто нямат общо с реалността а като следната част са неадекватни,да коментирам всички значи да коментирам всяка дума но ето по фрапиращите
  "политкомисарите имат права да одобрават и отменят решения на командирите"Съветвам да ползвате интернет да се запознаете с това какво е политкомисар и какво върши защото ако това което пишете е вярно то няма нужда от командири а политкомисаря ще върши тяхната работа.Освен това за неизпълнение на задачите командването идва разстрел както и за своеволия на бойното поле.Това може да го напише и/или верва некой който военните умения идват игрите на команд анд конкуер.
  От къде идва тая "извикана армия" от друг паралелен свят а тия "Минин,Пожарски,Суворов,Кутузов,Нахимов загърбвани от фанатизираните болшевики." да не са призовани от отвъдното?За доказателство,че "ПРЪНКЯТЕ" ГЛУПОСТИ бих ви посъветвал да се запознаете с ранните филми на Съветския Съюз включващи описаните по горе индивиди.Загърбили ги били НО ПЪК ПРАВЯТ ФИЛМИ ЗА ТЯХ.
  (ох брилянти брилянти брилянтиий,брилянтите на някой хора нямат граници)(уточнение САРКАЗЪМ)


  Следващото го пиша с големи букви за да вижда по добре може и да се считате за говорене на повишен тон.
  ТОВА КОЕТО СТЕ НАПИСАЛИ ЗА ПОМОЩ НА ЦЪРКВАТА Е ЗАГЪРБВАНЕ НА БОЛШЕВИЗМА/КОМУНИЗМА Е (следващото по принцип бих го написал с по големи удебелени черни букви но незнам как става в сайта)Е ОТКРОВЕНА ЛЪЖА.(от тук нататък с нормални големи букви).ТОЧНО ЦЪРКВАТА СЕ ОБРЪЩА И СЪДЕЙСТВА НА НАЦИСТИТЕ ТЕ СА НАЙ ГОЛЕМИТЕ КОЛАБОРАЦИОНИСТИ В РУСИЯ.ДОКАЗАТЕЛСТВАТА ГИ ИМА КАКТО НА СНИМКИ ТАКА И В ПИСМЕН ВИД ОТ НЕМСКИ ДОКЛАДИ.За допълнително доказателство обърнали ли са гръб руснаците на комунизма/болшевизма в полза на православното християнство бих ви посъветвал да погледнете на войнишките гробищата както за малките така и големите от този период гробните плочи дали са с кръст или с комунистически знаци.
  Това би трябвало да ви даде ясен отговор.
  (НЕ СА)

  ЗА СВЕДЕНИЕ ПО ВРЕМЕ НА ВОЙНАТА 70% ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ ВОЮВА ДИРЕКТНО НА ФРОНТА ОТ КОЙТО 60% ЗАГИВАТ В НЕЯ ИЛИ 3ТРИ МИЛИОНА И ДВЕСТА ХИЛЯДИ КОМУНИСТА .70% ОТ ПОЛУЧИЛИТЕ НАГРАДИ ПРЕЗ ВЕЛИКАТА ОТЕЧЕСТВЕНА ВОЙНА СА КОМУНИСТИ.

  Така завършващи мисли.Относно този коментар #15
  Две армии и фантасмагориите около СТАЛИН Съветският Съюз и този период въобще ,защото не са единични случай, ъъъмм ами както казват джедайте истината е относителна зависи как я представиш.От Дарт Вйдър предаде и уби баща ти до Дарт Вейдър е твоя баща но разбираш ли като мина на "тъмната страна" престана да бъде Анакин Скаиуокер и стана Дарт Вейдър тъй ,че това което ти казах не бе лъжа а истина представена от друга гледна точка.
  Надявам се в моя коментар да съм дал достатъчно информация/примери използвайки обикновена логика и насока в интернет да покажа ,че теорията тип истини от друга гледна точка си е откровена лъжа .
  Въпреки ,че е възможно в случая да преплитане на няколко реалности и коментара на 15 да е точен.

 17. #17
  ivan13 25 юни 2020, 23:38
   
  0
   
  2

  Някой е изпаднал в кома и е видял Хитлер да гори в ада

 18. #18
  Ерих 26 юни 2020, 09:02
   
  1
   
  2

  Отговор на коментар: #1

  дедьi фаэфали , фуй сосали.
  смогем пафторит!

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка