На днешния ден преди 138 години е роден Георги Димитров

Pan.bg 18 юни 2020 | 20:59 views (1365) commentaries(2)
img ПАН.БГ


18 юни 1882 г. (стар стил)
Flag of Bulgaria.svg Ковачевци, Княжество БългарияГео̀рги Димитро̀в Миха̀йлов е български и съветски политик, ръководител на Българската комунистическа партия (БКП) и председател на Коминтерна.

Димитров е роден през 1882 година в радомирското село Ковачевци в семейство на бежанци от Пиринска Македония, но израства в София. Завършва само начално образование и започва работа в печатарската промишленост, но скоро се ориентира към синдикална и политическа дейност. През 1913 година е избран за народен представител, а след Първата световна война е сред ръководителите на болшевизиращата се БКП.

През 1923 година Георги Димитров ръководи Септемврийското въстание, след чийто провал работи като функционер на Коминтерна в Москва, Виена и Берлин. През 1933 година е сред обвиняемите в показния Лайпцигски процес, организиран от налагащия се националсоциалистически режим в Германия. С енергичните си речи по време на процеса той си създава международна известност, превръщайки се в една от най-популярните фигури в световното комунистическо движение.

Оправдан на Лайпцигския процес, от 1934 година Димитров живее в Съветския съюз, където оглавява Коминтерна. През следващото десетилетие, в най-тясно сътрудничество със съветския диктатор Йосиф Сталин, играе централна роля в координирането на световното комунистическо движение.

Георги Димитров се връща в България през 1945 година и оглавява формиращия се тоталитарен режим в страната, като от 1946 година е министър-председател. Той участва активно в ликвидирането на опозицията и става обект на мащабен култ към личността, запазил се и след неговата смърт. След продължили с години разнородни здравословни проблеми, той умира през 1949 година в санаториума „Барвиха“ край Москва.


източник

уикипедия
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Гешев 18 юни 2020, 21:37
   
  13
   
  10

  тарабата-гомосек и алкаш

 2. #2
  САМО НАПРЕД 21 юни 2020, 13:45
   
  4
   
  3

  жоро-МАСТИКАТА- НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ!

  СТИГА КОМУНИЗЪМ! СТИГА ПЕДЕРАДЕВЩИНИ!

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка