Страните от Югоизточна Азия намаляват разходите за отбрана

Pan.bg 27 май 2020 | 09:15 views (592) commentaries(0)
img
Илиян Русев,
pan.bg
По информация на defencenews.com

В проучване се казва, че страните от Югоизточна Азия намаляват разходите за отбрана в резултат на икономическата криза, породена от коронавируса, което потенциално улеснява Китай за по-нататъшно отстояване на претенциите си в региона.

Aristyo Rizka Darmawan, експерт по морска сигурност в Университета на Индонезия, пише, че намаляването на разходите за отбрана се разглежда като сравнително лесен начин за намаляване на държавните разходи, когато страните са изправени пред натиск върху бюджета си.

„Индонезия например обяви, че ще намали бюджета си за отбрана тази година с близо 588 милиона щатски долара. Тайланд също намали средствата си за отбрана с 555 милиона долара. Малайзия, Виетнам и Филипините са изправени пред подобен натиск. По-малко разходи за отбрана неизменно ще означават по-малко патрули в морето” пише Дармаван в онлайн списанието на австралийския мозъчен тръст Lowy Institute.

От друга страна Китай наскоро обяви, че ще увеличи разходите си за отбрана с 6,6% през 2020 г., въпреки сериозния спад в икономическия растеж на страната поради пандемията. Увеличението е най-ниското от години, но все пак ще позволи на Китай да разшири способността си да налага своите териториални претенции в Южнокитайско море и да увеличи военното си присъствие в Западния Тихи океан и в Индийския океан. Друг ключов приоритет е поддържането на действителна заплаха срещу Тайван, самоуправляващата се островна демокрация, която Китай смята за своя територия, и която според Китай трябва да бъде поставена под контрол с военни сили, ако е необходимо.

Китай запази присъствието си в Южнокитайско море по време на вируса. Последните търкания в региона включват китайски кораби, следящи от близо малайзийските проучвания за минерални изкопаеми и потопяването на виетнамска риболовна лодка от китайски кораб за морска сигурност.

Китайският външен министър обаче отхвърли твърденията, че страната експлоатира коронавирусната епидемия, за да разшири регионалното си присъствие, като определи подобни обвинения като „чиста глупост“. Държавният съветник и министърът на външните работи Ван Йи заяви пред репортери на пресконференция на 24 май 2020 г., че Китай си сътрудничи тясно в антивирусни усилия със страните от Югоизточна Азия, няколко от които имат припокриващи се териториални претенции с Китай в стратегически жизненоважния воден път. Доколкото Китай отдавна засилва присъствието си в региона, Ванг каза, че други държави, вероятно имащ предвид САЩ и
техните съюзници, създават нестабилност с военни полети и морски патрули в региона.

На снимката: Военнослужещи от Япония, Южна Корея, Индонезия и Малайзия участват в учение Cobra Gold на 25 февруари 2020 г. (сн. MC1 Julio Rivera/U.S. Navy)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка