Скандалната украинска отбранитлена компания "Укроборонпром" търси нов старт във връзки със западните производители на оръжие

Pan.bg 21 май 2020 | 11:09 views (863) commentaries(0)
img
Васил Димитров,
pan.bg
По информация на defencenews.com

"Ако "Укроборонпром" ще продължи да бъде нещо повече от местна отбранителна фирма, украинският конгломерат ще трябва да намери индустриални партньори в чужбина" заяви генералния директор Айварас Абромавичус. А привличането на тези чуждестранни инвеститори ще бъде почти невъзможно без набор от необходими реформи на държавната компания, предупреди Абромавичус на 19 май 2020 г. Реформите, които той призна, изглежда изостават на правителствено ниво.

„Западните инвеститори и западните компании са много сложни и са много умни. Знаете че, "Укроборонпром" от години има омърсена репутация. Така че е ясно, че почти никоя западна компания с каквато и да е репутация и размери не се интересува от пряко придобиване на активи в отбранителния сектор в Украйна поради репутационните рискове“ заяви откровено Абромавичус по време на събитие, организирано от Атлантическия съвет.

Това е една от многото причини, поради които Абромавичус настоява за реформи на компанията, чиято съмнителна репутация бе допълнително увредена от мащабен скандал през 2019 г., включващ ръководители, получаващи "откат" за части, контрабандирани от Русия. Скандалът разтърси украинската политика, като някои твърдяха, че това е основен фактор за загубата на президентската надпревара от Петро Порошенко.

Президентът Владимир Зеленски, който встъпи в длъжност през май 2019 г., предприе усилие за разчистване на бъркотията, което включваше назначаването на Абромавичус, бивш министър на икономиката и търговията, за наблюдение на реорганизацията на компанията.

Абромавичус, който настоява за пълен финансов одит на компанията заедно с потенциална реорганизация на нейните бизнес звена, подчерта, че „ние трябва да повишим стандартите за управление до напълно различни нива“, като отчитаме повишената прозрачност, ако компанията има някаква надежда за работа с държави в чужбина. И той заяви, че "Укроборонпром" се нуждае от партньорства, за да оцелее, вместо да се ревърне в нищо друго, освен местен, малъко концерн.

„Пътят за нас е да правим съвместни предприятия“, каза Абромавичус. „Очевидно пътят напред е просто да се създадат производствени мощности в Турция, в Индия, в Обединени арабски емирства, при което нашата [интелектуална собственост] и техните финансови ресурси [се комбинират] заедно, за да произвеждаме за вътрешните и глобалните нужди“.

На снимката: Украински военнослужещи присъстват на церемонията по предаване на тежки оръжия и техника, произведени от държавния концерн "Укроборонпром" (сн. Сергей Супински/AFP през Getty Images)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка