Колко пари намериха в Сталин след смъртта му

Pan.bg 16 май 2020 | 18:17 views (2016) commentaries(0)
img
pan.bg

Описът на имуществото на Генералисимус Йосиф Сталин, направен почти веднага след смъртта му на 5 март 1953 г., свидетелства за изключителния аскетизъм на лидера и потвърди неговото безсребърничество. В същото време безспорният документиран факт беше, че Йосиф Висарионович има право на месечна 10-хилядна заплата. И много скромният, материално непретенциозен живот на „бащата на народите“, както и способността на Сталин да използва изключителния обем от различни привилегии в СССР - всички тези характеристики на Генералисимуса изненадващо хармонично съжителстваха помежду си.

Сталин имаше в СССР около 20 къщи, главно на морския бряг - в Крим, Абхазия, Сочи. Йосиф Висарионович умира в близката (Волинска) вила, разположена в близост до село Волински, което е близо до Кунцев. Списъкът с нещата, принадлежали на Сталин, описан със заповед на Л. П. Берия същата вечер на 5 март, когато генералисимосът е намерен мъртъв там, впечатлява с аскетизма си: няколко лули, 6 якета /куртка/, 10 чифта панталони, книжка с деветстотин рубли.
Никакви бижута (и като цяло неща с някаква материална стойност), налични пари в къщата на Сталин не бяха открити. Както и в другите къщи, които Генералисимосът посещаваше по време на своето 29-годишно управление.

Той имаше най-високата заплата в СССР.
Сталин получавал заплата от 10 хиляди рубли (квалифициран работник в Съветския съюз печели 10 пъти по-малко), месечно (и то много редовно, без забавяне!), Плащал е членски внос в размер на 300 рубли. По онова време цената на лекия автомобил "Победа" била равна на сталинската заплата.

Съществува конспиративна версия, че Й. В. Сталин е бил приказно богат и в деня на смъртта си някои служители на МГБ отворили сейфа в близката къща, /където е починал/, там уж имало повече от 3,6 милиона рубли и голяма сума в чуждестранна валута. Няма документални доказателства за този факт, тъй като няма яснота къде генералисимоса е харчил или спестявал заплатата си, която, както знаете, дори не е харчил за нормални дрехи и обувки.

Според спомените на началника на охраната на Сталин Николай Власик, ботушите на шефа, които са били повредени, се сменяли през нощта, когато генералисимоса спял - ако сутринта Йосиф Висарионович обуе новите ботуши и ги носи без забележки, то работата беше свършена добре. Имало е и случаи, когато по някаква причина Сталин е искал да му
върнат познатите стари ботуши.

Все още остава загадка за какво е похарчил своите доходи Сталин и дали изобщо се е грижел да получава тези пари. Генералисимосът е живял на готово, почивал е в СССР толкова дълго, колкото е искал и където поиска. Де факто на Йосиф Висарионович са се полагали колосални суми от издаването на книгите му, публикувани в СССР и в чужбина в милиони копия. Сталин обаче не е оставил нито недвижими имоти, нито банкови сметки, нито други големи парични инвестиции.

Той не натрупал почти нищо за наследниците си
Според многобройни спомени на хората от „вътрешния кръг“ на Сталин и членовете на техните семейства, той е бил груб към своите роднини, Йосиф Висарионович, меко казано, не развалил роднините си - нито собствените си деца, нито внуците. Нито със специално отношение, още по-малко - финансово.

Публицистът Александър Колесник в книгата си „Митове и истини за семейството на Сталин“ цитира откъси от „писмата на работниците“, които започнаха да пристигат в съветските печатни медии в периода след перестройката и са били свързани със „сметките на Сталин в швейцарски банки, от които се е възползвала дъщеря му Светлана Алилуева. “

Колесник твърди, че никога не е имало документални доказателства за съществуването на чуждестранни банкови сметки на Генералисимоса - не е имало и няма. А останалите спестявания след смъртта на Йосиф Висарионович (30 хил. неденоминирани рубли) още навремето наследниците разделиха помежду си. Дъщерята на Сталин, Светлана Алилуева си спечели солидно богатство, като публикува известните мемоари „Двадесет писма до приятел“ в чужбина.

Източник: russian7.ru Снимка: russian7.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка