Учени: Обикновен кръвен тест може да открие 50 вида рак - дори преди появата на някакви симптоми

Pan.bg 31 мар 2020 | 19:11 views (409) commentaries(0)
img
pan.bg


Един обикновен кръвен тест може да открие до 50 различни видове рак с точност от 99%, често преди появата на симптомите.

Изследването, което изследва кръвните тестове върху повече от 6 хиляди души, е проведено от група американски и британски учени и е спонсорирано от стартъп от Силиконовата долина.

Учените се надяват, че подобни тестове ще помогнат да се идентифицират туморите в ранен етап и успешно да се лекуват.

- Учените са "разшифровали" раковите клетки и обещават революция в лечението.

Изследването е проведено от група американски учени от Института по онкология на Дана-Фарбер и Медицинското училище в Харвард в сътрудничество с британците от института Франсис Крик и Университетския колеж в Лондон. Резултатите му са публикувани в академичното списание Annals of Oncology, издателство на Оксфордския университет.

Въпреки че повече от 99% от тестовете, открили рак, са потвърдени, учените искат да се уверят, че техният метод не пропуска онкозаболяване и не дава фалшива надежда. Това ще изисква допълнителни изследвания.

Как работи?
Анализът търси признаци на химични промени, които попадат от тумора в кръвта, в генетичния код - ДНК.

Проучването включва тестове за 50 различни видове рак, включително рак на ректума, яйчника и белия дроб.

В 96% от случаите тестът точно определя вида на онкологията.


Какво казват експертите?
„Изглежда, че този кръвен тест притежава всички необходими свойства за масово използване като анализ за различни видове рак“, казва професор Джоф Окснард, един от ръководителите на изследването

„Всички питат кога такъв тест ще бъде готов. Въз основа на успешни клинични тестове при хиляди пациенти, този тест ще бъде пуснат за ограничена употреба в клинични изпитвания".

Ще бъде възможно да се говори за широкото използване на този анализ само след получаване на резултатите от такива клинични изпитания.

„Въпреки че този анализ е в ранните етапи на развитие, първите резултати са обнадеждаващи“, казва Дейвид Кросби, който е отговорен за изследванията за ранното откриване на онкологията в Cancer Research UK.

„Откриването на онкологията на най-ранните етапи, когато тя е по-малко агресивна и лечима, има голям потенциал за спасяване на човешки животи, но спешно са необходими технологични иновации, за да се реализира този потенциал.“

Източник: BBC News / Мишель Робертс Снимка: ichef.bbci.co.u
Превод и редакция: Любчо Вълев / pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker