Постигнаха консенсус за компенсиране на фирмите!

Pan.bg 28 мар 2020 | 17:32 views (321) commentaries(0)
img
Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) обсъди днес актуализиран вариант на проекта на правителството относно компенсиране на работодатели, засегнати от кризата с новия коронавирус.

Представителите на работодателските и синдикалните организации принципно са подкрепили новия вариант на правителствения проект, като са изразили определени резерви по отношение приложимостта му, уточняват от Българската стопанска камара (БСК).

В новия вариант на постановлението на правителството се предвижда компенсацията от страна на държавата в размер на 60% върху брутното трудово възнаграждение на работниците и служителите да имат право да ползват работодатели от всички сектори на икономиката, чиито приходи от продажби са намалели с най-малко 25%, поради напълно или частично преустановена работа вследствие на извънредното положение.

Приложеният към постановлението списък със сектори, подлежащи на компенсации, ще се отнася само за работодателите, спрели работа вследствие заповед на държавен орган.

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева се е съгласила с предложението на социалните партньори прагът за право за обезщетение да бъде свален от 25 на 20% спад в приходите от продажби.

Спорен е бил въпросът към кой период да се отчита този праг. Според заложеното в проекта на правителството спадът трябва да е към осреднените приходи от продажби за януари и февруари 2020 г. Част от социалните партньори предложиха за референтен период да се взимат съответните месеци на предходната година (например, март 2019 спрямо март 2020 г.), а другото предложение е било спадът да се изчислява на база 1/12 от приходите от продажби през 2019 г.

Сред спорните въпроси е бил и каква документация ще е необходима за доказване на спада в продажбите. В крайна сметка е бил възприет подходът съпоставката да се прави спрямо същия период на предходната година.

Правителство, работодатели и синдикати са били единодушни по няколко ключови предложения и тези:

1. Че е необходима промяна в Закона за извънредното положение, където е заложена мярката 60/40 - съотношение, което прави правителственото постановление неприложимо за огромната част от българските фирми, особено за микро-, малките и средните предприятия;

2. Да се създаде публичен регистър на компаниите, които ще бъдат подкрепени по силата на постановлението;

3. Да се облекчи максимално обемът документация, необходим за кандидатстване за компенсации;

4. Да се прецизират част от текстовете в постановлението, така че да няма възможности за странични тълкувания;

5. Постановлението е само една от
антикризисните мерки, затова е необходимо спешно разработване и приемане на цялостен антикризисен план, комплекс от мерки в подкрепа на икономиката, в средносрочен и дългосрочен план.

До обяд утре (29 март) членовете на НСТС ще изпратят писмените си бележки и предложения, с цел прецизиране на текстовете в постановлението, а в понеделник (30 март) на извънредно заседание на Министерския съвет, то ще бъде окончателно прието, за да може максимално бързо фирмите да имат възможност да се възползват от възможностите за компенсиране на техните загуби, породени от кризата.

Радосвет Радев, председател на БСК: "Това постановление се занимава с възнагражденията на работещите. Подкрепата на икономиката не е само заплати. Не е само спасяване на хора. Подкрепата на икономиката включва цени на тока, осигуряване на транспортни коридори, работа на митниците и какво ли още не. Неща, за които ние не сме проронили и дума. Затова казвам, че това е първа стъпка. Ако не направим останалите стъпки, ние пишем некролога на българския бизнес."

Източник: news.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker