Какво се случва? Антихристиянски изстъпления навсякъде в Европа, 3000 осквернени църкви

Pan.bg 26 яну 2020 | 04:59 views (358) commentaries(0)
img
.blitz.bg

Към края на 2019 г. френското вътрешно министерство обяви плашещи цифри: през 2018 г. в страната са регистрирани 1704 антирелигиозни инцидента, включително 1063 случая с антихристиянска ориентация. През 2016 г. е имало много по-малко такива - 949, уточнява pogled.info. В епархията на град Поатие за три месеца са извършени три опита за оскверняване на ковчежета със Светите дарове . Местният архиепископ Паскал Винцер заяви, че такова нещо никога преди не се е случвало, но сега се случва редовно. „Свидетели сме на секуларизъм, който ограничава вярата до личния живот на човек и безпрецедентен подем на исляма, който атакува „неверниците“ и онези, които отхвърлят Корана. От една страна, ние сме осмивани от медиите, а от друга, се сблъскваме с нарастващия ислямски фундаментализъм”, заяви епископът на Тулон и Фрежус Доминик Рей. През 2019 г. Европа постави абсолютен рекорд - 3 хиляди осквернени църкви и други религиозни обекти!


Начело е Франция, родното място на Волтер, якобинците и войнствения атеизъм: средно три осквернения се случват всеки ден. Лош пример показаха самите власти през 2016 г., като наредиха на полицията в Париж да извлекат молещ се свещеник и паството му от старата църква “Св. Рита”, построена през 1905г. Енориашите и духовникът протестираха срещу събарянето му и откриването на паркинг на това място. През същата 2016 г. във Фонтенбло в църквата “Св. Луи” неизвестни изгориха статуя на Богородица от XIV век и гравиран олтар от XVI век, разпръснали Светите дарове, а в друга църква съборили кръста. От 2008 до 2016 г. броят на актовете с антихристиянска ориентация са се увеличи във Франция с 245% - тоест, се почти два пъти и половина. На второ място е Германия - два случая дневно. В Холандия, Белгия, Австрия, Дания, Италия, Финландия, дори в Полша и Ирландия, където католическата вяра също намалява, се забелязва ръст на подобни престъпления. В тези страни църквите са подпалвани, надрасквани с богохулства и омазвани с изпражнения.


През 2019 г. са регистрирани десет случая, когато осквернителите са се изхождали по светините, използвали са Библията вместо тоалетна хартия. Петнадесет акта на вандализъм, извършени от сатанисти, анархисти и феминистки. 33 палежа, 7 случая на унищожаване на коледни символи. Във Франция, Германия и Гърция престъпленията са извършени главно от войнстващи
атеисти и радикални ислямисти, в Испания - от феминистки и анархисти, в Швейцария - от ЛГБТ активисти. Във Великобритания действат обикновени крадци. Там са ограбени 40% от селските църкви, от които са свалени металните камбани и покриви. Британската преса пише, че грабежите се извършват по конвейер, като се използват съвременни технологии - дронове и сателитни карти.


В Щецин, Полша, в базиликата на “Свети Йоан Кръстител”, хулигани набиха до кръв свещеник, защото им е отказал да им даде дрехи за литургия. Каква литургия са искали да отслужат, историята мълчи. Във Великобритания изгориха църква, построена през 1175 година. „Историческите и културните щети не могат да бъдат изчислени“, казва Питър Айерс от благотворителната фондация „Спасяване на църковното наследство“. В норвежкия Трондхейм четирима ислямисти заплашиха, че ще убият местен проповедник, ако той не премине към исляма. Швейцарски феминистки пред паметника от 1909 г. на тримата видни протестантски реформатори от XV-XVI в. Гийом Фарел, Теодор Бедж и Джон Нокс оставиха графити: дъга в цветовете на ЛГБТ и надпис: “Къде са жените тук?”Във Франция, на вратата на “Нотр Дам дю Ду Тогава” в Тулуза е надраскано "Аллах Акбар". Френският политолог Джером Фурк, автор на книгата “Френският архипелаг: Раждането на мултикултурното и разделено общество” (Jérôme Fourquet L’Archipel français: Naissance d’une nation multiple et divisée), нарича френското общество постхристиянско. „Нарастващата дехристианизация“, пише той, „ни отвежда до последния етап в историята на католицизма ... Векове наред католицизмът е структурирал колективното съзнание на френския народ. Днес този народ е бледа сянка на това, което някога е бил. Свидетели сме на промяна в цивилизационната парадигма. “ В същото време антихристиянските престъпления вече не са квалифицирани като престъпления от омраза - полицията ги обяснява с хулигански мотиви и действия на психично болни хора. Подобни престъпления рядко достигат до съда и още повече присъда.Решението на съда (28 месеца затвор) за разбиване на крипта от 13 век през 2019 г. и кражбата на черепите от скелетите на монахиня и рицар, починали преди стотици години, на които беше осъден ирландски вандал, може да се счита за изключение. Към това трябва да добавим, че Европа е континентът на старите колониални сили. В отговор на колониалното потисничество от миналите векове, „завръщането“ под формата на миграция идва в бившите европейски метрополии днес и мигрантите нямат причина да уважават храмовите сгради и религиозните реликви, които за европейските местни са се превърнали в купчини мъртви камъни. Контракултурните антирелигиозни погроми в Европа ще се разширят.

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/svyat/kakvo-se-sluchva-antikhristiyanski-izstpleniya-navsyakde-v-evropa-3000-oskverneni-tsrkvi_news722515.html
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker