От 1 април ще връщат българите с висше образование от чужбина с 1200 лв.

Pan.bg 22 яну 2020 | 15:47 views (291) commentaries(0)
img
frognews.bg


От 1 април ще започне да функционира платформата EURES, която ще е достъпна на сайта на Агенцията по заетостта. Тя ще бъде създадена по проекта ”Национална EURES мрежа” на Оперативна програма ”Развитие на човешките ресурси”.

Платформата ще дава възможност на хора с висше образование, които искат да се реализират професионално в България, да кандидатстват за допълнителни финансови пакети. Това съобщи на кариерен форум във Виена заместник-министърът на социалното министерство Зорница Русинова.

На събитието бяха представени преимуществата на българския пазар на труда и още начини, които да върнат българите от чужбина в България.

Платформата в сайта на Агенцията по заетостта ще предоставя лесен достъп до информация за пазара на труда в България, публичните услуги, цените на недвижимите имоти. Всеки, който кандидатства за финансова подкрепа, ще може да избира между различен вид услуги, а таванът на подкрепата може да достигне до 1200 лв. Основното изискване към кандидатите е да започнат работа в България, а през последните 6 месеца да са живели в друга държава.

Посланикът на България в Австрия Иван Сираков сподели, че 10% от българите, участвали на последния кариерен форум през 2019 г., вече са започнали работа в България. Над 140 българи и водещи австрийски компании, които търсят кадри за своите представителства в България, активно участваха в кариерния форум. Сред тях са "Катро България“, EVN, Liebherr, "Монди Стамболийски", "Райфайзен банк".

Андрей Арнаудов също представи проекта Bulgaria Wants You, който ще привлича българи да се върнат в родината чрез платформа с възможностите за професионална реализация. Форумът бе организиран съвместно от Посолството на България в Австрия, Стопанската камара на Австрия, Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker