Страните от Западните Балкани ще се борят с радикализацията и екстремизма чрез сътрудничество и ранна превенция (ОБЗОР)

Pan.bg 14 дек 2019 | 07:35 views (283) commentaries(0)
img
focus-news.net


Днес в София се проведе Годишен форум за устойчивост на Западните Балкани с фокус върху борбата с насилствения екстремизъм. Той се осъществи с подкрепата на Бюрото за конфликти и стабилизиращи операции към Държавния департамент на САЩ и в сътрудничество с българското Министерство на вътрешните работи. В събитието участва и американският посланик Херо Мустафа, която отправи послания за борба с корупцията и обща работа в сферата на сигурността в своя реч на откриването на събитието. Във форума взеха участие и вътрешните министри на България, Косово, Северна Македония, както и заместник-вътрешния министър на Албания, които дадоха пресконференция след края на първия панел от форума.
Според министъра на вътрешните работи Младен Маринов, който откри събитието, в областта на сигурността отношенията между страните трябва да се основават на професионализъм и високо доверие, което не трябва да се ограничава по политически и географски причини. От думите му стана ясно, че България високо цени възможността, която настоящият форум предоставя. Маринов отбеляза и, че сътрудничеството на САЩ със страната ни в областта на сигурността е на високо ниво с висок интензитет при обмена на информация и оперативно взаимодействие в реално време.
Вътрешният министър приветства инициативите, допринасящи за регионалната сигурност. По думите му радикализацията е в основата на насилствения екстремизъм и е реална заплаха, подкопаваща доверието в институциите и върховенството на закона. За него обменът на добри практики между страните от региона би спомогнало заплахите от екстремизъм да бъдат предотвратени още в зародиш. По думите му това може да бъде постигнато с всеобхватен мултидисциплинарен подход с дългосрочни и целенасочени усилия не само на регионално, а и на международно ниво. Това от своя страна трябва да се случва чрез сътрудничество между неправителствените организации, гражданското общество, институциите, етническите и религиозните общности.
От думите на Младен Маринов стана ясно, че от МВР нямат данни за идентифицирани български граждани, които са взели участие във военни конфликти или подпомагали такива лица, но въпреки това сраната ни запазва бдителността си за бъдещ такъв проблем.
Вътрешният министър посочи, че подкрепата и бъдещата европейска интеграция за страните от Западните Балкани е единствената възможност за демократично развитие в региона и България препотвърждава готовността си да подаде ръка на балканските си партньори.
Заместник-министъра по вътрешните работи на Албания Ромина Куко от своя страна
заяви, че желанието на страната й да се присъедини към ЕС не затихва, като за тях това би означавано процес на по-нататъшна демократизация на обществото и съдебната им система. Тя не пропусна да благодари на България, както за помощта, която беше оказана вследствие на опустошителното земетресение в Албания, така и за ангажираността й с европейската интеграция на страните от Западните Балкани.
По думите ѝ проблемите с екстремизма никога не се разпростират в рамките само на една страна, което налага необходимост решенията им да се търсят в общо сътрудничество.
От своя страна вътрешният министър на Косово Екрем Мустафа определи форума като повод за засилване на регионалното сътрудничество в борбата с екстремизма и радикализацията. Като плюс той отбеляза успешното сътрудничество между полицейските структури в региона.
По думите на вътрешния министър на Република Северна Македония Оливер Спасовски за справяне с проблема с екстремизма е от изключителна важност да се открият работещи механизми, които водят до оптимални резултати, както и те да успяват да се реализират още в ранен етап на създалите се заплахи за регионалната сигурност. Той се включи към становището на останалите вътрешни министри, посочвайки, че борбата с екстремизма трябва да мине през общото сътрудничество.
В началото на събитието в своя реч американският посланик Херо Мустафа заяви, че САЩ са поели ангажимент към мира и сигурността на Западните Балкани и интегрирането им в Запада. От думите й стана ясно, че за Щатите членството на страните от Западните Балкани в ЕС и НАТО е водещ приоритет и е сред основните им интереси. Като причина, пораждаща екстремизма, Мустафа посочи и корупцията, като заяви, че при наличието на такава се ограничава икономическият растеж и по този начин се пречи на правителствата да развиват своите страни в името на народите си.
Американският посланик припомни и важността на провелата се във Вашингтон среща между американския президент и българския премиер, като посочи, че тя е дала нов тласък на двустранните ни отношения, особено в областта на сигурността.
По думите ѝ работата в посока свързаност и партньорство със страните от Западните Балкани е изключително важна в рамките на общите усилия за намаляване на екстремизма и радикализацията. Според Херо Мустафа в региона трябва да се разчита на активно общуване между правителствата, защото в противен случай би се дала възможност на престъпниците по-лесно да влияят неблагоприятно на сигурността.
Теодора ПАВЛОВА
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка