Без защита от наводнения Венеция ще изгуби статута си в ЮНЕСКО

Pan.bg 21 ное 2019 | 20:33 views (289) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Венеция може да изгуби статута си на обект от световното културно наследство, ако не се защити адекватно от влошаващите се наводнения. Това предупреждават представители на ЮНЕСКО, предложили на италианския град помощ за възстановяване от бедствените приливи от миналата седмица, съобщи фондация "Томпсън Ройтерс".

"Ключови сгради в зоната на световното културно наследство са застрашени и това е сериозна тревога за нас, особено защото не става дума за изолиран случай", казва Мехтилд Рьослер, директор на Центъра за световно културно наследство.

Специалисти казват, че с климатичните промени, повишаващото се ниво на моретата и все по-често заливане на малките острови на Венеция със солена вода ще има още повече щети по историческите сгради. Базиликата "Сан Марко" бе наводнена след на-високия прилив от над 50 години насам и пораженията и разходите за възстановяване се оценяват на милиони евро.

Рони Амелан, говорител на ЮНЕСКО, каза, че комисията на организацията, която се занимава със световното културно наследство, не е настроена позитивно към идеи за извъждане на обекти от списъка. Комисията е независима структура с представители на 21 държави и включването в този списък действа по-скоро като стимул за защита на обектите.

Досега има само две подобни изключения. Едното е резерватът за антилопата, известна като арабски орикс, в Оман през 2007 г. заради отсъствие на защита. Второто е река Елба в района на Дрезден през 2009 г., след като в защитения участък бе построен мост. И в двата случая е била ощетена "изключителната и универсална ценност" на местата, пояснява Амелан.

Догодина във Венеция трябва да има посещение на експертна комисия на ЮНЕСКО, която обяви 118 малки островчета и лагуната за защитен обект през 1987 г. Проектът за защита на града от приливите на морето е от вече далечната 1984 г., а от 2003 г. се работи по монтирането на MOSE - експериментална система с бариери.

Инженери казват, че защитната система ще е готова в края на 2021 г. и ще струва 5.5 млрд. евро. Критици на проекта казват, че той е оплетен в корупция, раздути цени и отложени срокове. Първоначалната стойност на проекта бе 1.6 млрд. долара.

Рьослер посочва още едно притеснение на ЮНЕСКО - бариерите MOSE са проектирани преди десетилетия и дори въведени в експлоатация може да се окажат неадекватни на още по-високо
морско равнище.

Проучване на организацията от миналата година показа, че 37 от 49 обекта на световното наследство в района на Средиземно море вече са застрашени от наводнения, а 42 са под заплаха от ерозия на бреговете.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка