България още не е възстановила обмена на данни с други държави след теча от НАП

Pan.bg 21 ное 2019 | 20:30 views (254) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


България все още не е възстановила обмена на информация с данъчните администрации на други европейски държави и с трети страни след изтичането на данни от Националната агенция за приходите (НАП), но се работи по препоръки на Глобалния форум.

Очаква се скоро да излезе втори доклад по изпълнението на тези препоръки и най-късно в началото на годината обменът да бъде възстановен. Това обясни пред журналисти изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова, след като бе изслушана пред временната анкетна комисия в парламента, която бе създадена след изтичането на данни от агенцията.

В момента по изпълнение на препоръките за сигурност се работи съвместно с експерти от Глобалния форум. "След като приключи изпълнението на препоръките, се надявам, че в началото на следващата година най-късно ще бъде възстановен обменът на данни", обясни Димитрова.

"Ние уведомихме Глобалния форум за пробива в системите и сме преустановили обмен на данни с всички страни от ЕС, както и с трети страни. Към момента не обменяме информация с нито една друга държава, но очакваме повторна проверка от Глобалния форум, която ще излезе с доклад", добави Димитрова.

"Стриктно се спазват препоръките и се следи за резултатите. Тази комуникация със съответните данъчни администрации с държавите членки дотогава ще бъде затруднена", допълни от своя страна председателят на временната анкетна комисия за изясняване на казуса с изтичането на данни от НАП Красимир Ципов.

По думите на Ципов гражданите трябва да са наясно, че електронните услуги в НАП ще бъдат леко затруднени, тъй като има повишени нива на сигурност. По думите му най-същественото, което от НАП е трябвало да предложат на българските граждани, е да се намери баланс как да продължат дейностите по намаляване на административната тежест и предоставяне на електронни услуги и това информационните масиви на НАП да бъдат достатъчно защитени от подобни пробиви.

През последните два месеца в НАП са работили по създаването на по-конкретни, по-стриктни правила за достъп в защитната стена на агенцията, конфигурирани са приложните защитни стени. Експерти са работили по идентифициране и блокиране на опити за експлоатация на уязвимости, както и реализиране на допълнителен защитен слой на публичния сайт на НАП, обясни Димитрова.

"По отношение на клиентите разширяваме обхвата на нашите електронни услуги, като се стремим заедно с това да повишим нивото на сигурност", увери изпълнителният
директор на приходната агенция.

Пред депутатите в комисията тя каза, че агенцията обмисля да заведе граждански иск по делото срещу собственика на "ТАД груп" и двамата служители, обвинени за случая. Тя посочи, че според международни експерти няма никаква сигурна защита от кибертероризъм и единственото, което може да се направи, е да бъдат прилагани нови системи за сигурност, а старите да бъдат непрекъснато актуализирани.

Представителите на НАП и Министерството на финансите смятат, че по-строги мерки и високи санкции в Наказателния кодекс биха оказали ефект и ще доведат до намаляване на опитите за незаконни пробиви в базите данни.

"От 1998 г. преценихме и изнесохме тази дейност извън министерството, за да осигурим сигурност и качествено обслужване на системите. От 2011 до 2016 г. имахме договор с "Информационни системи" на стойност 23 305 000 лв. с ДДС", заяви главният секретар на министерството на финансите Таня Георгиева.

Тя посочи, че от 2016 до 2019 г. за 29 млн. лв. е сключен договор, като за сигурността на НАП е платено около 4 млн. лв. По думите й част от тези дейности засягат критичната инфраструктура и се провеждат по специален ред заради класифицираната информация.

"Обслужваме и сключваме договори за 10 услуги – поддържане и усъвършенстване на софтуер, ремонти на хардуер, консултантски услуги и др. Подсигуряваме в достатъчна степен сигурността и качеството на услугите, а също така и на хардуера и софтуера. Правим всичко възможно не само сега, но и в миналото, и в бъдеще - да осигурим достатъчна сигурност на системите", добави Георгиева.

Опитите за хакерски атаки към базата данни на НАП продължават и след случая от юли, при който медии получиха достъп до лични данни на над 6 млн. граждани и фирми.

Междувременно в специализираната прокуратура също продължава разследването за кибертероризъм и незаконното източване на лични данни на над 6 млн. българи от НАП.

Комисията за защита на личните данни глоби приходната администрация с 5.1 млн. лв. НАП вече обяви, че ще обжалва глобата с мотива, че е жертва на престъпление, извършено въпреки предприетите мерки за защита.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка