Германия ни върна контрабандни антики

Pan.bg 19 сеп 2019 | 19:56 views (286) commentaries(0)
img
frognews.bg


Германия за първи път върна на страната ни съкровище, което е изнесено нелегално през нашите граници. В рамките на тази година се очаква друга контрабанда от артефакти да бъде възстановена на България, от страна на Федералната република.

За първи път се случва Германия да върне официално на страната ни археологически находки, нелегално изнесени от България. Предметите са иззети при полицейска акция на антикварен пазар в Берлин, съобщава БНТ.

Върнатите предмети са 202 на брой метални произведения от Римско време. Вероятно са откраднати при незаконно извършени разкопки. В края на април тази година български експерти са ги разгледали и са констатирали, че представляват археологически ценности от времето на Римската империя и произхождат от днешната територия на Република България.

"Това са малки метални предмети, но с голямо значение. Носят със себе си вековна история. Те са част от традицията и идентичността на мястото, от което произхождат. Затова за Германия значението на предаването днес е много голямо. Германия не желае да бъде черен пазар за нелегални находки и произведения на изкуството. Радваме се днес на хубав момент от успешното ни сътрудничество", каза

Д-р Ян Оле Пюшел, министерство на културата на Германия при официалното връщане, което прие министърът на културата Боил Банов.

До днес предметите са били на отговорно пазене при митническите служители в Берлин. Тяхното предаване е резултат от работата на различни служби и институции от Германия с българските им партньори в лицето на посланик Шекерлетова, директора на културния институт Петранов
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка