Ема Хопкинс: Искаме българите да останат във Великобритания

Pan.bg 19 авг 2019 | 22:53 views (320) commentaries(0)
img 24chasa.bg/
"Ние искаме българите да останат и много сериозно държим на това. Искаме българите да дойдат, защото всяка година много от тях, които идват, имат някакъв принос".

Това заяви пред БНР нейно превъзходителство посланикът на Великобритания в България Ема Хопкинс по повод предстоящия Брекзит и мястото на българските емигранти на Острова.

Посланикът беше категорична, че британското правителство работи тясно с българските власти за гарантиране на правата на българите там.

Тя отбеляза, че преди месец се навършиха 140 години от началото на дипломатическите отношения между двете страни и че това ще повлияе за доброто отношение на властите от Албиона към нашите съграждани.

"В момента се работи върху една схема, според която всички българи, които са се възползвали от тази схема за начина на оставане, могат да продължават да използват положението", поясни посланикът.

Ема Хопкинс коментира публикувани документи във вестник "Сънди таймс", според който Великобритания ще бъде засегната от "недостиг на гориво, храни и лекарства, ако напусне Европейския съюз без споразумение, а също така е заплашена от нарушаване на работата на пристанищата и твърда граница с Ирландия".

Посланикът потвърди, че документът е автентичен и е част от стратегията на британското правителство, наречена "Операция Yellow hammer".

По думите й той отразява актуалната работа на британското правителство по въпроса за спораразумението с ЕС и показва, че много внимателно и прецизно се разглеждат всички аспекти.

"Естествено, че никой не знае точно какви условия ще се появят, но ние бихме искали да предотвратим всеки възможен лош резултант, защото действително това, което е необходимо, е да консултираме и бизнеса, и индивидите за това как да действат", категорична е Ема Хопкинс.

Тя обясни, че не не очаква обрат по темата „Брекзит“ заради проучването на в. "Индипендънт", че само 34% искат премиерът Джонсън да осъществи Брекзит без споразумение на 31 октомври, а 49% го призовават или да отложи, или изцяло да отмени Брекзит, или да проведе нов референдум по темата.

"Нашето правителство, което сега е оглавявано от Борис Джонсън, много ясно подчерта, че на 31 октомври ние напускаме, излизам от Европейския съюз със или без сделка. Естествено, че е за предпочитане да го напуснем със сделка, но смятаме, че това е един въпрос, който трае вече доста дълго време", изтъкна посланикът.

Нейно превъзходителство коментира и продължаващото разследване по случая с отравянето
на бизнесмена Емилиян Гебрев, за което през февруари беше оповестено, че се включва британски екип. За този, както и за други случаи, които българските власти имат нужда от помощ - като например изтичането на лични данни от НАП, Хопкинс беше категорична, че Великобритания е готова да окаже пълна подкрепа.

"България не е единствената страна, в която инфраструктурата е заплашена и ние ще направим всичко възможно, за да помогнем тази заплаха да не излезе и, примерно, да заплашва и нашите граждани", обясни тя.

Дипломатът каза и че оценява реакциите на България по случая "Скрипал" - бившият двоен агент на руското и британското разузнаване, който беше отровен с "Новичок" в дома си в пробинциалното градче Солсбъри.

"София много сериозно подкрепи действията на Хагската организация за забрана на химическите оръжия. За да можем да продължим в същата посока, ние се нуждаехме от тази подкрепа. Да не говорим, че България подкрепи и санкциите на Обединените нации в случая с Русия", каза Хопкинс.

Относно кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор, посланикът коментира, че това е вътрешен въпрос на България.

"Аз съм се запознала с господин Гешев. От моите оперативни колеги знам, че ние много добре работим с господин Гешев, особено при криминални случаи", изтъкна тя.

Преди да стане първата жена-посланик на Великобритания в София, н. пр. Ема Хопкинс е ръководила кампанията на британското правителство за спиране на сексуалното насилие във военни зони. Тя коментира първата Световната конференция за свободата на медиите, която се проведе в Лондон неотдавна.

"Нашата позиция е, че за демокрацията свободата на медиите е от критична важност. Това означава, че и правителствата, и индивидите, и бизнесът трябва да въздействат, за да осигурят това", категорична е нейно превъзходителство посланик Ема Хопкинс.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*