Въвеждат биометрични данни на новите лични карти от 1 октомври 2020 г.

Pan.bg 11 юли 2019 | 15:41 views (530) commentaries(0)
img
news.bg


От 1 октомври 2020 г. новите лични карти ще имат чип с биометрични данни. Това гласувахта депутатите с промените в Закона за българските лични документи, съобщи БНР.

Международният паспорт може да е с валидност от 5 или 10 години. Само хората над 18-годишна възраст може да имат паспорти с десетгодишна валидност. На децата до 18-годишна възраст ще се издават само паспорти със срок на валидност 5 години.

Очаква се до 1 януари 2021 г. МВР да осигури необходимите технически и програмни средства за издаване на паспорти със срок на валидност 10 години.

С промените нашите сънародници в чужбина могат да получават документите си и извън страната лично, по пощата или чрез куриерска фирма.

Предвижда се и нова процедура за подаване на заявление за подмяна на български лични документи. Това ще става чрез автоматизираната информационна система за електронни услуги на МВнР.

Заявителят ще може да подава заявление в електронен формат, с или без да използва електронен подпис. Ако не ползва електронен подпис, към заявлението си човекът трябва да приложи копие от валиден документ, чиято подмяна желае.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка