Шпионски сателити разкриват драматично топене на хималайски ледници

Pan.bg 20 юни 2019 | 11:19 views (328) commentaries(0)
img
news.bg


Изображения от шпионски сателити от Студената война разкриха драматична загуба на лед в хималайските ледници, съобщава БиБиСи.

Учените сравниха снимки, направени от американска разузнавателна програма с последните наблюдения на космически кораби и установяват, че топенето в региона се е удвоило през последните 40 години.

Проучването показва, че от 2000 г. насам височините на ледниците намалява средно с 0,5 м годишно. Изследователите коментират, че изменението на климата е основната причина.

"От това проучване ние наистина виждаме най-ясната картина за това как са се променили хималайските ледници", обяснява Джошуа Маурер от Земната обсерватория на Колумбийския университет "Ламонт-Дохърти" в Ню Йорк. Изследването е публикувано в списание Science Advances.

През 70-те и 80-те години американската шпионска програма (с кодовото име Hexagon), пуска в орбита 20 спътника, за да заснеме тайно Земята. Скритите изображения са заснети на ролки филми, които след това са спуснати от спътниците в атмосферата.

Материалите са разсекретени през 2011 г. и е дигитализирани от Американското геоложко проучване за научни изследвания. Сред шпионските снимки са и Хималаите - област, за която историческите данни са оскъдни.

Сравнявайки тези снимки с по-нови сателитни данни от НАСА и японската космическа агенция (Jaxa), изследователите успяват да проследят, как се е променил регионът. Екипът на Колумбийския университет разглежда 650 ледника в Хималаите, обхващащи 2000 км.

Групата установи, че между 1975 г. и 2000 г. всяка година се губи средно 4 млрд. тона лед. Но между 2000 и 2016 г. ледниците се топиха приблизително два пъти по-бързо - като средно годишно губят около 8 милиарда тона лед.

"За да усетите мащаба, 8 милиарда тона лед са достатъчни, за да запълните 3,2 милиона олимпийски плувни басейна годишно", обяснява Маурер.

Загубата на лед не е еднаква, "ледниците губят по-голямата част от леда си в по-ниските части на ледника и там е концентрирано по-голямото изтъняване. Някои от тези зони се изтъняват с цели 5 метра на година."

Сред научната общност има дебати за причината, смята се, че промените във валежите в региона и саждите, натрупани от промишлени замърсители, са ускорили разтопяването.

Въпреки това екипът на обяснява, че докато тези фактори допринасят, но повишаването на температурата в Хималаите е основната причина.

"Фактът, че виждаме подобен пространствен модел на загуба на лед в толкова много ледници в такъв голям и климатично сложен регион, предполага,
че трябва да има някакъв вид общо действие, което да засегне всички ледници по подобен начин."

Учените твърдят, че продължаващите загуби ще имат огромно влияние.

В краткосрочен план, огромното увеличение на топящите се води може да причини наводнения.

В по-дългосрочен план, милиони хора в региона, които зависят от ледените топящи се води по време на суша, могат да изпитат сериозни и реални трудности.

Коментирайки изследването, д-р Хамиш Причард от Британското антарктическо проучване обяснява: "Новото тук е, че можем да видим как топенето на ледниците в целия хималайски обхват се е увеличило поради изменението на климата. За едно поколение топенето се е удвоила и тези ледници се свиват бързо."

"Защо това е важно? Защото, когато ледът изчезне, някои от най-важните реки в Азия ще загубят водните си източници, които ги поддържат през лятото по време на сушата, точно когато водата е най-ценна".

"Без планинските глетчери сушите ще бъдат по-лоши за милиони хора, които имат нужда от вода и живеят надолу по течението."
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker