БЪЛГАРСКИТЕ ВОЕННИ И ГРАЖДАНСКИ ПИЛОТИ СА ПРОТИВ ПРОМЯНАТА НА КСО!

Pan.bg 10 окт 2014 | 20:33 views (3790) commentaries(3)
img Българската авиационна асоциация е против въвеждането на възраст за пенсиониране на военнослужещите
Otbrana.com


Нашето становище: „категорично сме против въвеждане на изисквания за възраст по чл. 69 от КСО”! Това се посочва в Декларация на Българската авиационна асоциация, която бе предоставена на редакцията. Нашата констатация е, се отбелязва в документа, за належаща, ярко изразена необходимост някои политици и експерти да се запознаят със специфичните, високорискови условия на труд при нашата действителност на служителите от сигурността и отбраната и особено на летателния състав, при предложения за нормативна промяна на техния статус.

***
image
Снимката е илюстративна

До президента на Република България

Служебния министър-председател на Република България

Служебния министър на отбраната

Служебния министър на вътрешните работи

Служебния министър на труда и социалната политика

Началникa на отбраната

Командира на българските Военновъздушни сили

ДЕКЛАРАЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА АВИАЦИОННА АСОЦИАЦИЯ

във връзка с решение по „Точка 9” от заседание на Министерския съвет от 24 септември 2014г.

Българската авиационна асоциация, включваща авиационната общност чрез авиационните клубове от цялата страна, основавайки се на Конституцията на страната и законите, които се отнасят до сигурността, отбраната на страната и социалната политика, отчитайки Националния интерес и в същото време членството на България в Европейския съюз и НАТО, и с цел успешното изпълнение на поетите държавни ангажименти към европейската общност и Алианса,

ДЕКЛАРИРАМЕ:

1. Пълна подкрепа към изразената позиция по „Точка 9” на заседанието на Министерския съвет от 24 септември 2014г., относно отпадане на текста в Доклада с нови и актуализирани мерки на Националната програма за реформи на България за 2014г.: „и въвеждането на изискване за възраст по чл. 69 от КСО“

2. Нашата констатация е за належаща, ярко изразена необходимост някои политици и експерти да се запознаят със специфичните, високорискови условия на труд при нашата действителност на служителите от сигурността и отбраната и особено на летателния състав, при предложения за нормативна промяна на техния статус.

3. Авиационният труд е в неестествена за човека среда и въпреки постоянното усъвършенствуване на летателните апарати, естеството на летателната дейност е изпълнено с високи нервно-психични и физически натоварвания, нехарактерни за други професии и труд, научно доказани като вредни за здравето и неминуемо пораждащи здравословни проблеми в по-ранна възраст, които довеждат до загуба на летателна годност – до 40-годишна възраст отпадат 50% от летателния състав!

Нашата и световната авиационна
практика доказват, че военният пилот е най-дееспособен и ефективен професионалист до 34-35 годишна възраст!

4. Намираме аргументите, изказани на същото заседание на Министерския съвет от служебния министър на труда и социалната политика за въвеждане на изисквания за възраст по чл. 69 от Кодекса за социално осигуряване /КСО/ за неоснователни. Считаме, че те пораждат излишно социално напрежение и силна демотивация на действащия личен състав!

5. Нашето становище: „категорично сме против въвеждане на изисквания за възраст по чл. 69 от КСО”!

Настояваме, господин президент и господа министри, за Вашата решителна намеса за акумулиране на националните усилия за изпълнение на поетите ангажименти по Цели на способностите, за достоен принос в изграждането на интелигентна отбрана и запазване достойнството на всеки българин, изпълняващ своя професионален дълг към Родината!

БЪЛГАРСКА АВИАЦИОННА АСОЦИАЦИЯ

30 септември 2014г.

Декларацията е приета на заседание на Управителния съвет на

Българската авиационна асоциация, проведено на 30 септември 2014г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Бай Прецаки 11 окт 2014, 08:17
   
  1
   
  0

  НАПЪЛНО ПОДКРЕПЯМ ДЕКЛАРАЦИЯТА НА КОЛЕГИТЕ !!!

 2. #2
  Teraflop 11 окт 2014, 12:12
   
  0
   
  0

  И аз подкрепям колегите си,но виждам,че г-н Шаламанов и команда си мислят,че българските военни хора са най-ефективни на около 62-65 години.В България всичко се тълкува превратно,та защо българските военни да не са дядовци и баби,когато изпълняват служебните си задължения,примерно?!

 3. #3
  Ив. Георгиев 11 окт 2014, 18:37
   
  1
   
  0

  Подкрепям колегите!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка