Празници в Мусачево, Белене, Втора Тунджанска. Други новини от БА

Pan.bg 22 сеп 2014 | 11:10 views (3450) commentaries(1)
img
Военнослужещи от 61-ва механизирана бригада участваха в многонационалното учение „Saber Junction 14” в Германия


Над 120 военнослужещи от състава на 61-ва механизирана бригада – Карлово, под ръководството на майор Митко Балтов, взеха участие в ротационна подготовка 1408 по време на многонационалното учение „Saber Junction 14”. Учението се проведе в тренировъчния център на САЩ за подготовка на силите в Хохенфелс, Германия, от 24 август до 16 септември 2014 г.

Проведени бяха ситуационни учения на тема „Отбрана и настъпление в град” и бяха отработени процедурите за провеждане на пълния спектър от операции в многонационална среда.

Военнослужещите от 61-ва механизирана бригада показаха необходимите способности за постигане на оперативна съвместимост и тренираха със своите колеги от армиите на Босна, Хърватия, Чехия, Литва, Латвия, Естония, Италия, Румъния, Словения, Сърбия, Полша, Швейцария и САЩ.

image

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов участва в Конференцията на Военния комитет на НАТО във Вилнюс

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов участва днес, 20 септември, в годишната конференция на най-висшия военен орган на Алианса – Военния комитет на НАТО. Форумът, който протича във формат началници на отбраната, се провежда от 19 до 21 септември в град Вилнюс, Република Литва.
Дневният ред на конференцията се фокусира върху регионалната сигурност и свързаните с нея предизвикателства, операции и мисията на НАТО в Афганистан.
Началниците на отбраната обсъдиха и ръководните насоки относно решенията, взети от държавните и правителствени ръководители по време на срещата на върха на НАТО в Уелс по отношение на Плана за готовност за действие на НАТО и Съвместните сили с много висока степен на готовност.

image

Военнослужещите от 55-ти Инженерен полк отбелязаха празника на инженерните войски и 40 години от основаването на военното формирование

Военнослужещите от 55-ти Инженерен полк отбелязаха празника на инженерните войски и 40 години от основаването на военното формирование. На тържествена церемония по повод празника за проявена всеотдайност в службата и висок професионализъм при изпълнение на служебните задължения бяха наградени военнослужещи от името на министъра на отбраната Велизар Шаламанов, началника на отбраната вицеадмирал Румен Николов и командира на Сухопътните войски генерал–майор Андрей Боцев. На тържеството присъстваха представители на местните власти и на военнопатриотичните съюзи.

image

***
Инженерни войски на Българската
армия се създават на 13 септември 1878 г., когато със заповед по Българската земска войска № 11 се обявява окончателното формиране на строева сапьорна рота, а със заповед № 15 от същата дата за неин началник е назначен военният инженер щабскапитан Ефграф Саранчов.
Със заповед на министъра на отбраната № 102 от 30 август 1974 г. е поставено началото на 55-ти инженерен полк като 55-ти понтонно-мостови полк.


Военнослужещите от 2-ра Тунджанска механизирана бригада отбелязаха днес празника на формированието


Военнослужещите от 2-ра Тунджанска механизирана бригада отбелязаха днес, 1 септември 2014 г., празника на бригадата. Военният ритуал се проведе във военно формирование 24150 – Стара Загора и в него участваха заместник-началникът на отбраната генерал-майор Нейко Ненов и началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Пламен Атанасов. Заедно с командира на бригадата бригаден генерал Димитър Илиев те наградиха военнослужещи и цивилни служители от състава на военното формирование за постигнати високи резултати в учебно-бойната дейност.

Военнослужещите поднесоха венци и цветя в памет на воините от 12-ти пехотен Балкански полк, загинали в сражението при Пирот на 14 и 15 ноември 1885 г.
image
Гости на тържеството бяха също заместник-областният управител на Област Стара Загора Теодора Иванова, бивши командири на бригадата, командири на съединения, представители на запасното воинство, на институции и организации в града.


Междуведомственият съвет по участието на Република България в НАТО и ОПСО проведе редовно заседание

Под председателството на министъра на външните работи Даниел Митов, днес, 19 септември, в МВнР се състоя второто за годината редовно заседание на Междуведомствения съвет по участието на България в НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. В срещата участваха министърът на отбраната Велизар Шаламанов, представители на администрацията на президента, на министерствата на вътрешните работи, правосъдието, финансите, икономиката и енергетиката и на националните разузнавателни служби.

На заседанието бяха обсъдени резултатите от Срещата на върха на НАТО в Уелс и тяхната имплементация, като доклади по темата представиха министърът на външните работи и министърът на отбраната.

Министър Шаламанов представи основните задачи на Министерството на отбраната по приложение на решенията на Срещата на върха на Алианса. До края на годината трябва да бъде направен преглед на изпълнението на Стратегията за трансформиране участието на въоръжените сили на Република България в операцията в Афганистан и да бъде разработена нова стратегия за цялостно участие от 2015 г. По отношение на Концепцията за рамкова страна предстои да бъде разработен план за присъединяване към групата, ръководена от Германия. Министър Шаламанов информира участниците в заседанието и за резултатите от неформалната среща на министрите на отбраната, която се проведе на 9-10 септември в Милано.

Външният министър представи доклад за напредъка по разполагането на ОПСО мисията на ЕС в Украйна и българския принос към нея. „Приоритетното за нас значение на мисията се обуславя от редица фактори, като географската близост на украинската страна и конфликта до границите на ЕС и България с произтичащите от това рискове, споделените европейски демократични ценности и принципи, поетите ангажименти по линия на членството на България в ЕС, подписването на Споразумението за асоцииране с Украйна, наличието на голяма българска малцинствена група в страната“, заяви той.


Тържествено честване на 36 години от създаването на военно формирование 42 600 - Мусачево

Военно формирование 42 600 – Мусачево отбеляза днес, 19 септември, 36 години от своето създаване. На тържествения ритуал за отбелязване на годишнината командирът на формированието подполковник Анатолий Димитров награди военнослужещи и цивилни служители, показали отлични резултати при изпълнение на функционалните си задължения. С плакет бяха отличени майор Валентин Първанов – заместник-командир по логистичното осигуряване, и капитан Атанас Колев – заместник-командир на първа рота за ядрена, химическа, биологическа защита и екология. С грамоти бяха наградени офицери, сержанти, войници и цивилни служители.

На празника присъстваха представители на Щаба на отбраната и Командването на Сухопътните войски, както и ветерани от химически войски, дали своя принос за изграждане и развитите на военното формирование. Гостите наблюдаваха демонстрация на дейността на батальона по мисия „Принос към националната сигурност в мирно време“.
image

Тържеството продължи с празнична програма, в която участваха танцова група от гр. Елин Пелин и военнослужещи от батальона. Изложена за разглеждане бе и експозиция от художествени произведения на редник Ели Калдъшева.

* * *

38 –ми батальон за ядрена, химическа, биологическа защита и екология (ЯХБЗ и Е) е създаден през 1978 г.

През 2014 г. усилията на военнослужещите от военното формирование са насочени към подготовка за придобиване, развитие и поддържане на способности по мисия „Отбрана“ на Българската армия; към усвояването на основните тактики, техники и процедури по мисия „Подкрепа на международния мир и сигурност“, както и към поддържане в готовност на формирования за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за участие в мисия „Принос към националната сигурност в мирно време“.

Генeрал-майор Андрей Боцев участва в 22-та годишна конференция на Сухопътните войски на европейските държави

Командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев участва в 22-та годишна конференция на Сухопътните войски на европейските държави, която се проведе от 15 до 17 септември във Висбаден, Германия. Във форума, който се състоя под домакинството на Сухопътните войски на САЩ в Европа с командващ генерал-лейтенант Доналд Кембъл, участваха представители на 39 държави от Евроатлантическата зона.

Годишната конференция дава възможност за провеждане на дискусии, свързани с актуални военни въпроси, възникващи в хода на дейността на Сухопътните войски на страните от Европа. По време на тазгодишната конференция с тема „Сухопътните войски 2020: Глобално ангажирани и отговорни“ бяха обсъдените теми, споделени мнения и идеи за повишаване на оперативната съвместимост, способностите за развръщане в съюзен формат и съвместната подготовка в рамките на инициативата за свързаност на силите.

В социалните мероприятия на форума лекции изнесоха и председателят на Конференцията за сигурност - Мюнхен посланик Волфганг Ишингер, професор Джулиан Линдли - представител на Френския институт за държавническо изкуство и посланикът на САЩ в Украйна господин Джефри Пиат, които представиха интересен поглед върху бъдещата среда за сигурност и глобални заплахи.


Български военнослужещи съдействаха за предоставяне на дарения и хуманитарна помощ в Афганистан


Военнослужещи от Екипа от съветници, с командир подполковник Георги Манев, които участват в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността (ISAF) в Афганистан в състава на 27-ми български военен контингент, проведоха успешно две CIMIC операции за предоставяне на дарения.

През август съветниците по CIMIC капитан Божинова и старши сержант Абаджиев съдействаха за предоставянето на 7 контейнера с дрехи и принадлежности, предназначени за местното население. Хуманитарната помощ, осигурена от DynCorp International в Афганистан (летище Кандахар) беше предоставена в 205 Корпус на Афганистанската национална армия (АНА).
image
На 16 септември българските съветници съдействаха и за предоставянето на дарение от Международното съвместно командване, включващо одеала и училищни принадлежности (тетрадки, цветни моливи, химикалки и др.) за афганистанското население.

Приемането на даренията и последващото им предоставяне на местното население беше координирано с офицера по CIMIC на 205 Корпус на АНА бригаден генерал Хан Ага Амин.

Транспортирането на даренията от летище Кандахар до база „Хиро” се извърши със съдействието на австралийския тим от 205 Коалиционен екип от съветници, който осигури и група за защита на силите по време на придвижването.

image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  7534 22 сеп 2014, 23:03
   
  0
   
  0

  Дрън-дрън-дрън... "постигнаха оперативна съвемстимост"... дрън-дрън-дрън... "конференция"... дрън-дрън-дрън
  А нашата армия тъне в мизерия и е жалка и неспособна на нищо поради тоталната липса на осигуряване и нещата ще стават още по-зле, защото се очаква масово напускане на малкото останали знаещи и можещи нещо кадри.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка