Стоян Динков: Османската империя спасява българския народ! Реално ние не сме вече българи, а кумани

Pan.bg 20 сеп 2014 | 16:35 views (16677) commentaries(22)
img Стоян Динков: Османската империя спаси българския народ
Интервю на Димитър Николов


Писателят Стоян Динков е лидер на партия „Зелена България” и син на знаменития български поет Иван Динков. В новата си книга „Османо-римска империя, българи и тюрки” от изд. „Сиела” той изследва общата история на България и Турция още от времето на Атила и налага една теза, която влиза в противоречие с общоприетата представа за „турското робство”. Според автора Османската империя е продължител на Римската и благодарение на нея българският народ оцелява в един изключително труден период. Динков описва управлението на османските султани като по-толерантно от това на редица европейски владетели и твърди, че българи и турци имат обща история и произлизат от един древен народ, който още от времето на Атила управлява степите на Евразия. Динков подчертава колко е важно България да поддържа добри отношения с тюркската общност днес и смята, че бъдещето на света е обединението, както и че след Европейския съюз ще дойде време и за азиатски и евроазиатски съюз.

- Г-н Динков, във вашата книга твърдите, че присъединяването на България към Османската империя е спасило българския народ. Защо смятате така?

- Трябва да знаем, че България и била част от една огромна държава. Още 52 съвременни страни са били в рамките на Османската империя. Всички те днес са суверенни съвременни държави. Били са част от нея между 400 и 600 години и са запазили своята вяра, бит, традиции. В рамките на Османската империя няма асимилиран народ. Не е имало народ, който да е попаднал в империята и да е изчезнал заради нея.
Влизането на България в тази огромна страна е запазило и нашия народ, защото по това време страната ни е била в много тежко състояние. През 14-и век тя е била много малка, слаба и разделена на три части. Към така наречената Видинска България е проявявала интереси Унгария, която по това време е изключително силна държава, велика сила. Към България е имало интереси и от страна на унгарските васали Сърбия и Влашко.
Ако османците не бяха дошли, щеше да се случи това, което става с всички слаби страни. Гърция щеше да си вземе земите в Тракия. Сърбия поради сходството на език и вяра – по това време езиците ни са почти
еднакви, също щеше да получи част от България. Видинското царство щеше да стане част от Унгария. Добруджа, съдейки по нейните връзки с Венеция, щеше да попадне под неин контрол, подобно на Дубровник. Какво би останало от нас – на практика нищо. Оказва се, че когато идват османците, нашият етнос, макар и част от тази по-голяма общност, вече е етнос без граници. Добруджа, Търново и Видин, отново стават едно.
По това време българите са били около милион и половина. А българският етнос през 60-те години на 19-и век наброява около 7 милиона, като се включат българите в Северна Гърция, както и тези около Скопие.

- Откъде идва негативната представа за османския период като „робство”?

- Това се случва заради интересите на Русия. По времето на Екатерина Велика там се появяват идеите на панславизма. Русия се опитва на базата на език, а не на база етнос, да обедини славяните. Руснаците смятат, че ние сме славяни, и започват една културна експанзия към България. Идеята е да се овладеят тези земи и евентуално да се достигне до Цариград. Започва масова пропаганда, че българите са славяни и че страдат много. Но в България са идвали много умни хора от Русия и един от тях – Достоевски, е описал по доста по-различен начин как живеят „робите”. Аз му имам доверие.

- Плод ли е българското Възраждане на тази пропаганда?

- Да, то е плод точно на руската пропаганда и на идеите на Мацини. В това няма нищо лошо, но все пак тези идеи са имали специфична функция в Италия – при карбонарите. При нас се пренася същият модел на действие. Революционните идеи на Мацини се сливат с руския панславизъм и се получава един малък хаос.

- Как си обяснявате негативното отношение, което много националисти имат към Турция?

- Вие знаете, че това не е само тук при нас. В световната история определени велики сили с конкретни интереси винаги са разделяли народите от най-близките им приятели. Докато ние сме разделени от нашия най-близък приятел Турция, те могат да си правят с нас каквото си пожелаят.

- Вие коя теория за произхода на българите подкрепяте – тюркската или станалата популярна наскоро иранска теория?

- Тук не може да има теории. Става въпрос за факти. Всички факти в нашата история показват, че ние сме тюрки. Всичко останало са някакви хипотези. Няма факти в подкрепа на другите теории. Защо толкова малко се говори за съкровището от Наги Сент-Миклош? То е българско и категорично има тюркски черти. Върху него има тюркски образи, номадски конници. Има една спекула – че символиката на слънцето и луната в съкровището е персийска. Там обаче няма слънце и луна, а звезда и полумесец. Те представляват доислямска тюркска символика. Има по времето на хан Омуртаг. Тези символи са и османски. Когато османизмът завладява мюсюлманските земи, звездата и полумесецът стават ислямски символи.
image
- Има ли полза България от едно сближаване с тюркската общност?

- Първата полза за народа ни е, че ще сме наясно със самите себе си. Ще знаем кои сме и откъде идваме. Лъгани сме много време – първо, че сме славяни, сега – че сме иранци. Това влияе лошо на обществото – ние нямаме гражданско общество. Ние не знаем кои сме. А сме наследници на най-могъщите тюрки – тези на Атила. Когато го разберем, ще имаме самочувствие. Ние сме били световна империя от Франция до Монголия, огромна световна държава. Синът на Атила - Ирник, е управлявал страна, която е включвала цяла Западна Русия, Прибалтика, Киев и Крим. Наричала се е България много преди Кубрат. Това се знае в целия свят, а само тук не се изучава. Това нещо беше наложено от панславизма – да не си знаем историята.

- Същият проблем имаха и наследниците на прабългарите в Русия – потомците на волжките българи? Какво е положението при тях?

- Там в момента се случват едни хубави неща. Тяхната партия – Български национален конгрес, е най-силната в момента. При едни свободни избори те биха могли да вземат властта.

- Смятате ли, че връзките на България с тюркските страни ще помогнат за създаването на един бъдещ евроазиатски съюз?

- Първо трябва да има азиатски съюз, а после европейският и азиатският да се обединят. Това е бъдещето на света. И ако нашата историография стане реална и истинска, а не лъжлива, България ще заеме едно много сериозно място. Тя не само че е член на ЕС, но ние говорим на славянски, макар и наложен насила. Освен това сме християни – повечето от нас. Остава само да си напишем истинската история.

- Казвате, че славянският език е наложен насила. Как става това?

- Когато се приема християнството, са избити над 100 хиляди българи. Тази религия е наложена насила от Византия. Налага се една азбука, която е на базата на стара писменост, създадена през 4-и век. Прабългарите са използвали друга писменост – тюркските руни. От тях са взети няколко знака и са внесени в азбуката. По времето на Борис I в България се завръщат антите – славянски племена, изгонени от нашите ханове. Те налагат славянския език. И така всички започват да говорят на славянски. По това време хората не са могли да пишат. Ние говорим за азбука, но тогава сигурно 1000 души са могли да пишат. И ако искаш да научиш нещо, ти се налага да говориш на славянски. Това е добър ход на Източната римска империя, за да унищожи България.

- А как оцеляват българите?

- Ами реално ни няма. Второто българско царство си е куманско. Масово прабългарите, които остават да живеят тук, са поставени в много тежки условия – като крепостни селяни, които нямат право да ходят никъде. Плащат данъци, работят като роби. Останалото са кумани, които са заселват тук, както и антите, които се завръщат. Всички династии от Второто българско царство са кумански.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 22

 1. #1
  Георги Ковачев_ 20 сеп 2014, 17:28
   
  5
   
  3

  А сме наследници на най-могъщите тюрки – тези на Атила.

  А така - този направо ни изкара хуни.

 2. #2
  Нико 20 сеп 2014, 18:14
   
  10
   
  5

  Г-н Динков явно го е закъсал с парите и не може да си набави нужните медикаменти. Да му помогнем!

 3. #3
  мунчо 20 сеп 2014, 19:14
   
  10
   
  6

  Я па тоя от къде се излюпи.Българите са християни а турците са мюсюлмани,и за пет века благоденствие от турската империя българина на края на робството пак си е останал с патурите.Е тогава къде е напредъка и хубавото.

 4. #4
  полковника 20 сеп 2014, 19:17
   
  4
   
  3

  Много хипотези-хилава държава. Божидар Димитров да уточни въпроса и въведе единно мнение поне в основното училище.

 5. #5
  мунчо 20 сеп 2014, 19:20
   
  6
   
  6

  И още за 50 год под руско робство българия се развива почти във всички отрасли и става фактор на балканите.Сами направете разликата.

 6. #6
  !?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?!?! 20 сеп 2014, 19:32
   
  8
   
  6

  Давайте бързо да слагаме фесовете!?!?!?!?!?!?!?
  Абсолютен боклук.

 7. #7
  БГ 20 сеп 2014, 19:36
   
  9
   
  7

  Срам и позор за продажната му душичка.


  Бе нашумяла някаква теория
  за хода на световната история.
  Пренесе я у нас един доцент
  и си направи нов апартамент.


  Но мина модата на таз теория!
  Запретна се набързо и обори я
  тогава пак новаторът доцент
  и вдигна втори нов апартамент.

  1957 Радой Ралин

 8. #8
  подп.Валтер Калашников 20 сеп 2014, 20:15
   
  7
   
  9

  Най-доброто хапче за такива безродни дебили е с размери 7.62 на 39 мм.

 9. #9
  Мърморкото 20 сеп 2014, 20:39
   
  2
   
  5

  На тоя да му издейставме един курс за ограмотяване, а!

  И една бележка: В горното изречение в думата курс буквичката "С" е за благозвучие.

 10. #10
  Krasimir Dimitrov 20 сеп 2014, 22:02
   
  3
   
  5

  Тоя педерас къде живее? Така ли ще му се размине педерасията? Ние държава нямаме и трябва сами да се оправяме! Такива предатели трябва да се мачкат и унищожават, иначе си загиваме!

 11. #11
  Иванн 21 сеп 2014, 08:23
   
  5
   
  0

  Колкото и вернифакти да има в терията си,този историк малко пресолва манджата.

  Но пък дежурните неграмотници веднга обливат сайта с лиготините си,кажете вашата теза,ако нямате създайте.

  Навремето , в края на 70-тте години един военен историк от ВА "Г.С.Раковски" написа подобна дисертация,но комунистите не разрешиха да се обнародва. Доцентът-полковник не посмя да напише нищо повече. Размножавха се нелегално копия от този материал.

 12. #12
  l 21 сеп 2014, 09:51
   
  5
   
  3

  Този взима ли си хапчетата...

 13. #13
  xa-xo 21 сеп 2014, 10:13
   
  8
   
  6

  E, не! 80% от твърденията му са неистини, а дори и твърдите факти не са потвърждение на теорията му. Археологически тюркска е само част от аристокрацията. Ако османците не бяха дошли, щяхме да продължим да се развиваме, с проблеми или не - както е историята на всяка друга малка европейска нация, но накрая пак щяхме да се консолидираме, но щяхме да бъдем свободни. За славянско робство на прабългарите и другите глупости - няма нужда от коментар. Има и ще има такива перковци в БГ, които пишат по всички теми от световната история, но на този явно му е платено от съответните централи, може и посолства.

 14. #14
  Батои 21 сеп 2014, 14:06
   
  7
   
  2

  Може и да лъже ,може и да не е истина. Ами даите да извадим фактите.Да дефинираме що е това робство и имало ли е такова животно по нашите земи. Няма роби със собственост ,семеиства,деца,имоти,документи /тескере/ Робите не могат свободно да ходят да търгуват из цяла Европа. Децата на робите не могат да учат във Русия или Виена .Роба е собственост на господаря си и всичко което има също. Така ли е било или не всеки сам да си отговори. Новата деректива е ТРАКИИСКАТА.Вие видели ли сте чули ли сте да се говори за БЪЛГАРСКО ИСТОРИЧЕСКО НАСЛЕДСТВО. Идете и вижте Плиска и Преслав и помислете .

 15. #15
  Откъде накъде 22 сеп 2014, 16:55
   
  7
   
  1

  Тоя неграмотник да вземе да прочете Лев Гумильов и да се образова за това що са тюрки,тюркоти,хуни,татари и другите разновидности на монголоидите.По времената на Атила тюрките въобще не са известни в Европа,а Европа е в стрес от хуните,но това не е равнозначно на тюрки.Тюркски племена за първи път се появяват на източната граница на Византия в 10-ти век като значим фактор.Древните българи за най-северно живеещият ираноезичен народ и поради непрекъснатите стълкновения с най-различни монголоидни народи ще не ще е започнал за се преселва на запад.Налагало се е българите временно да бъдат васали на различни монголоиди в т.ч. и хазарите,при което неизбежно са навлезли и монголоидни битови и културни навици ,най-вече заради васалството,обаче....!При първа възможност са отхвърляли васалството и са основавали държави и КАМЕННИ ГРАДОВЕ.Тюрките са номади и не умеят да извършват монолитно строителство,а българските столици Плиска и Преслав са внушителни каменни градове!Частично османските турци започват да водят уседнал живот чак в 12-ти,13-ти век,а някои племена и досега в Анадола са си още полуномади.Вече има генетични изследвания и се доказа,че родство с тюрките нямаме,но сме генетично близки с хората в Северна Гърция,Южна Румъния,Македония и Хърватска/сърбите още на са правили генетични изследвания /,тоест имаме прабългарски,славянски и тракийски гени.То и баща му на тоя смотльо имаше претенции,че е и с тюркска жилка,та синчето продължава традицията,но откъде накъде ще обобщава за всички българи?

 16. #16
  Иванн 23 сеп 2014, 18:52
   
  4
   
  3

  Батон, ти към кого се обръщаш с твоята толерантност. Тя е валидна за културни, толерантни и образовани хора. А за същества, които се радват, че една държава е обявила война на тяхната. Значи, според тяхната комунистичеКа античовешка логика, ако някой набие децата им, те грябва да ги убедят, да го прегърнат.


  Миналата година и аз им казвах да се замислят какво е робство и дали ние сме били роби, но комунпидните глави не искат да се замислят.

  Роб и театри в Лом, Шумен, Габрово и др. Нека всеки комуноидиот си престави как робите се првъплащават на артисти, декори, облекла , а другите роби са в качеството на зрители. И всичко това на български език- написано и говорено.

  И турските робовладелци не обръщат никакво внимание. Егати робовладелците.

 17. #17
  Sold-er 23 сеп 2014, 22:22
   
  6
   
  2

  До #16 Човек като няма истински аргументи се захваща с глупости! Не е задължително да си вързан с верига или да си затворен някъде за да си роб! Сега също сме роби на системата...макар че имаме къщи, коли и прочие! Днес ги имаме, утре банките ни ги взимат.....животът на кредит е робство! Системата, която позволява животът на кредит е колониална!

  И какво ще стане ако думата не е робство, а подтисничество, владичество и тн.....по-спокойно ли ще спиш, еничарино?

 18. #18
  Иванн 23 сеп 2014, 23:48
   
  6
   
  3

  Нито сме роби днес, нито сме били роби вчера и НИКОГА не сме били роби

  Само примитивни мозъци искат да ни обезценят и унижат. Много българи са били убити, затваряни и изтезавани от турската власт, но роби не са били в никакъв случай.

  Много българи са били убити от комунистческата власт, дори повече от тези , които турците избиха, но роби не са били.

  До последния момент нашия народ трепереше от страх от комунистическата сган, но роби не сме били.
  Роб, робство, робовладелство и др. са сериозни и еднозначни категории. С тяй всякакви импровизации са неуместни.
  Може по време на турците и комунистите да е имало безброй жестокости и издевателства, но робство......

 19. #19
  Иванн 24 сеп 2014, 00:00
   
  7
   
  2

  Само за привържениците на лъжата за " турското робство"
  Абе момчета неграмотни, абе може ли на роби да се налагат данъци бре. Що за роб е някой , който плаща данъци, дори и да са непосилни за семейството му?

  За да плаща някой данъци, той е произвел и спечели стоки и пари.
  Може ли накоя власт да взема данъци от някого, който няма нищо, а е роб.

  Роби с къщи, добитък, земя, аргати, дюкяни, свой език, своя църква, свой театър, свое тескере, свои вестници, книги, учебници, изкуство, занаяти, фабрики,свои пари, жълтици и др.

  Ама вие няма ли поне малко разум за да разберете, че тов не са атрибути на народ по робство.
  Да, възможно е турската власт и турското влСичество да са най-лошите в света за всички времена и народи, но турско робство не може да е имало.


  При това в Европа и в края на 19-ти век.

  Освен българския кои народи са били в режим на робство тогава??? Само българския, така ли?Да,ама не!

 20. #20
  Sold-er 24 сеп 2014, 05:23
   
  3
   
  2

  До #19 Не си прав, еничарино.....РОБ си!

 21. #21
  Шо не се 24 сеп 2014, 14:42
   
  2
   
  3

  Чета,чета нравоученията на Красновчо,Батоичо и ми става смешно.Батои не знам колко е дърт,ама Иваннчо претендира,че е учил "научния" марксизъм.Сега громи яростно комунизма........,но смях в залата!Този велик "антикомунист" ползва за аргументи против турското робство, точно определението и разсъжденията за робството,като обществено явление на класиците на комунизма Маркс и Енгелс.Чудно защо тази тотално отречена философия,идеология и псевдонаучна икономика,както и целият и научен инструментариум се ползва така щедро от тези видни "антикомунисти"?Може би защото тези разсъждения са ги чули от днешните соросоиди,но тия безграмотници....,горките не знаят,че това са фундаментални постановки на комунизма формулирани от Маркс.Иванчоооооо....,комунистически са ти не само невроните на мозъка,а чак и гените,ама ти не го осъзнаваш.Тия от "Монсанто" са ти преинсталирали само кората на главния мозък,а иначе на генно и невронно равнище си си комунист,та чак дрънчиш като празна кофа.Значи Вазов,Ботев,Левски,Раковски и останалите национал-революцоинери се борят против турското робство,но ние видите ли считаме за научен авторитет проваления комунизъм на Маркс!Смешници нещастни,що не се гръмнете!

 22. #22
  неккъв чиляк 14 сеп 2015, 20:07
   
  4
   
  0

  добре бе пичове, то е ясно, че няма да стигнете до някакъв консенсус - я, ама тва е чуЗда таз думичка ве - ама нека и аз да ви кажа нещичко. накрая ви разрешавам да ми лепнете етикет промит мозък.
  ето и основното - относно робството... мда според плана на ататюрк от 20 те години на миналия век новотурците от великата османска имп... упс - република турция никога повтарям за тези дето не знаят и не искат да разберат НИКОГА не са извършвали едновремешния еквивалент на геноцид . това е важно уточнение - думичката се появява някъде около средата на века след хитлеровите изцепки над еврейският народ. та така когато повториш няколко хиляди пъти една лъжа, тя става истина и хоп видиш ли те турците не са вземали българи от цялата съвременна територия на българия и северна гърция и македония и сърбия и не са ги транспортирали в мала азия- нека не лъжем транспортирали предполага използването на някакъв транспорт, а нашите прадеди са били принуждавани да вървят със седмици до като достигнат местоназначението си, ако го стигнат въобше, а пък прабабите ни щото определено са по-хубави от туркините почти винаги са оставали попът нейде.
  това е достигнало и другите страни които също не са били под гореспоменатото робство. само арменците при насилственото им преселение в началото на 20 век са изгубили над милион и половина. ама така е - на тези дето ги командват са им нужни хора без или с нисък морал, не задаващи въпроси, и по възможност с верска обремененост от типа аллах каза... и той или тя готови да изпълнят.
  този тип хора никога няма да си надскочат боя - казва им се да колят те колят, казва им се да бесят те бесят и т.н. те вечно ще си останат не много умни деца на пустинята, които видите ли като дошли на балканите и помислили че се намират в рая, мбре ма то и девственици имало, само остав а да отнемеш живота на няколко гяури и можеш да останеш.
  и за да не пиша повече ...
  НЕ ВЕ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО РОБСТВО ПО НАШИТЕ ЗЕМИ.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка