Връщането на казармата е голяма тъпотия

Pan.bg 12 сеп 2014 | 11:11 views (6891) commentaries(97)
img Връщането на казармата е голяма тъпотия
в.24 часа, Едуард Папазян

ПОПАДНА ми тия дни въргалящо се из нета мнение как трябва да се върне задължителната военна служба, с други думи - казармата. Подписано е: “на 21 съм. Жена съм. И съм руса”, а заглавието - “За казармата от една блондинка”.

Разбира се, само на едзна блондинка - образно казано, би и? минало през главата да оправдава собствените си любовни неудачи с някаква имагинерна функция на социалистическата държава, наречена “задължителна военна служба”. И понеже не я кефели розовите шорти, обезкосмените ръце и селфитата на съвременните младежи, тя ги праща за две години някъде на найната си, където любим цвят щял да им стане синьото, а играчки - истински пушки и пистолети.

По принцип бих го подминал с лениво поклащане на глава, гонещо за цел прогонване на досадна, но нехапеща муха.

Но за връщането на казармата са и разни чугунени глави, които участват в избори

Които искат да кешират носталгията по миналото в депутатски мандати. Онова минало, когато кравето сирене беше 1,60 лв. за килограм, малката водка - 60 ст., а здравеопазването и образованието - съвсем, ама съвсем безплатни.
image
И когато момчетата си имаха своя девственост, наречена влизане в казармата. След нея те ставаха мъже, а губенето и? се съпровождаше с грандиозни тържества, понякога по-пищни от циганската сватба в Столипиново, която помогна на Пловдив да стане европейска столица на културата. Но по-старото поколение дотолкова беше привикнало с тях, тържествата имам предвид, че не можеше да се примири с липсата им. Даже бащата на един футболист преди няколко години му направи изпращане в казармата на селския стадион, въпреки че задължителната военна служба отдавна бе отменена.

Та след като описаните по-горе са “про” връщането на казармата, аз автоматично съм “анти”. Но има и още нещо - аз съм по принцип срещу задължителната военна служба. Имам предвид такава, която я помня от средата на 80-те - аз съм служил две почти пълни години между началото на октомври 1983 и края на август 1985 г. Имах късмет, че бях приет на уча в чужбина (тогава под чужбина се разбираше Съветския съюз, разбира се). Наборите ми, които не бяха студенти, откараха до края на декември заради сложната вътрешно- и
външно- политическа обстановка.

Казармата беше изключително тъпо нещо и това, че правела от момчетата мъже, е невероятна комунистическа глупост. Аз изкарах една нормална военна служба, която открадна от живота ми 700 дни в момента, в който можех да направя много по-велики нещо от това да се науча да приемам и предавам морзовата азбука с 65 знака в минута.

Мен не ме е възпитала казармата, а майка ми, баща ми и донякъде училището. Те са ме направили мъж, а не налудничавите заповеди на ротния командир капитан Бойков, известен още като Овчия, от рода на “Откъм планината - атом!”.

Не и трогателните усилия на старшина Колев с прякор Тото Палтото, който за малко да приеме за чиста монета предложението ни на партийното събрание на танковата бригада да опънем транспарант с надпис “Да живее международното положение”, и който ни даваше нови обувки веднъж на 8 месеца, вместо на 6, за да сгъне някой лев.

Не и благодарение на батальонния командир капитан Игнатов - Торанага Сама или Мравояда, който лично ме водеше при бръснаря бай Тошо Бързия косъм, за да ме острижат нула номер след поредния път, в който му доказвах, че когато Господ е раздавал акъл, военните са били на учение - общо 6 през втората ми година. Единия - след оформянето на прическата ми, която беше изпреварила тези на борчетата от ВИС и СИК с десетина години, ме заведе и при офицера от ВКР (военно контраразузнаване) на поделението. Причината беше, че си позволих да попитам ЗКПЧ-то (заместник-командира по политическата част) защо след като България и всички страни от Варшавския договор се стремят към мир и поддържаме армия, само за да се защитаваме от евентуално нападение на НАТО, в бойния устав (трябваше да го учим наизуст) бяха описани само “Действия на отделението, взвода и ротата в атака”.

Но това са спомени, на които днес се смеем. Но какво да кажат близките на онова турче от I мотострелкова рота, дано ми е простил на оня свят, че не му помня името, което си пръсна черепа с автомата по време на стрелби на полигона в кв. "Анево", малко след като му казаха, че му сменят името. Имаше два пълнителя момчето, а около него бяхме 90 човека, можеше да ни натръшка половината.

Какво да кажат и роднините на циганина, гръмнат в главата по погрешка, докато един младши сержант показваше на девойки пред гарата в Харманли, че неговият “Калашников” е с истински патрони?

Какво да кажат и съпругите и децата на шестимата мъже, загинали при взрива на склада за боеприпаси близо до Карлово през 1985 г.? Или аз и още три момчета, които трябваше да пазим да не би обезумелите от скръб роднини на трима от тях от село Дъбене да се юрнат да отварят закованите ковчези?

Вместо да се напъвате да връщате казармата и да призовавате за това, направето училището каквото трябва. Нека момчетата там да свикнат на дисциплина.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 97

 1. #1
  Мдаа 12 сеп 2014, 11:26
   
  0
   
  0

  Прав е!

 2. #2
  Ицо 12 сеп 2014, 11:38
   
  0
   
  0

  Разбира се че задължителното отбиване на военна служба не може да се случи във варианта, който беше до преди години! То по тази логика може да твърдим , че доста държави , които не са помирисвали соц, са такива , защото имат такава наборна служба.
  Най-лесният вариант за "казармата" е да бъде ежедневна от 8ч. до 17ч. / като да ходиш на работа / за срок от не повече от 6 месеца / имаше подобни школи / . Нека дадем възможност на младото поколение да се докоснат до патриотизма и се закълнат във вярност на отечеството, придобият определени умения и тактики и спокойно да имат мобилизационна готовност, а не да ми се измислят как да се подготвят запасняци от някакви пенсионери!Така ще се реши и проблема с намирането и работа за младите офицери и сержанти които ще водят този ЛС. Да има доста проблеми по осъществяването на това начинание , най-вече защото не останаха достатъчно поделения /ВФ/ !

 3. #3
  1 12 сеп 2014, 11:44
   
  0
   
  0

  За какво е прав? Това са работи който стават във всяка една армия. В армията на САЩ например има доста случаи на полудели военнослужещи койтио изтрепват половин формирование. Ама те не се оплакват за това и не казват че е тъпотия така че тия работи дето ги пишеш са само тъпотии.

 4. #4
  1000 12 сеп 2014, 12:08
   
  0
   
  0

  Наборната армия не е измислена от комунистите,а е съществувала в много държави доста преди комунизма!Явно автора по инерция обявява всичко,което не му харесва за плод на комунизма!Такъв тип армия се използва основно от по бедни държави,но има подобно обучение и в богати такива.Предимството,е в по големия човешки потенциал с който разполага армията по време на война.Колкото до уставите,че е имало само варианти за атака това не е вярно аз лично имам устави от 60-те години,в които са разработени варианти както за атака,така и за отбрана.Явно автора не ги е чел достатъчно.Според мен основния комплект на армията трябва да остане професионален,а с цел комплектоване на резерв да има военно обучение през определен срок в годината.Варианти за реализация има различни,като един от тях е преминаващите такъв курс да се ползват с предимство при заемане на определени длъжности спрямо отказалите да преминат такъв курс.Така всеки ще може да реши трябва ли му или не.Все пак говорим за създаване на резерв за война,с цел зашита на теритириалната цялост на България,а не за желанията на мамини синчета!

 5. #5
  Пламен Иванов 12 сеп 2014, 12:09
   
  0
   
  0

  Прав е Еди. Нека питат един новоизлюпен политик(желаещ да бъде министър председател), който иска връщането на задължителната наборна военна служба, кога и къде е служил. Как му е преминала службата и вярно ли е, че заради него много войници не са си тръгнали въпреки уволнението? Знаете ли защо? За да му хвърлят един голям бой. Да точно така, защото и тогава е бил такова леке.

 6. #6
  ОР 12 сеп 2014, 12:10
   
  0
   
  0

  Като човек работил предимно с новобранци мога да кажа ,че наборната служба си имаше плюсове и минуси.Само се чудя защо като някой е имал тъпаци за командири си мисли ,че навсякъде е било така.Да научиш един млад човек да бъде организиран и да може да си планира ежедневието не мисля че е тъпотия.Има млади момчета ,които и на 30г. все още се държат за полата на мама и не могат да свършат нищо без одобрението на родителите си.Иначе за връщане на наборната служба е просто вече късно,разбиха се учебните центрове,продадоха се сградите,а все пак това са и доста разходи които едва ли можем да си позволим

 7. #7
  Боец 12 сеп 2014, 12:13
   
  0
   
  0

  Скaпaн лигльо

 8. #8
  БНА 12 сеп 2014, 12:16
   
  0
   
  0

  Колко ти платиха да надраскаш тази статия?
  И атаката е най добрата защита за това я пише в устава невежа такъв.Няма идеални неща и казармата не е била идеална.Ти явно си перфектен и за това не ти е харесала.

 9. #9
  Bай Чепик 12 сеп 2014, 12:20
   
  0
   
  0

  Тъпотия е само за тъпанарите. Представяте ли си, как може един служил 2 години редник, естествено служил в София(поради връзките на тати), да дава оценка на една организция и система в която той не е бил никакъв. Как този "върл" противник на системата е допуснат да учи в чужбина? По старите знаем кои бяха пращани в СССР.

 10. #10
  KOREKTOR 12 сеп 2014, 12:25
   
  0
   
  0

  Коментарът е цензуриран, заради обиди/нецензурни изрази. Admin

 11. #11
  Крум 12 сеп 2014, 12:31
   
  0
   
  0

  Едуарде, изключително некомпетентно и незряло си написал статията си. Не може да поставяш всички военни под един знаменател, казвайки цитирам "когато Господ е раздавал акъл, военните са били на учение". Сред военните има обзалагам се хора с доста повече акъл от теб. Това, че си срещнал един или друг човек, който според теб е глупав, не означава изобщо, че всички са такива. Все едно да кажа, че всички наборни войници са били мамини синчета, като теб. В много армии и то силни армии и в момента има наборна войска и вероятно има и доволни и недоволни от този факт. За теб, вероятно е било загуба на време и си можел, както казваш ти за 700 дни да направиш чудеса. А за толкова години след това успя ли да направиш поне едно чудо? Написа ли книга? Научи ли някого на нещо добро? Остави ли след себе си нещо освен купчина отпадъци? Едва ли тези 700 дни са били най-ценните в живота ти и едва ли без тях би направил нещо повече от това, което си направил. Дали е тъпо да има наборна служба? Едва ли твоето мнение е най-вярното за да слагаш определение, че това е най-тъпото нещо. Не е ли най-тъпото, това че цари беззаконие? Не е ли най-тъпото, че сме с най-ниските заплати в ЕС? Не е ли най-тъпото, че нямаме здравеопазване и култура? Ти си се заел с наборната служба, която не съществува. Фокусирай се върху настоящите проблеми и пиши за тях, а не просто да разлайваш кучетата по отминали неща! И не пиши за неща, които определено не разбираш. Тези неща си ги коментирай на чаша бира с приятели. В противен случай просто се излагаш!

 12. #12
  ОР 12 сеп 2014, 12:35
   
  0
   
  0

  до KOREKTOR
  Момко това ,че има съвпадение на никовете,не означава че може да обиждаш.За твое сведение съм строеви танкист

 13. #13
  KOREKTOR 12 сеп 2014, 12:39
   
  0
   
  0

  До #9 Пуснато от Bай Чепик

  b]Bай Чепик,

  Това арменче мамино синченце е с 99% процента майничка и е служил в бившата танкова бригада в Карлово. Събитията които описва за полигона в Анево и Дъбене говорят за това.

 14. #14
  KOREKTOR 12 сеп 2014, 12:46
   
  0
   
  0

  До #12 Пуснато от ОР

  Ако наистина са такива нещата моля за извинение.

  Но онзи другия си го заслужава.

  Тогава с Admin-a трябва да оправите галимацията с никовете, защото и други подобни случаи имаше с други никове и не са изключени за вбъдеще.

 15. #15
  zlpetrov 12 сеп 2014, 12:46
   
  0
   
  0

  За някои работи е прав,но в повечето не/според мен/.Още нещо при днешните реалности наборната служба си е жива отживелица! Най лошото според мен в днешния свят е да пратиш наборен войник на 5000 км да воюва ! За това си има професионална армия и тя трябва да бъде такава! Казвам го като човек на който прадядо му е убит в Първата/търсих гроба му в днешна Гърция-безрезултатно,двамата ми дядовци-офицери участници във ВСВ,баща ми,брат ми,вуйчо,ми още много първи братовчеди също офицери от БНА/.Между другото като служих през 84-86 като парашутист в 32990 някой пусна слух,че ще пращат сборен батальон в Афганистан.Телефона на командира прегря от разни обаждания на генерали и полковници/абе като се правят списъците виж там еди кой си да не попада,че ми е внук,племенник и т.н/ Наложи се полк.Кръстев на общ строй да каже,че не е вярно,че няма такова нещо и да спрем.

 16. #16
  ОР 12 сеп 2014, 12:53
   
  0
   
  0

  До KOREKTOR
  ок,понеже не пиша тук много коментари,ще си избера някакъв друг.Благодаря за извинението!

 17. #17
  Ивайло 12 сеп 2014, 13:06
   
  0
   
  0

  Кви велики неща си можел да направиш!Я пак?

 18. #18
  Мърморкото 12 сеп 2014, 13:12
   
  0
   
  0

  Едуард е прав. Прав за някои неща - не за всичко.

  Най-много е прав за последното си изречение "направето училището каквото трябва. Нека момчетата там да свикнат на дисциплина". За останалото - каква тъпа е била казармата през соца - прав е до толкова, че имаше и не дотам умни командири и старшини, които правеха не дотам умно престояването (по-точно е да се каже СЛУЖЕНЕТО) в казармата. Е, може и да са били повечето, нямам статистика по този въпрос.

  А иначе в казармата - и тогава по времето на задължителната наборна служба, и сега при профи-службата, войника трябва да учи как се стреля, как се работи с радио (е, май МОРЗ може и да не учат, не знам), как се окопава и настъпва отделението, взвода, ротата. Това е службата, това трябва да се научи. В другите видове и родове войски - други неща, няма да ги изброявам.

  Но че в казармата момчетата стват мъже - това са го казвали още от Освобождението насам. И тогава това си е било точната истина. С времето, поради развитието на техника, наука и т.н., тази проста фраза е почнала а губи от силата си. Но все пак в нея е оставало нещо истинско. Ако разбира се съумеем да отделим плявата от зърното!

 19. #19
  Незнаен 12 сеп 2014, 13:22
   
  0
   
  0

  Страшна статия. Страшни коментари. И типично по нашенски - или всичко, или нищо. Дали на някой му е минавало през ума при какви условия може да се върне тази система? Няма ли междинни варианти? Няма ли някаква гъвкавост в решенията?
  За какво би могла да послужи една такава събрана насила армия? Разчитат на цивилни специалисти, които да могат да са полезни на Родината ли? Тях отдавна ги няма, отдавна са обърнали гръб тази Родина. Няма кой да е истински полезен по този начин! Някой смята, че няма ресурс да поддържа професионална армия, но си е въобразил, че може да поддържа наборна. Голяма шега е това.
  Какво значи връщане на казармата? Съвременни младежи ще ги учат на патриотизъм? Съвременни младежи, които не се интересуват нито от търсене на полезна работа (защото няма полезно образование), нито от събитията в страната? Младежи, на които не им пука от съсипаните градове и умрелите (или умиращи) села? Какво ще им се предложи на тия младежи? Да се покачат на един ГАЗ 63 с древна радиостанция (аз бях зачислен на такава) и да смятат, че ще сторят нещо? Или да им разказват не каква техника имаме в готовност, а каква сме имали? Как във военните структури непрекъснато тлеят, горят и експлодират скандали за злоупотреби, политически борби, витаят генерали-предатели (ако ще и бивши да са, след себе си те оставят много подобна утайка), чиито заповеди тия младежи трябва да изпълняват? Че и да умрат ако се наложи? Бях на свалянето на флага на последната българска подводница - в очите на офицери от флота имаше сълзи, а един от командирите завърши словото си с "Да живей България" извикано почти през стиснати зъби - всичко това мотивация ли е?
  Не искам български войници да бъдат заставяни патриотично да се готвят да покажат как се умира за Родината, защото някоя продадена душа не е успяла да държи същата тая Родина в страни от международната мръсна игра! Ако някой иска да воюва, тъкмо на близо има действаща скотобойна за хора – да отива там и да се захваща. Сам.
  Не помня смислен пример в българската история, в който представител на държавното управление да се е дискредитирал, демек изложил, след като е докарал на страната си проблеми. Все си мисля, че безкрайната толерантност на българина към тия, които са го управлявали зле, отдавна като рак изяжда жизнените сили на страната. След някой и друг месец пак ще ни управляват хора, които (до)съсипаха и бизнеса, и армията, и най-важното, ключа към властта – вярата на хората в собствените им сили. И тия хора ще обсъждат дали да свикват насила младежи, които да са готови да умрат по тяхна заповед?

 20. #20
  няма значение 12 сеп 2014, 13:33
   
  0
   
  0

  Наборната армия, както и различните като формат и наименование МЛАДЕЖКИ организации (15/16-21год) са форма за придобиване на реална, НЕ САМО ВОЕННА подготовка. Потърсете за Норвегия или Финландия например ( и в двете държави все още има ЗАДЪЛЖИТЕЛНА НАБОРНА СЛУЖБА).
  Едва ли тези скандинавски държави са БЕДНИ и немогат да си позволят само и единствено ПРОФЕСИОНАЛНА армия!
  Хубав ден на всички!

 21. #21
  Незнаен 12 сеп 2014, 13:42
   
  0
   
  0

  Надали има значение разликата в причините младежите тук и в скандинавските страни и Финландия да бъдат събирани за подобни подготовки. Особено пък няма значение постигнатия резултат и използването му в живота. Реална подготовка, не само военна? Нашите и техните системи - социални, държавни и всякакви други, са на практика несравними.

 22. #22
  няма значение 12 сеп 2014, 13:51
   
  0
   
  0

  Каква е разликата в нашите и техните младежи по отношение на подготовката за живота "след тате-носи, мама-меси" Ето какви дисциплини учат младежите в Норвегия:
  • Sports and Athletics (спорт и атлетика);
  • Wildlife experiences (да кажем така модерното оцеляване);
  • Medical aid (медицинска помощ/първа помощ)-учеше се назад във времето в средното училище;
  • Communications (комуникация);
  • Marksmanship (точна стрелба)-колко млади ловци има, само защото "тати има парички";
  • Moral and ethics (МОРАЛ и ЕТИКА)-къде са в нашият настоящ живот?
  ...... коментарите за вас, на мен ми свърши почивката!

 23. #23
  Варимез Варимезов 12 сеп 2014, 13:55
   
  0
   
  0

  Всеки, който изказва крайни мнения, подобно на автора, рискува да се превърне в посмещище человеческо.

 24. #24
  АВ 12 сеп 2014, 14:03
   
  0
   
  0

  Страхливеца и некадърника винаги имат много обективни оправдания.

 25. #25
  Наздраве! 12 сеп 2014, 14:09
   
  0
   
  0

  Оставете Еди, въпреки всичко, арменците са много готини хора! Ето нещо уникално и много арменско, но и малко българско, за всеобщо повдигане на настроението - "ВАЙ-ВАЙ":


 26. #26
  Незнаен 12 сеп 2014, 14:17
   
  0
   
  0

  Т.е. ще поправяме следите от „тате-носи, мама-меси”? Не и в тия учреждения.
  • Sports and Athletics – доказано не дава резултат – всички, дето съм ги виждал след казармата, си запазиха режима от преди това. Трудно ще се убедя, че „младата гвардия” ще реагира по друг начин.
  • Wildlife experiences – спорна полза за поколение, покоряващо (по-скоро газещо, но военни, оцеляващи и екология се събират само в неравенство, в което май-малка е екологията) природата с лифт, ски и автомобил;
  • Medical aid (медицинска помощ/първа помощ)-учеше се назад във времето в средното училище – именно там му е мястото, спокойно може и там да се върне;
  • Communications – лесно се засрамвам, като си представя вероятно какво учат нашите и какво – скандинавците. Тук може и да бъркам, някой запознат и с двете системи (но и с двете, моля) да каже;
  • Marksmanship – ‘ми тук лесно се решават нещата – на който тати му е купил пушка, да ходи, да я учи в казармата – има си регистри;
  • Moral and ethics (МОРАЛ и ЕТИКА) - къде са в нашият настоящ живот? Няма ги, прав си. И само да дадеш една идея (не се шегувам) кой би могъл да преподава морал в армията? Познавам (или поне познавах) офицери, които ставаха за целта. Но са извън армията – едни бяха на подводниците, друг го дръпнаха в Щатите, третите им закриха поделението (пари, нали разбираш, к’ва Родина)… Моля за пример за масовия войник. И да не е от типа: „Момчета, туй, дето го правят горе в командването, не се смята за лошо. Вие гледайте да обичате и пазите Родината. Туй че някой я продава, не трябва да ви вълнува”.

 27. #27
  Незнаен 12 сеп 2014, 14:28
   
  0
   
  0

  И за да няма чуденки, и защото съм съгласен с #23, не съм против казармата, най-малкото не я смятам за тъпа - каквото съм научил там, нямаше да го науча никъде на друго място (а най-малко съм имал проблеми с реда и дисциплината - точно в къщи са ми ги дали тия умения). Смятам обаче, че може да се тръгне към подобна стъпка само след като се предаде смисъл на такава организация. И продължавам да вярвам, че армията е жизнеспособна (именно такава, а не само боеспособна, тя не служи само във война) само когато има убеденост в хората, които служат.

 28. #28
  Той 12 сеп 2014, 14:34
   
  0
   
  0

  "Откъм планината -атом", такава команда няма. Недай си боже да стане нещо, и тогава да видим кой какво ще прави. Днешната младеж освен да прави ботове на "Контра страйк" нещо друго знае ли за войната. Всеки мъж според мен трябва да име поне бегла представа от това. Дали под формата на военно в училищата, якакви курсове и т.н. Това умните глави да го измислят. Но в момента нещата са трагични...

 29. #29
  Адмирации! 12 сеп 2014, 14:43
   
  0
   
  0

  Почитания и адмирации, че споделихте своите размисли Незнаен! Има много здрав смисъл в тях.

 30. #30
  Швейк 12 сеп 2014, 15:32
   
  0
   
  0

  Да се поучим от богата Швейцария . http://zbroya.info/ru/blog/38024_armiia-shveitsarii-strana-tsveta-khaki/

 31. #31
  Teraflop 12 сеп 2014, 15:35
   
  0
   
  0

  Мисля,че сега връщането на наборната служба е невъзможно.По времето на бай Тошо имаше и база/макар и скромна/,и пари за тая дейност.Сега времената се смениха и такава инициатива за България е невъзможна.Поне на този етап.Нито финансово,нито правно нещата са налице.Затова сега не може да се мисли за наборни войници.

 32. #32
  Шоп 12 сеп 2014, 15:36
   
  0
   
  0

  За да има наборна армия трябва да има няколко условия, например:
  1. Национален идеал.
  2. Враг, който пречи за постигането на идеала.
  3. Възможност да постигнеш идеала.
  Очаквам с нетърпение поддръжниците на наборната армия да ме убедят в необходимостта...

 33. #33
  той 12 сеп 2014, 16:02
   
  0
   
  0

  Едуарде и Шопе,дали има нужда от наборна служба и въобще от армия,дано никога не се наложи да си отговаряме.имам предвид ,не дай боже,тая хубава държава да се защити от нас българите.сигурен съм в едно,ако се наложи мобилизация с цел реална защита на държавата ни,почти никой няма да отиде.едните били освидетелствани от ТЕЛК,другите забегнали в странтво,третите ще пуснат връзки да не отидат под знамената,пък има и такива дето не се пускат от полите на майките си,и ко прайм тогава.БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ.

 34. #34
  MP 12 сеп 2014, 16:09
   
  0
   
  0

  Поредната безсмислена статия от типа" Да разлаем кучетата". Наборната армия и армията от смесен тип изискват много средства, които българската икономика не може да осигури. Преди около година и половина в Австрия преди референдума извадиха точни изчисления от какви средства се нуждае всеки вид армия. Най скъпа излезе наборната. При състоянието на сегашната ни профи армия, представям си ако беше наборна. И престанете да се вайкате за сегашното поколение, нали ние сме ги направили такива, а и си спомнете какво са ви говорили вашите родители и дядовци " Че нищо не става от нас и нищо няма да излезе от нас".

 35. #35
  Шоп 12 сеп 2014, 16:31
   
  0
   
  0

  До той: не си отговорил на т. 2: Враг

 36. #36
  KOREKTOR 12 сеп 2014, 16:55
   
  0
   
  0

  До #33 Пуснато от той

  той,

  " ..................................................
  не дай боже,тая хубава държава да се защити от нас българите.сигурен съм в едно,ако се наложи мобилизация с цел реална защита на държавата ни,почти никой няма да отиде.едните били освидетелствани от ТЕЛК,другите забегнали в странтво,третите ще пуснат връзки да не отидат под знамената,пък има и такива дето не се пускат от полите на майките си,и ко прайм тогава.БОЖЕ ПАЗИ БЪЛГАРИЯ."

  Е как какво? НАТО-то ще ни пази.

  Нали затова решиха да оставят сега за постоянно уж дощлите за малко КРАВАРСКИ F-15 в Графа.

 37. #37
  подп.Валтер Калашников 12 сеп 2014, 17:44
   
  0
   
  0

  Задължителна наборна военна служба трябва да има! Категорично! Не по-малко от 6 месеца и разбира се не повече от 12 месеца. Не само момчетата, а и момичетата трябва да служат. Най-важното е да бъде здраво военно обучение тренировки, лостове, тактики, стрелби, дисциплина и.т.н.., а не копане на асфалт с кирка, миене на плац с четка за зъби, белене на картофи с пълнител от калашник и други ненужни гадости.

 38. #38
  Може да се помисли 12 сеп 2014, 18:12
   
  0
   
  0

  Много добър материал, мерси колега.

  «немного солдат + много кадровых офицеров и унтерофицеров + резервисты на гражданке + учебные сборы = развёртывание только когда надо». Отличие швейцарской в доведении до абсолюта идеи «народ и армия едины»

  До 32 лет солдат находится в положении «аусцуг», до 42-х «ландвер», и до 50- «ландштурм».

  Рядовой "Аусцуг" за 10 лет проходит в своей части восемь сборов по три недели, "Ландвер" – три раза по две недели, "Ландштурм" — 1 раз по две недели.

  Как только исполняется 51 год, его официально увольняют из армии, забирают винтовку, пистолет и «консерву», и дарят снаряженный помповый дробовик и мобилизационное предписание – на случай Больших Неприятностей и тотальной мобилизации.


  http://zbroya.info/ru/blog/38024_armiia-shveitsarii-strana-tsveta-khaki/

 39. #39
  ГРУДОВСКИ КАРТЕЧАР 12 сеп 2014, 18:14
   
  0
   
  0

  ЗА 3 ГОДИНИ СЛУЖБА В ГРУДОВО НЯКОЙ ДА МЕ Е ПИТАЛ ИСКАШ ИЛИ НЕ ИСКАШ? НЕ НАЛИ? МЯСТОТО НА МЪЖЕТЕ Е В КАЗАРМАТА, А НЕ ПО ЦЯЛ ДА МИ СЕ КИФЛЬОСВАТ ПО МОЛЧЕТАТА!

  ЗАДЪЛЖИТЕЛНА КАЗАРМА! 3 ГОДИНИ ЗА МЪЖЕТЕ! 2 ГОДИНИ ЗА ЖЕНИТЕ!

 40. #40
  Sold-er 12 сеп 2014, 18:25
   
  0
   
  0

  Аз съм против мнението на някои дървени чутури, че казармата била възпитавала, и че в казармата момчетата ставали мъже....това са остарели пропагандни лозунги и то неверни!

  Първо: Едно време възпитаваше не казармата, а комунистическият строй....момчетата и преди казармата "харесваха синият цвят и си играеха от малки с пласмасови и дървени пушки и пистолети", а имаше и карцери, арести и дисципи, който респектираха тогавашните младежи да си изкарат службата мирно и тихо. Сега такива няма и няма и да има...... аз лично съм служил след промените и съм видял какво представлява демократичната наборна служба....изобщо не ми я хвалете! Ако искате да върнете казармата е по-добре да върнете и комунизЪма...иначе няма смисъл!!!

  Второ: Как някой ще ме убеди, че един сегашен младеж с тъпанарска прическа, обици по ушите и носа и посещаващ редовно чалга концертите на Пайнер ще се превъзпита и възмъжее след 6 месечна служба.....СМЯХ!

  Трето: Както в по-горните коментари, някой беше упоменал....вече всичко е разрушено и ако искаме да върнем казармата трябва да се направят доста сериозни харчове! А някой говорят небивалици, че наборната армия щяла да пести пари....СМЯХ!!!


 41. #41
  KOREKTOR 12 сеп 2014, 18:30
   
  0
   
  0

  Кеде е авторът Едуард Папазян да чете тука в сайта новината

  "Военен се самоуби по време на служба в поделение край Варна "

  Тези работи нали ставаха според него само в старата тъпа казарма при комунизма.

  Сега е демокрация и свобода па що става пак?

 42. #42
  123 12 сеп 2014, 20:17
   
  0
   
  0

  бе ко да ви кажа цунах знамето отбих си службата когато бех млад и здрав,повече не ме търсете,статията е малоумна и провокативна и айде улево

 43. #43
  To 12 сеп 2014, 20:26
   
  0
   
  0

  Пак мислите на дребно и по своят си опит само. Казармата си беше много полезна и нужна "простотия"(както я наричат повечето).
  Но няма да влизам в подробности, само ще кажа , че тогава и цигани и турци вдигаха сутрин Българският флаг под звуците на химна и тренираха, маршируваха, чистеха, миеха, шиеха, готвеха, копаеха, и мн.други "простотии" в името на БЪЛГАРИЯ. Опознаваха я и си знаеха мястото, и какво се очаква от тях при нужда да я защитят. А сега едните на тълпи са готови да те разчленят ако им кажеш нещо , а другите - абе почти съм убеден , че има райони в Родопите където си мислят, че не живеят в България, и нещо правят там- всички го усещате.

 44. #44
  Sold-er 12 сеп 2014, 20:35
   
  0
   
  0

  До #43 Ами то и сега в поделенията сутрин вдигат "Българският флаг под звуците на химна, а вечер го свалят и тренират, маршируват, чистят, мият, шият, копаят, и мн.други "простотии"".....и кво!?! В името на България друг път.....тогава го правиха от страх да не идат в дисципа и по затворите....или си забравил какво се случваше на онези, който се решаваха да направят ОВС!?!

 45. #45
  ugkug 12 сеп 2014, 20:39
   
  0
   
  0

  кво ги повтаряте тия статии, ПАН?
  А на пишещите под тях ще задам въпроса - Защо се хабите?

 46. #46
  123 12 сеп 2014, 20:43
   
  0
   
  0

  малко ми звучи като дали пак ша прайме правец,да ако се наложи пак ще правим правец,да ще правиме това което се налага да правиме,защото не всичко е селфи и социални мрежи.А и кво толко пишете малоумни статийки нали ако стане нещо ще ни мобилизират всички останали в страната,ма забавлявайте се да пишете глупости,жалка история.

 47. #47
  123 12 сеп 2014, 20:48
   
  0
   
  0

  бе некой беше написал некъде че е паднало нивото на сайта и аз го нахраних ма сега видех че е бил прав

 48. #48
  Wladi 12 сеп 2014, 21:09
   
  0
   
  0

  Не знам защо се публикуват някакви небивалици в насока Армия .
  Армията не е за да те направи мъж или нещо от сорта (говоря за наборната служба) там си "извикан" за да служиш на Родината в всеки един момент ! Тоз трябва да се радва , че не е потрябвал на страната , а не да се прави на остроумен . При добра подготовка (каквато беше до към 2000гд) наборния войник замества кадровия в срок 1гд (и 1 за подготовка) което е по-евтино , а това означава ,че може да се използва повече "материал" , с което Армията може да достигне численост с която може да реагира в всеки един момент .
  Пример Крим първо пристигна Спецназ след това голям брой наборници , които свършиха своята работа перфектно в екстремна ситуация .
  Ако в България имаше наборна служба и се бяха запазили родовете Вътрешни и Гранични войски сега нямаше да има хиляди бежанци в страната . Всеки който е бил граничар знае ,че се справяха повече от перфектно по границата .
  И да завърша , страните с смесена служба (кадрова и наборна) разполагат с по-оптимален бюджет за модернизация и висока степен на професионализъм Русия , Армения и т.н .

 49. #49
  той 12 сеп 2014, 21:15
   
  0
   
  0

  Коректоре,първо пиши без правописни грешки.второ,кой ти каза че краварските Ф-15 остават за постояно в Графа.няма такова нещо.и трето а мечтай, НАТО-то да те пази.НА КАКВА ЦЕНА Е ТОВА ПАЗЕНЕ.ЗНАЕШ ЛИ.ПОЧЕТИ МАЛКО ПОВЕЧКО.не разчитай на слухове.чао.

 50. #50
  въпроси 12 сеп 2014, 22:21
   
  0
   
  0

  Въпроси по спомените на Папазян:
  Възможно ли е за учебна стрелба да се дават 2 пълнителя с по 30 патрона на войник?
  Възможно ли е срока за подмяна на обувките на войника да е 6 или 8 месеца?

 51. #51
  KOREKTOR 12 сеп 2014, 22:36
   
  0
   
  0

  До #49 Пуснато от той

  той,

  То хубаво да правиш забележки за правопис, а случайно да са те учили във втори клас, че изречение се започва с главна буква?

  А за НАТО-то щом не си ми хванал иронията жалко за теб.

  И вземи та почети повечко за Графовските вече F-15.

 52. #52
  запасняк 12 сеп 2014, 22:37
   
  0
   
  0

  1. Не
  2. Абсурд

 53. #53
  KOREKTOR 12 сеп 2014, 22:44
   
  0
   
  0

  До #50 Пуснато от въпроси

  Ще оъговоря спрямо моята служба.

  По първия въпрос - не са ни давали повечеот един пълнител за стрелба. След свършване на първия се даваше и друг.

  По втория въпрос - първата година в ШЗО изкарах с едни цинтари и парадните. Като завърши школата ни дадоха един чифт от онези фазанските черните с кожените гети и токите и ни изпратиха със старите парадни и за втората година.

  Пък де да знаеш на г-н Папазян в бившата танкова бригада в Карлово може да са им давали по чифт на половин година. Кой знае?

 54. #54
  Cyber 12 сеп 2014, 22:53
   
  0
   
  0

  Определено автора се е изпразнил целенасочено. За да подкрепи негативното си изживяване е доукрасил спомените си с откровени лъжи. Бойния устав бил само за нападение. Среща със ЗКПЧ и ВКР, само дето борец против режима не се изкара.

  Най общо тези, които са служили при по-тежки условия и са нямали време да се замислят за реалността, определят наборната казарма като нещо позитивно. Тези пък, които са били уредени на скатани длъжности, мислят обратното.

  Съгласен съм, че темата периодически ни се претопля и то най-вече покрай изборите.

  Аз като Влади съм привърженик на смесената армия като наборната и част е сформирана от доброволци.
  По този начин, тези, които са номинирани ще попълват кадровия състав, а останалите резерва.
  Службата не трябва да е повече от година.

  За цената наборна срещу кадрова може да се спори много. Спомням си преди време, беше публикуван спомен на един генерал, който след като запознал западен колега с решението ни да преминем към кадрова армия, чул репликата:
  - О вие трябва да сте много богати.


 55. #55
  Sold-er 12 сеп 2014, 22:54
   
  0
   
  0

  До #50
  Човека е написъл колко патрона е имал войника В МОМЕНТА.......т.е напълно е възможно въпросният войник да е имал в сумката си 2 пълнителя по 30 патрона на учебни стрелби! Ако си мислите, че са се спазвали стриктно бройките на патроните за упражненията, значи сте по-тъпи и от тези, дето са ги писали!
  И на колко месеца според теб са сменяли обувките, ако не на 6-8!?!

 56. #56
  Sold-er 12 сеп 2014, 22:59
   
  0
   
  0

  До #54 Аз също съм твърдо "ДА" за доброволна наборна служба........така много бъзо ще ви се охлади младежкият ентусиазъм и ще навлезете в сивата днешна действителност!!! Убеден съм, че "напливът" от желаещи да служат безплатно младежи ще е чутовен......

 57. #57
  Cyber 12 сеп 2014, 23:23
   
  0
   
  0

  До Солдер
  Доброволно не значи безплатно. Стига си злобял.
  Ти като стана доброволно кадрови, безплатно ли работиш?
  За преминалите през този вид казарма, освен предимство за кадровата армия или записване в постоянния резерв, могат да се измислят и допълнителни стимули, като преференции за влизане в университет или при кандидатстване за държавна служба, че дори и при пенсиониране.
  Идеята е добра, но нещата трябва да се обмислят, пресметнат и изчистят и прецизират.

 58. #58
  въпроси 12 сеп 2014, 23:26
   
  0
   
  0

  От личен опит и споделено с приятели имаме единодушие:
  1. 60 патрона се даваха само за караул, а за стрелби патрона,
  2. цинти и парадни се даваха за 2 години, кубинки с гумени подметки за 1 година!

 59. #59
  Sold-er 12 сеп 2014, 23:38
   
  0
   
  0

  До #58 Аз в статията не видях да пише нищо за 60 патрона.....два пълнителя не означава непременно 60 патрона!!!

 60. #60
  ввв 12 сеп 2014, 23:47
   
  0
   
  0

  В пишещият има нещо ...мека китка или някъкъв полов ужас е изпитъл по време на неговата служба

 61. #61
  Analizatorina 12 сеп 2014, 23:47
   
  0
   
  0

  Наборната армия е вече минало. От гледна точка на възмажаването и тн съм съгласен.научаваш доста за живота и това как да се оправяш сам. От казармата остават приятели за цял живот. Да го погледнем само че от военна гледна точка-пълна безмислица. Научаваш се да маршируваш, да стреляш и да лазиш първите 3 месеца и през останалото време бичиш наряди или правиш сапунки. Това е истоната. Историята го доказва, наи-добрите армии са били платените. Пример-испанската Армада и римските легиони. По-добре да имаме 30 хилядна отлично обучена и екипирана армия отколкото 120 хиляди 18 годишни пиклиовци. За останалото съм съгласен, армията е наи-доброто училище за живота.

 62. #62
  Sold-er 12 сеп 2014, 23:49
   
  0
   
  0

  До #57 Изобщо не злобея...просто съм реалист и обичам да свалям на земята разни размечтали се, вдетинени персони!

  И колко според теб ще се плаща на доброволника....30-40 лв, като едно време ха ха!?!
  Живота ни е станал толкова капиталистически, а ти си нямаш и на представа, реейки се там горе в облаците.....всеки ден виждам деца на по 11-12 години, дето родителите им не могат да ги накарат да идат до бакалията за без пари....малкия вика: Дай 5 лева!!! Я сега си представи същият този младеж на 18 години как се втурва да става войник за 40 лв. на месец ха ха!

  Прекалено разчитате на родолюбие, чуство за чест и тн......тези неща умряха!!!

  А ако на един доброволец му се плаща примерно по 500 лв на месец...то какъв наборен е това!?! Ами храненето на тези наборни....те да не фотосинтезират бе.....колкото и да ми носите вода от 9 кладенеца, аз съм сигурен в едно......наборната служба определено няма да е по-евтина от кадровата!

 63. #63
  въпроси 13 сеп 2014, 00:12
   
  0
   
  0

  Солджъре, ето какво се казва за патроните - "Имаше два пълнителя момчето, а около него бяхме 90 човека, можеше да ни натръшка половината."
  Това не ти ли говори, че има 60 патрона?

 64. #64
  Cyber 13 сеп 2014, 00:33
   
  0
   
  0

  До №62
  Единственото нещо, което можеш да свалиш с вродена посредственост и просташки маниери е жена ти, ако въобще имаш такава.
  Ти си хлапето в случая, което хленчи, колко му е била гадна наборната служба и как 40 лева не стигат за нищо.
  Това, че си от младото меркантилно поколение не значи, че всички мислят като теб. Тори и тук както виждаш коментарите варират от едната до другата крайност.
  Ти си от онези уредените дето им е оставало време да се замислят колко е гадна службата. Нали така господин връзкар?
  Защо се тези точки навсякъде, губи ти се мисълта ли? Нормално за илитерат.
  Поне една точка и въпросителен да беше сложил.

  Научи се да уважаваш мнението на другите, а не ехидно да "сваляш" и просташки да заявяваш :
  "бе.....колкото и да ми носите вода от 9 кладенеца, аз съм сигурен в едно......наборната служба определено няма да е по-евтина от кадровата!"

  Ако можеш докажи го с факти и сметки.

  П.С. Силно се надявам, че това горе си го написал първосигнално защото до сега като, че ли не се беше излагал така.
  И не мисля повече да отговарям на подобен просташки стил. 65. #65
  Полицай 13 сеп 2014, 01:47
   
  0
   
  0

  Е само това остана... Да занимавате децата с вашите простотии...

 66. #66
  Сун Дзъ 13 сеп 2014, 02:30
   
  0
   
  0

  Едно време в бойни поделения не служеха хора от малцинствата.МАЙ СЛУЧАЯ С "ТУРЧЕТО" Е ИЗМИСЛЕН."Турци" и "цигани" служеха в строителни войски,за да не стават такива сакатлъци.Парадни обувки се полагаха 1 чифт за 2 години,а бойните се поправяха от военния обущар докато може(не по малко от година).На стрелби ,патроните се даваха непосредствено на позицията за стрелба и неистреляните още там се взимаха заедно с гилзите.Обикновено се даваха 6 или 12 патрона в зависимост от целта ,но цял пълнител съм чувал ,че са давали на кашиците само за някакви много специални учения,а 2 дори не съм чул да дадат на някого на стрелби.Цялата статия е някак куха и исмукана от пръстите.

 67. #67
  Южен Вятър 13 сеп 2014, 03:34
   
  0
   
  0

  Батальона се строява за последен път...

 68. #68
  Sold-er 13 сеп 2014, 07:33
   
  0
   
  0

  До #64 Къде видя да хленча, че моята наборна служба е била гадна бре, тупан......и ти пък можеш ли да ми докажеш със сметки и факти,

 69. #69
  Sold-er 13 сеп 2014, 07:51
   
  0
   
  0

  До #64 Къде видя да хленча, че моята наборна служба е била гадна бре, тупан??? Говоря за сегашната младеж, защото имам някакви наблюдения и знам какво ще стане.....ама ти си толкова заслепен от носталгия по славните ти войнишки младини, че минаваш между редовете! И къде са твоите сметки и факти, че наборната служба е по-евтина от кадровата....в Дупница може би???
  По-горе писах, че съм "За" доброволна наборна служба....какво точно не разбра!?!
  Точките ги слагам, защото така искам ...ако реша и тирета ще слагам!

 70. #70
  мунчо 13 сеп 2014, 08:59
   
  0
   
  0

  Абе, и така и иначе не става затова сме ги избрали тия мунчовци горе за да мислят.Аз съм танкист строеви знам ,че един танкист за да го обучиш трябват много тренировки и пари.

 71. #71
  Sold-er 13 сеп 2014, 09:30
   
  0
   
  0

  До #63 Не разбирам защо се захващате за напълно безмислени неща!?!

  Първо: Не винаги на учебни стрелби нещата са се изпълнявали точно както е по наставление! Ако например старшината е заявявал по повечко патрони, накрая нищо чудно войниците да са отивали на рубежа с повече патрони в пълнителите, от колкото са записани за въпросното упражнение!

  Второ: Дори да не е имал 60 патрона а 32-35, колкото трябват за 1 контролно упр........това променя ли смисълът на написаното от автора!?!
  Възрастни хора сте....стига детинщини!!!

 72. #72
  въпроси 13 сеп 2014, 11:52
   
  0
   
  0

  до 71
  Важно е за 60те патрона, доколкото най лесно се даказват лъжливите твърдения с цифри! А лъжите в статията са много много повече от истините!

 73. #73
  той 13 сеп 2014, 12:03
   
  0
   
  0

  Коректоре /това главна буква ли беше/,що не си гледаш МЕИ-то ми си седнал да се занимаваш с непонятни за теб неща.Ми живей си с приятните и неприятните моменти от войнаклъка
  и не ги споделяй тук ,че хич не ни са приятни. Успех момко.

 74. #74
  Sold-er 13 сеп 2014, 12:05
   
  0
   
  0

  До #72 Обаче в статията никъде не се споменават цифри!!! Нито "два пълнителя" непременно означават 60 патрона....нито "натръшка половината" не означава непременно да убие половината!!!
  Ти като си толкова прозорлив, можеш ли да ми кажеш какво ще стане, ако някой изстреля един ред 20 патрона в голяма група войници строени по трима, чакащи смени за рубежа....колко ще бъдат "натръшкани...10-20 или 30???

 75. #75
  KOREKTOR 13 сеп 2014, 12:09
   
  0
   
  0

  До #73 Пуснато от той

  той,

  Защо си показваш простотията наяве, като инато магаре на мегдана?

  То и ти си ми отвратителен, ама да съм ти казл нещо тъпако?

 76. #76
  Преди и сега 13 сеп 2014, 12:09
   
  0
   
  0

  Тоя му разказл нещо,оня му казал,нещо чул,нещо недочул - тая статия е сбироток от парвенюшки спомени,слухове и инсинуации.В БНА нямаше един Боен устав, а отделни Бойни устави.До батальон бяха за служебно ползване,а за полк-дивизия-секретни.По тактическа подготовка обикновените войници преминаваха няколко теоретични занятия,като си водеха записки в тетрадки.Никой не им е давал устави,защото просто не се предвиждаше в учебните програми,пък и никога в никое поделение не е имало бойни устави за всеки войник.Не се учеха уставите наизуст,а само отделни жизнено важни точки касаещи оцеляването на войника-особено караулната служба и правата на часовия.Съгласно уставите караулната клужба беше бойна служба в мирно време.То и затова няма осъден часови за употреба на оръжие - защото си знаиха наизуст правата и задълженията.90% от занятията по тактика бяха практически на полето.В уставите имаше и настъпление,и отбрана,и марш и срещен бой,и отегляне,и придвижване.Изучаваха се всички,но преди всичко се тренираха практически на полигони и стрелбища.А сега онова граничарче от Бургас ева не го осъдиха защото без да иска думна един нагъл и брутален турски контрабандист скочил да го коли с канджа!

 77. #77
  той 13 сеп 2014, 12:17
   
  0
   
  0

  Коректоре ,нарочно ти отговорих да видя дали ще клъвнеш.като костур на малка рибка си.айде отнеми малко ръчката.иначе не си ми толкова противен.чао и извинения.

 78. #78
  Варимез Варимезов 13 сеп 2014, 12:50
   
  0
   
  0

  С последните коментари темата съвсем се изкриви в неправилната посока. Спори се, както обикновено, само за да се начеши, нечие краставо его.

  Очевидни са "качествата" на статията. Тя има стойност единствено като илюстративен материал за подработването на настроенията сред по-голямата част от обществото. Няма как да бъде по друг начин, след като повече от 20 г. ние сме олицетворението на държавата - разграден двор. "Държава" в която всякакви гнусни НПО-та публично прокламират педерастия, цигания, морален и етичен декаданс, краен нихилизъм към родното, космополитизъм и дори поощряване на откровеното предателство и родоотстъпничество. Всички тези НПО-та и "хелзински" комитети са финансово свързани, като с пъпна връв, водеща право към сОРОС, който още в зората на "демокрацията" набързо напазарува накуп (и за два гроша), цялата ни интелигенция (а нали интелигенцията всъщност формира и направлява общественото мнение и настроения)! Всичко останало е несъществено.

  Погледнете към вълка в овчата кожа - в какви области Фондация "Америка за България" извършва своята задкулисна и рушителна дейност, чрез нейните грантове: Фондация „Софийска платформа“; Програма „Достъп до информация“; Българо-американска комисия за образователен обмен „Фулбрайт”; Асоциация "Прозрачност без граници"; Фондация „Риск Монитор”; Институт за регионални и международни изследвания; Фондация “Български адвокати за правата на човека“; Сдружение „Департамент за правна култура”; Институт за изследване на близкото минало; Международна академия за обучение по киберразследвания; Програма Достъп до информация; Институт за развитие на публичната среда; Български център за нестопанско право; Фондация „Риск Монитор”; Фондация „Работилница за граждански инициативи”; Икономедиа; Фондация „Инфо спейс”; Институт за развитие на публичната среда; Център за правни инициативи; Институт за изследване на близкото минало.............................................................................................................................................

  Ами че то вече не останаха ненапазарувани и на вечна хранилка от сОРОС: продажен журналист, корумпиран университетски преподавател, "интелектуалец" на свободна практика, псевдоартист с тарамбука, юрист, борещ се за правата на калинките и мравоядите по целия свят, селски учител - самодеец, дребен шмекер, вечен пубер и киберпростак, таен и явен хомосексуалист, латентен лезбиец, умна блондинка и etc.

  А вие тук се дърлите за някакви келяви два пълнителя, с или без патрони в тях! Ами че Еди-то ОЧЕВАДНО е от журналята на сОРОС-а, какво очаквате друго да напише? Свършил си е добре работата, взел е едни парички, погален е (евентуално) по "умната" му главичка от господарите му, и сега той доволно се омлясква или оригва, след поредния лесно заработен и почти безплатен обяд! Това е! Фасулса работа.

 79. #79
  KOREKTOR 13 сеп 2014, 12:51
   
  0
   
  0

  До #77 Пуснато от той

  той,

  Ти си бил голям майтапчия.

  Аз по принцип нося майтап.

  Но твоето не е майтап, а си е живо заяждане.

  И нали знаеш. Майтап, майтап, ама майтап на гол гъз си е живо еб@не.

  Този прастар виц знаеш ли го?

 80. #80
  KOREKTOR 13 сеп 2014, 13:00
   
  0
   
  0

  До #78 Пуснато от Варимез Варимезов

  Бай Варимез,

  Ти на домошарка със салатка ли караше поначало?

  А тогава НАЗДРАВЕ и да ти е сладко.

  Аз съм в момента на немска бира в кутийка, испанска пастърма от дупетата и полски кашкавал, че са по евтини от нашите и не по-лоши да не кажа по-добри за съжаление.

  Точен си в коментара

 81. #81
  zlpetrov 13 сеп 2014, 13:03
   
  0
   
  0

  На нас ни даваха 2 чифта кубинки и по състояние парашутни обувки/не знам защо но на около 10-12 скока се прокъсваха и старшината ги сменяше/ и парашутите също по състояние или зависи от скоковете.Парашутите бяха български УП-9 от едни оплюти от други възхваляни ,но е факт,че извършихме хиляди скокове с десетина задръжки/една от тях моя поради изключителна простотия/.Караул давахме с 90 патрота,а за стрелбите...Още ме яд като се сетя.Ходехме всеки петък на Црънча или Ново село и за стрелбите ни даваха 6/шест/патрона! Мишените бяха три: две гръдни и една в цял ръст! Всяка мишена трябва да я бутнеш с два изстрела и то на автоматичен.Ако бутнеш трите мишени с по два изстрела отпуска един ден!Но често ставаше,че в напрежението или старанието да получиш дългоочакваната отпуска или пускаш рано спусъка и произвеждаш един изстрел или късно и отиват три патрона!Само не си спомням разстоянието но мисля,че беше 250 метра.Още по зле бяха снайперистите 3 изстрела по три мишени на май 800 метра.По някой път идваха в съседство някакви кашици.Не знам по колко патрона са им давали но водеха истинска война.Пък ние гледахме със завист и викахме ей това е работа не като нашето!

 82. #82
  KOREKTOR 13 сеп 2014, 13:16
   
  0
   
  0

  До #81 Пуснато от zlpetrov

  zlpetrov,

  Е , два 2 чифта кубинки.

  Съдейки по комшиите от парашутния батальон на Лиляна Димитрива в Пловдив вие парашутистите и шоколад всеки ден сте набивали.

  Но тези благинки сте си ги заслужавали. Не всеки има гащи да скача от високо, а и като съм минавал през района на батальона и съм гледал бегло подготовката шоколада е най-малкото.

 83. #83
  12 13 сеп 2014, 13:20
   
  0
   
  0

  Казарма в България е имало и преди 09.09,защо автора не почете малко:)

 84. #84
  82 13 сеп 2014, 13:28
   
  0
   
  0

  Казарма в България е имало и преди 09.09,защо автора не почете малко:)

 85. #85
  полковника 13 сеп 2014, 13:42
   
  0
   
  0

  Арменеца е попаднал в елитна бойна част по погрешка-трябвало е да отиде в Кралските Елитни Части и там да разсъждава за поуките от казармата сред себеподобните си. За негово сведение, подобни "партизански имена" имаше дори във ВВУЗ-нещо нормално от казармения бит и фолклор. Ненормалното е, че бащата на арменчето едва ли е съгласен с отрочето си /ако е жив/, а то не е взело разрешение от него да се обажда от обора.

 86. #86
  zlpetrov 13 сеп 2014, 13:45
   
  0
   
  0

  Шоколад много рядко! Но мед с восък едни такива блокчета на корем! Нашата разкладка беше едно към едно с летците от ВВС!Отивам да кандидатствам в Долна през 85 и един старшина ми вика на общия казан с другите войници! Измъквам аз заповедта на ком.на полка където черно на бяло пишеше разкладка номер едно! Бяхме трима души и ни сложиха отделна маса в столовата на летците! Изобщо откъм ядене е най малкото от което мога да се оплача! Всеки ден например/без неделя/ обяда беше от 3 яденета,супа,задължително месо,торта или паста,за закуска чай,масло,конфитюр,луканка или салам,мед.Вечерята беше по постна,но след такава закуска и обяд...По ученията русенско варено,компоти и т.н.На нас изпробваха така наречената космическа храна,която тогава някакъв институт в БАН разработи и дълги години беше храна за съветските и после руските космонавти!Ако си спомняте имаше едни малки тубички течен шоколад.Те бяха част от тази храна!

 87. #87
  Д.П. 13 сеп 2014, 13:46
   
  0
   
  0

  Казармата беше начин да се създаде структурирана среда за неукрепналите младежи веднага след гимназия и в този смисъл беше полезна и за тях. и за народното стопанство - защото и много работа свършваха момчетата - помагаха за прибирането на реколтата, в строителството и при природни бедствия... Не случайно повечето психически заболявания, като напр. шизофрения, се отключват на около 21 години, когато човек излезе от всички социални "структури" и трябва сам да се грижи за себе си. Много е драматично да разбереш че да си възрастен може да означава безкрайна самотност...Точно тогава започват проблемите, ако семейството до тогава не му е помогнало да си изгради значими цели, самодисциплина, трудови навици и смислен начин на живот...
  Чудя се винаги как преживяват израелските младежи тяхната задължителна служба (3? години), може и да греша, но мисля че и за момичетата е такава... Доста успехи постигат евреите в световен мащаб и то във всичко с което се занимават ... не може само Бог да ги пази и 'лансира' повече от нашите деца, сигурно има нещо и в тяхната социална организация...

 88. #88
  zlpetrov 13 сеп 2014, 13:53
   
  0
   
  0

  Изобщо ние бившите парашутисти се събираме през две години и всички сме единодушни:бихме отново се върнали да служим и то не защото бяхме 18-20 годишни,а заради емоциите положителни или отрицателни който пи предложи тогава парашутния полк край Братската могила в Пловдив! Даже на скоро някой каза: Искам запас 10 дена,ама с онези НАШИТЕ командири и старшини,със скоковете с УП-9 от ИЛ-14 или АН-26,а не с ТЕЗИ днешните!

 89. #89
  не сте в час 13 сеп 2014, 22:50
   
  0
   
  0

  Абе защо изобщо коментирате темата. Тя е решена още със законово определената численост на сегашната БА. Каква наборна служба? 20000 военнослужещи общо. 10-тина хил.вийници. Какви обучения,какви школи, кой кого ще обучава. А и трябва да уволнят всички кадрови войници, които реално служат, а не смучат беберони.
  P.S. Върнете и ШЗО, то и наборни офицери трябват. Назначете и още 10000 старшини. На всеки наборен войник по 1 старшина- за да не избяга.
  Хайде спирайте се с тези глупости врче.

 90. #90
  Sold-er 13 сеп 2014, 22:59
   
  0
   
  0

  До #89 Абе и аз това се опитвам да им обясня, ама ме изкараха злобар! България едвам изхранва 30 000-на кадрова армия, а как ще изхрани 100 000 и кусур....ума ми не го побира! Просто някакви сърдити старчета ги е ударила носталгията по войнишките години....когато са били млади и здрави! Тези времена няма да се върнат, г-да...даже и пак да има наборна служба ха ха ха!

 91. #91
  Че няма,няма,ама 13 сеп 2014, 23:09
   
  0
   
  0

  То,че няма да се върне наборната армия,няма да се върне поради липсата на пари,ама със сигурност ще се наложи да се създава партизанска армия в условията на окупация.

 92. #92
  Меринджей 13 сеп 2014, 23:40
   
  0
   
  0

  Едуард, Кеворкян,
  все арменци
  и все .....зян!
  Ами то и един министЕр-председател и един друг минстЕр бяха с акъл на фатмак на рота!Но се канят отново да управляват!

 93. #93
  To 14 сеп 2014, 16:14
   
  0
   
  0

  Огромна(подчертавам ОГРОМНА-не всички) част от Българите са природно чисто натурално тъпи, а най-лошото е ,че поради този факт всъщност не могат да разберат ,че са тъпи и продължават да пишат, и да изказват мнения изкривени през мъничката дупчица на СОБСТВЕНИЯТ им мироглед. ;) (намигам на хората които разбират за какво става дума).

 94. #94
  234 15 сеп 2014, 15:56
   
  0
   
  0

  До #57
  Хората във Финландия са го измислили. Имат добоволна наборна служба и пак желаещите са повече от местата. На служилите им се полагат редица привилегии - за влизане в университет, получават някаква професия и т.н. Какво да ви кажа, отново в нашата България се опитваме да открием неща, които отдавна са открити.

 95. #95
  Димитър Василев 16 сеп 2014, 11:33
   
  0
   
  0

  Липсата на военна подготовка не освобождава гражданина от военна повинност по време на война. Пред лицето на настъпващия враг дезертьорите се разстрелват. Липсата на подготовка за бой с въоръжен и обучен противник, което може да прави само войник, означава паника и бягство от позицията или безславна гибел от щика на противника. Отказът от всеобща военна служба на мъжете води пряко към обричане на гибел на бойното поле на цялото мъжко население. А войната няма да ни се размине! Аз лично вярвам само на нашия войник. Не ми се мисли как немци или поляци ще воюват за България. Или англичани? Дето до неотдавна сваляхме с цената на много жертви! Да не говорим за съседите си, които се облизват, като гледат картата.
  Всички разбират от манджа, но могат да я сготвят само готвачите. Всички разбират от войска, но могат да я готвят само офицери. Другото е несериозно и безотговорно. Загорялата яхния се изхвърля на прасетата, но сбърканата армия носи гибел за народа си!

 96. #96
  Voenen 16 сеп 2014, 17:12
   
  0
   
  0

  Г-н Папазян,
  Ако и да си журналист, не може да даваш оценки за институция като армията от "висотата" на войнишката си служба, когато единственото ти занимание вероятно е било да задраскваш дните до края на службата! Статията ти е пълен боклук, с политически анонс и некомпетентност.За твое сведение наборната армия не е присъща само на социализма, а доста преди него, с появата на масовите армии; там дето се опитваш да се изкараш бунтар не е вярно че в бойните устави (а не в уставА , мн. число!) пишело само за настъпление(а не "атака", както си го изтипосал!), пишеше и за отбрана, и за други видове бойни дейности. Още много неща мога да ти обясня, но не ми се занимава, защото си мисля че си струва. Но да знаеш, темата за армията не ти е силата, слаб си ! Ако и в другите сфери по които пишеш си толкова зле, просто няма ти чета глупостите!

 97. #97
  Разсъждавайте! 04 мар 2015, 20:29
   
  0
   
  0

  Едуард,
  забравихте ли събитията от историята?Четете ли и от какъв ъгъл гледате този свят,в който живеем?
  Къса памет ли имат хората?Прочетете какво съм написал!Вие какво искате?Да забравим какво се е случило?Да го зачеркнем лошите спомени от нашата памет?Вие да не се побъркахте?

  Арменският геноцид,наричан още арменски холокост, е геноцид извършен умишлено и систематично от Османската империя по време на Първата световна война и малко след това над арменското население. Арменскияс геноцид се характеризира с масови кланета и насилствена масова депортация на над 1 000 000 арменци извършени от младотурските власти в периода 1915 и 1916 г. Репресиите срещу арменското население започват няколко години преди това, в края на ХІХ в. Жертвите през този период са около 300 000 души.Геноцидът се описва също и с арменската дума агхет, „невъобразимо престъпление“ или „голяма катастрофа“.
  Между 1895 и 1921 г. са избити 1 543 271 мъже, жени и деца, много други са изселени.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка