ЗАБРАВАТА (препоръчваме за четене)

Pan.bg 08 сеп 2014 | 11:27 views (4719) commentaries(39)
img Забравата
Автор Ева Истаткова
http://www.lentata.com/page_5966.html
Забравата. Изумителна е способността на един народ да забравя – какво му се е случило, кой му е бил враг, кой му е помогнал и кой е дал кръв, за да живеем днес в една „европейска държава” и „демокрация”.
И, докато си пишем по фейсбук стените шегички с хаштаг отпред – КОЙ?, знаем ли КОЙ ден сме днес? Ама отвъд справката в уикипедия и припомнянето в новинарските сайтове, че „днес честваме 129 години от Съединението на България”.
Не е въпросът в това да цитираме датите на Берлинския конгрес или на създаването на комитетите „Съединение”. Не става дума да сме енциклопедия на историческите битки. Макар че, битките трябва да се помнят. Въпросът е да усещаме кръвта на нацията. Да уважаваме генетиката си. Понеже в нея е закодирана историята, която – не ни е особено важна напоследък.
Отидете в Батак, например. Посред бял ден, ще видите, в църквата „Св. Неделя”, как няма жива душа. Има останки. Има изкопан с голи ръце кладенец – издълбан от майките, затворени заедно с хиляди батачани от турците и впоследствие заклани. Майките тръгнали да копаят земята в черквата, за да стигнат до вода за децата. Вода не намерили. Само навлажнявали устните на бебетата с олиото от кандилцата. А после....после и с кръвта на първите умрели в църквата...
Това място-гробница на човечността днес си седи ей така, съвсем самотно насред Батак. Няма тълпи от хора, преклонени пред тая смърт, избрана 2 века назад във времето.
image
В историческите бележки по стените на църквата е цитиран един американец – Джанюариъс Макгахан. Наричат го „американският свидетел”, защото той се появява в България, за да разкаже на заблудена Европа и света за зверствата, случили се наоколо. Понеже, дайте да не се лъжем, и тогава, както и сега – държавата ни е била просто „ресурс” за „великите сили”.
Макгахан отива да види черковния двор, където лежат 3000 души – резултатът от Баташкото клане, за което днес спорим да го има ли, да го няма ли в учебниците по история за малки българчета...
Та журналистът описва:
„Това беше ужасяващо зрелище – зрелище, което ще ни преследва цял живот. Малки къдрави главици се показваха там, в разкапващата се маса, смазани под
тежки камъни; малко краче, дълго колкото пръст, на което месото, преди да има време да се разложи, бе силно изсъхнало от ужасната горещина; малки бебешки ръчички, протегнати, сякаш молеха за помощ; бебета, които са умрели учудени от яркия блясък на сабята и червените ръце на свирепооките мъже, които са я размахвали; деца, които са умрели сред писъци от уплаха и ужас; млади момичета, погинали в плач, ридания и молби за милост; майки, умрели в услие да заслонят със слабите си тела своите малки дечица...
Всички те лежат тук заедно, разпадащи се в една ужасна маса. Сега те са замлъкнали завинаги”.
Може ли да се забрави това?
Може. И още как.

Че ние днес дори изпитваме известно неудобство от патриотизма. Да не би да излезе, че сме леко задръстени.
Всяко говорене за великото минало и героите е или „излишна патетика”, или тъп популизъм, провеждан от псевдо-националисти, които събират гласове за изборите.
Не смеем дори да си честитим празника днес.
Един „политик” и екс-водещ тази сутрин случайно го каза правилно по телевизията – ние не празнуваме съединението, а го честваме.
От телевизора валят послания от типа – „нека дни като този не останат в календара ни само като почивни...”.
И какво от това?
Като ние не помним нищо.
Държим се като хора, които изпитват вина от преживяното робство.
Срамуваме се, че някога сме били подчинени и предпочитаме да наричаме робството „присъствие”, за да не изглеждаме като страхливци, които 5 века не са помръднали и на йота в името на свободата.
Пазим се да не би да изглеждаме провинциално с нашите си български празници, традиции и имена. Ще ни се да сме нещо така по европейски.
Само дето няма французин, който не смята себе си за велик наследник на човешката история.
Няма акмериканец, който да не се бие в гърдите за величието на нацията си. Без значение от късата история и спорната фактология.
Но не. Ние не сме такива...
Да се гордеем?!
В никой случай.
Нито помним ЗАЩО да го правим. Нито ни стиска да се заявим.
Останала ни е енергийка само да се подиграваме на мястото и хората, с които живеем.
Само че помислете над това – какъв ли щеше да е животът днес, ако през 1885-та, бунтовниците бяха решили да не свалят властта. А вместо това бяха разказали виц – в който едни наивници, решили да правят преврат...
Смешно, нали?!
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 39

 1. #1
  bg 08 сеп 2014, 12:14
   
  0
   
  0

  БРАВО МНОГО ПРАВИЛНО НАПИСАНО АЗ БЯХ ТАМ ТОВА ЛЯТО НАИСТИНА В ЦЕНТЪРА НА БАТАК НЯМА ХОРА ОТ ГРАДА КАМО ЛИ ТУРИСТИ ВЛЯЗОХ В ДВОРА НА ЦЪРКВАТА ТИШИНА И НЯКОЛКО ТУРИСТИ ОБХВАЩАТ ТЕ ПРОНИЗВАЩИ ВЪЛНИ ОЩЕ В ДВОРА А КОГАТО ВЛЕЗЕШ В ЦЪРКВАТА УСЕЩАШ ВСЕ ЕДНО ОЩЕ ХОРАТА СА ТАМ И ПРЕЖИВЯВАШ И ТИ ТЕХНИТЕ СТРАХОВЕ И ПОСЛЕДНИ МИГОВЕ ОСОБЕНО КАТО ПРОЧЕТЕШ ПИСАНОТО И ВИШИШ КОВЧЕЗИТЕ И КЛАДЕНЕЦА И ПЪНОВЕТЕ КЪДЕТО СА КЛАНИ. ТАМ Е БИЛО НЕЩО УЖАСНО И НЕВИЖДАНО СКОРО ПО НАШИТЕ ЗЕМИ. ПОКЛОН И НАРОДЕ СЪБОДИ СЕ В ТОВА ЧИСЛО СЪМ И АЗ.

 2. #2
  Българин 08 сеп 2014, 13:39
   
  0
   
  0

  Да се забравя е удобно, особено когато това ни е изгодно. За какво да си спомняме Батак? Сега мислим за друго, за изборите, за кокала който трябва на всяка цена да докопаме. Сега не е здравословно да си спомняме кой ни е клал, може да го обидим, а с него може да се наложи да правим коалиция, затова забравана е необходима и задължителна.А за паметта, тя кучета я яли.

 3. #3
  Мунчо 08 сеп 2014, 14:15
   
  0
   
  0

  Да не забравяме баташкото клане, но и да не забравяме, че то всъщност е извършено от башибозука, съставен предимно от българи, приели исляма за своя религия. Истината не трябва да се изказва наполовина. Винаги трябва да се посочват всички налични факти и всеки сам да си прави изводите.

 4. #4
  Сун Дзъ 08 сеп 2014, 18:53
   
  0
   
  0

  За огромно съжаление г-н Мунчо е абсолютно прав.И това показва същността на исляма -превръща хората в изроди.

 5. #5
  Гражданче 08 сеп 2014, 20:13
   
  0
   
  0

  Мунчо, ти башибозук знаеш ли какво е? Как го дефинираш? Какво имаш предвид с това че са били българи? Еничарски корпус ли имаш предвид или черкези? Има разлика. Уточнявай се, ако имаш предвид да хвърляш кал по българина!?
  Еничара е програмиран главорез, който няма никаква принадлежност, освен господаря и заплащането в повечето случаи.
  Докато башибозук е общо понятие, което обхваща всякаква бандитска измет, ползвана като наказателни и тероризиращи отряди към непокорните. Не са били предимно българи там. В случая са били предимно цигани в Батак и черкези, на които е наредено да колят до крак!
  Хайде да ги казваме нещата, докрай не наполовина... Или пак не е политически коректно!?
  Като се прехласвате по статията и я хвалите колко е правилна, ще се осмелите ли да да се информирате допълнително по темата? Ще отделите ли малко време от забързаното си градско ежедневие да си припомните и обогатите знанието, за туй що беше това Батак!? Аз използвам такива поводи да науча нещо ново. И да знам следващия път да кажа на някой, на който не му пука, да му обясня какво всъщност е било, доколкото знам, пък той - ако иска.

 6. #6
  Евгени 08 сеп 2014, 20:43
   
  0
   
  0

  МУНЧО,а бе тъпанар такъв ти явно не си разбрал същественото на статията.А относно кой е извършил клането та нали турската редовна войска е била в покрайнините и нарочно са пуснали башибозука за да извършват тези зверства,бягай да учиш история

  ПРЕКЛОН ПРЕД ЗАГИНАЛИТЕ НИЕ НИКОГА НЯМА ДА ВИ ЗАБРАВИМ.

 7. #7
  Мунчо 08 сеп 2014, 22:01
   
  0
   
  0

  Гражданче, Евгени, истината боли. Хубаво е да сте любознателни, но четете внимателно.

 8. #8
  Preslav 08 сеп 2014, 23:18
   
  0
   
  0

  Гледали сте "Време разделно"... Знаете как стоят нещата. И какво от това. Някой пак се опитва да отрича Баташкото клане или направо да заявява, че то е извършено от българи...
  Както Левски в новите учебници по история е обявен за престъпник, неспазващ законите и обесен основателно...
  Навсякъде е пълно с надъхани соросчета....
  Но докато има истински българи, които да помнят историята Соросоидчетата няма да победят. НИКОГА.

 9. #9
  Мунчо 08 сеп 2014, 23:45
   
  0
   
  0

  Preslav, всичко зависи от гледната точка. Но е факт, че Левски е предаден от българи и осъден от българи. Жалко, че изкупителна жертва е един с нищо не заслужил това божи служител поп Кръстю. Вечна му памет!

 10. #10
  Евгени 09 сеп 2014, 00:34
   
  0
   
  0

  МУНЧО,много си зле ама много башибозука не е съставен от българи,нашите деца /жестокия данък -десятък/са ги обучавали за еничари, и като се взима предвид че еничарите не са съставени изцяло от българи.Е ти как разбра че ние сме клали в батак.В коя история го пише.Кажи за да го прочета.Интересно ми е.Аз съм ходил до батак иди и ти ,защото съм сигурен ,че не си.Башибозука е събран от цялата империя и то е от родени мюсюлмани.

 11. #11
  приходящ 09 сеп 2014, 00:39
   
  0
   
  0

  До Preslav: Не искам да вземам страна в спора, но коя история да помним? Че ние не си знаем истинската история! Нека първо да научим нещата както наистина са били, пък после да говорим за Соросоиди и т.н.
  Далеч съм от мисълта, че това е най-важното в тази статия, но нека всеки си сложи ръка на сърцето и да каже кога е разбрал кой е Джанюариъс Макгахан? И аз си признавам, че не знаех малкото му име. И защо не сме го знаели??? Защото е американец??? Ей такива едни на пръв поглед малки нещица, които понякога обръщат колата.

 12. #12
  Иванн 09 сеп 2014, 02:28
   
  0
   
  0

  Неоспорим е факта за жестокостите на турските войски ,но когато се припомнят такива таргични събития,не е нужно да се вкарват излишни емоции и импровизации.

  Едно е вярно-забарвата е обхванала всичко у нас-не се помнят къдъ=къде по-нови събития и трагични не по-малко от турските жестокости.Ето,утре е най-светлия празник за комунистите и сайта.Я да видим дали някой ще напише подобна статия за жестокостите на комунистите.А те не са по-скромни от тези на турците. Или комунистическите изстъпления са добри,а турските лоши.


  Да живее светлия празник на трудещите се!!!

 13. #13
  Мунчо 09 сеп 2014, 07:48
   
  0
   
  0

  Евгени, чети повече, момче. Чети не само официалната история. Който има желание и търси, намира. Иначе се изказваш неподготвен и аргументите ти увисват. Еничари в баташкото клане не са участвали. Еничарите са елитни "специални" части, а башибозукът е сбирщина от местно население. Ако те интересува, намери и чети, кой опожари Стара Загора и защо. И в този сайт мисля наскоро имаше материал за това. Чети за деянията на християните впанагюрско в началото на Априлското въстание и за отговора на тези деяния от страна на башибозука. Това няма нищо общо с идеалите на Левски. А в Батак съм ходил не веднъж и два пъти. И на много други места съм ходил, но това не ми помрачава мисълта. Накрая едно въпросче за размисъл: Защо Дунавска България /християнска/ просъществува след 5 века "турско робство", а Волжска България /ислямска/ изчезва от лицето на земята, след завладяването от руснаците.

 14. #14
  червеноармеец 09 сеп 2014, 10:13
   
  0
   
  0

  Абе олигофренино Мунчо ли си, Маймунчо ли си? Волжска България е унищожена от Великата монголска орда.Така е, русофобията не прощава на никого.

 15. #15
  Мунчо 09 сеп 2014, 10:54
   
  0
   
  0

  Червеноармеец, всъщност аз съм русофил, но и трезвомислещ реалист.

 16. #16
  Preslav 09 сеп 2014, 12:01
   
  0
   
  0

  Тц... Волжска България е унищожена от Иван Грозни фактически, а накрая и от Сталин...
  В началото наистина започват монголо-татарските орди, но последните 2-ма си казват тежката дума...

 17. #17
  ЕВГЕНИ 09 сеп 2014, 12:50
   
  0
   
  0

  МУНЧО:Не искам да споря с теб-бесмислено е.Цялото упражнение беше да отдадеш малко почит на зверски закланите и убити майки и деца. мунчо си е мунчо/всезнайко/

 18. #18
  Мунчо 09 сеп 2014, 13:17
   
  0
   
  0

  Preslav, благодаря за уточнението!
  ЕВГЕНИ, моята почит към зверски избитите съм я отдал, когато още си пълзял под масата и все още продължавам да я отдавам. Кога, къде и по какъв начин няма да обяснявам. Тези неща са сакрални, трудно ще ги разбереш. И не се упражнявам, а се опитвам да накарам такива като теб,да не се правят на многознайковци, а първо да се научат да мислят и после да изказват мнение. А човек за да се стреми към светло бъдеще, трябва много добре да познава миналото си и напълно да осъзнава настоящето си.

 19. #19
  Енчо Добрев 09 сеп 2014, 15:31
   
  0
   
  0

  До хората, като Евгени и Гражданче, достатъчно е да напишете това, което знаете без обиди и язвителни нотки. Ние останалите и така разбираме. Поздрави!

 20. #20
  Teraflop 09 сеп 2014, 22:55
   
  0
   
  0

  Забравата ще стане още по-голяма,като доизгонят българите в странство.Казах,че България умира и си отива.Някой на запад има интерес от това.Американизираме се много бързо.И оставихме децата си на....компютрите,те да ги възпитават.Вчера слушах две момченца в парка,които караха велосипедите си ,какво си говореха.Те се фукаха едно на друго,че имали лаптопи,ай-фони,преносими компютри и кое колко лева струвало.Премина една болна жена,бъркаща по кошчетата за боклук.И двете момченца веднага отидоха ,изприпкаха при нея и започнаха да я обиждат.Аз им направих забележка,че демонстрират липсата си на възпитание.Те ме гледаха с неразбиращи погледи,какво им казвам.Бабата на едното от децата само гледаше безучастно и смутолеви нещо на внука си,но той явно не я чуваше.Тъжно е!Днес.....

 21. #21
  Варимез Варимезов 10 сеп 2014, 16:41
   
  0
   
  0

  Господа, истината относно действителните исторически събития никога не е ширпотреба. Какво имам предвид, от доста години вече, в някои от добрите български университети, преподавателският състав от катедрите по история, посрещат първокурсниците с думите: "Забравете какво сте учили в средния курс на обучение"! Още на първите лекции и упражнения се изяснява, че съвременната историческа наука се е придвижила много напред, изнамерени и обнародвани са твърде много нови исторически извори, категорично опровергани са стари схващания и митологеми, преодолени са повечето от конюнктурните залитания и прочие... А когато студентите съвсем справедливо попитат, защо не се нанесат съответните корекции в учебниците по история за средното образование, едва тогава започва въвеждането им в сложната проблематика. Накратко - има история за масова консумация, но има и такава за тесни специалисти. Едната няма почти нищо общо с другата. Сложни казуси, като вече повдигнатия от Мунчо са трудни за осветляване и правилно разбиране от редовия българин, за когото вредата би била несравнимо повече от ползата, защото най-малкото ще бъде разколебан неговия патриотизъм, който по правило се вмества в тесния диапазон на черно-белите краски.

  Разбираемо е, че не може на всеки българин, по отделно, да се разясняват тънките нюанси, а и предвидените часове по история не покриват минимума за тази цел. На обикновения българин трябва да му се даде само толкова, колкото може да осмисли и понесе. Твърде много са нелицеприятните исторически факти за нас, самите, но те са предмет на отделна тема.

  А г-н приходящият отново леко преекспонира нещата, препращайки ги в съответния десен коловоз. За почитане паметта на достойните, е напълно достатъчно да знаем делата и фамилиите им, а ако някой е научил и малкото име (в случая - Джанюариъс), толкова по-добре за самият него. Похвално е, но не е задължително.

 22. #22
  Чакайте бре.. 10 сеп 2014, 18:21
   
  0
   
  0

  Чакайте бре, какви глупости говорите всички? Оня ден Марси на ли ви каза кое как е било, а именно: ...няма робство, въстаниците са терористи, който искат да развалят идилията...
  За какви зверства говорите, какви 5 лева, няма такова нещо, Новия Световен Ред върви в комплект с чисто нова история.

 23. #23
  приходящ 10 сеп 2014, 21:51
   
  0
   
  0

  г-н Варимезов, разбирам, че не толерирате залитанията в дясно. А тези вляво? Или по-скоро на Изток?

  По отношение на идеите ви за двустепенно обучение по история, аз също съм мислил в тази посока, но с някои съществени разлики.

  Не може в средния курс да се учи история, обясняваща нещата по един начин, а във висшите училища тя да се обръща на 180 градуса. Най-малкото, зашото в една нормална (повтарям нормална) държава броят на завършилите висше училище трябва да бъде доста по-малкък от тези със средно образование. На тази база, масата ще си остане с едни разбирания, които ще рефлектират по съответния начин пред урните.
  Да не говорим пък за факта, че схващанията се формират и остават трайни много по-лесно в детската и юношеската възраст - още от детската градина, после синята връзка, червената и така, докато свят светува.

  Казвате "има история за масова консумация, но има и такава за тесни специалисти. Едната няма почти нищо общо с другата." Това как да го разбираме - че едната е измислена ли??? Ами тези висшисти, които учат технически специалности и там история няма предвидена да се изучава??? Те с коя история ще останат в ума???
  Съгласен съм, че патриотизмът не трябва да се разколебава, но КОЙ патриотизъм??? Този на кресльовците от Атака ли??? Не, мерси.

  Казвате "На обикновения българин трябва да му се даде само толкова, колкото може да осмисли и понесе. Твърде много са нелицеприятните исторически факти за нас..." - това, г-н Варимезов, клони към една елитарност, която бе присъща на оня режим, който се надявахме (уви, безпочвено), че е останал в едно (по-лошо) минало.

  Няма такова нещо като хубава и лоша история. Историята е една и не (би трябвало да) подлежи на тълкуване.
  Историята във вида, в който се изучава в средното училище, трябва да се пренапише из основи и правдиво да отразява отминалите събития.
  Изучаването и, тук съм съгласен с вас, трябва да е в два етапа, но в рамките на средното образование. В долния курс трябва да се фиксират дати и събития (и хубави, и лоши), имащи преломно значение в историята ни. В горния курс трябва да бъде обяснено ЗАЩО и КАК са възникнали тези преломни моменти.

  Пример: В началния курс децата трябва да научат, че княз Батенберг е отвлечен от заговорници от средите на армията на княжеството.
  В горния курс трябва на учениците да бъде обяснено ЗАЩО тези офицери, окото са се клели във вярност на княза, го отвличат и КАК те са били подтикнати от агентите на Азиатския департамент на Русия да сторят това.

  Казвате: "...предвидените часове по история не покриват минимума за тази цел.".
  Според мен, ако се прецени, че часовете за изучаване на история на България са малко, спокойно може да се отрежат часовете за изучаване историята на Патагония, на Русия, че и на Щатите, ако така ще се чувствате по-комфортно :).
  На времето се биехме в гърдите как нашите деца знаят столиците на всички държави, а какво се оказа - че същите тези деца не знаят собствената си история.

 24. #24
  Варимез Варимезов 10 сеп 2014, 23:21
   
  0
   
  0

  г-н приходящ, за малко по-други неща говорех по-горе. Например, че ако не държим изкъсо нещата (под контрол), ще се получи това, което се случи в последно време. Ето какво имам предвид - такива като milli-gucler.org тръбят, че "Турско робство не е имало, както се втълпява на българите, твърдят български историци".

  С формулирането на термина "робство" имаме подобен на вече повдигнатия за Батак сложен за преподаване в школото казус. Казусът е сложен, заради възможността за неправилни итерпретации или трактовки за естеството на етноса - извършител на баташкото клане (е ли български той и ако е, доколко?). В ловките "ръчички" на който и да е безскруполен интелигент, съвсем лесно "черното" става "бяло" и обратното. Апропо, еквилибристиката не е само цирково изкуство.

  Пак ще настоя, че разбирането или тълкуването на историята не е за ширпотреба, и да, това Е елитарно занимание и привилегия за единици (предимно сред академичната общност и висшето управление на страната). Просто не е целесъобразно и продуктивно да се занимава обикновения българин с теми, които изискват дългогодишна, при това тясно специализирана подготовка, далеч надхвърляща нуждите на общообразователния курс. Вашите желания са утопични и трудно приложими, защото текущата тенденция в образователната ни система е низходяща. Сиреч, нужно е да се опростява, а не да се усложнява изучаваната материя, още повече, че през следващите десетилетия 3/4 от първолаците ще владеят донякъде българския. Според данни от МОН, през 2013 г. само 40% от първокласниците са с майчин език български.

  Има и още нещо - съвсем достоверната история е достояние на малцина сред живите и по правило циркулира сред привилегированите членове на херметично затворени общности, предполагам, че ще се съгласите и с тази констатация.


  Иначе резултатът може да е само този: Български историци: ТУРСКО РОБСТВО НЕ Е ИМАЛО, ГРЕШНО СЕ ВТЪЛПЯВА НА БЪЛГАРИТЕ, ЧЕ Е ИМАЛО! РУСИЯ НИ Е ОКУПИРАЛА, НЕ НИ Е ОСВОБОДИЛА!

  http://milli-gucler.org/blog/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B8-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%BD%D0%B5/

 25. #25
  Варимез Варимезов 10 сеп 2014, 23:34
   
  0
   
  0

  Още от milli-gucler.org

  Наш професор: „Турско робство“ и „Баташко клане“ не е имало

  – Виждате ли, а ако развея патриотарско знаме –
  всички ще ме подкрепят. Ето това е. Тези хора бяха изкуствоведи, те казваха и
  показваха, че картината която е създадена за Баташкото клане, е сътворена
  десетина или дванайсет години след събитието. И това нещо там е инсценирано,
  направил го е тоя, който е правил картината. Той е довел хора да се инсценира
  случката. И след това ние сме възприели тази картина като исторически извор, а
  тя е художествено произведение.
  Това искаха да ни кажат хората. А се явиха тука
  политици и имаше заплахи, че ще я убиват тази жена.  – Дошли от друго село и са ги избили нали. Барутин ли е бил човекът?

  – Барутин е селото, а Барутанлията е този, който е избивал. Това са помаци. А освен това събитията са пресъздадени по Макгахан, един американец, който е дошъл тук да описва и просто е преувеличил. Вие това можете да го напишете или не, аз го приказвам ще го кажа и на вас – защо тия батачани са били в църквата? Ами в гората нагоре да бяха побегнали. Задавал ли
  си е тоя въпрос българинът – защо се крият в църква? Защо четата на поп Харитон се крие в Дряновския манастир? Ами да хванат гората. Това е първият въпрос.
  Вторият въпрос – изклани били 5000 души на дръвник. Колко време трябва да се
  извърши това нещо? Пет хиляди души да бъдат заклани, главите им да бъдат махнати, следващия, следващия… Той най-малко една седмица трябва да трае. Това е практически невъзможно. И трети въпрос. Колко е голяма тая църква. Били ли сте
  там? Колко да е голяма – ами да събере, да събере двеста, триста души, как пет хиляди? Тия въпроси българинът задал ли си е? Ами не ги е задал, защото няма кой да му ги каже, и ако някой като мене му ги зададе, ще отиде в затвора. Или няма да може да разчита на никаква кариера. Аз не искам това, вече съм пенсионер, не
  ме интересува. Само ако ми вземат пенсията ще ме разсипят. Но не вярвам да стигне дотам. Като заключение сега ще кажа. В османската империя е имало религиозна толерантност. Още 1354 година, когато са взели Цариград султанът е повикал патриарха и му е предоставил патриаршията. Патриархът в Османската империя е имал ранг на везир – министър. Имало и обесени патриарси, но тази институция е съществувала през цялото време.

  - През турско робство ли?

  Не го наричам турско робство. Знаете ли какво е робство? Роб е този, който е собственост на някого, когато нямате собственост.
  Ако аз съм ваш роб, трябва вие да сте мой собственик. В османската империя такова нещо не е имало.

  http://milli-gucler.org/blog/%D0%BD%D0%B0%D1%88-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84%D0%B5%D1%81%D0%BE%D1%80-%D1%82%D1%83%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%80%D0%BE%D0%B1%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%B8-%D0%B1%D0%B0/

 26. #26
  приходящ 11 сеп 2014, 01:33
   
  0
   
  0

  г-н Варимезов, бях написал някои неща, но размислих, изтрих ги и започнах наново. Сайтът, който посочвате е с отявлена антибългарска насоченост, разбира се. И това, несъмнено, буди тревога. До голяма степен, обаче, тя се дължи именно на усещането в голяма част от хората, че историята ни е изкривена, манипулирана или най-меко казано - недоизказана.
  В никакъв случай не мога да се съглася с твърдения от рода на "...че ако не държим изкъсо нещата (под контрол), ще се получи това, което се случи в последно време...". Според мен, точно поради такова "държане под контрол" се получават ситуации, в които човек си казва: "ами може наистина е било така, като знам колко ни лъгаха"!

  За да не се попада в "ловките ръчички на безскрУпулните Ентелигенти", нещата трябва да се казват 1:1, без увъртания, засекретени материали по на 100 години и т.н. Да, обществото е обезверено, но вие кажете кой го доведе дотам.

  Какво значи "тълкуване" на историята? Това да не е като въпроса "Какво е искал да каже поетът XXX със стихотворението си YYY?", с който ни мъчеха едно време? И докато не улучиш това, което си е наумил даскала по литература, нямаше оттърване!

  Елитарен според мен е процесът на събиране на фактите, тяхното обобщаване и подреждане, защото наистна това е специфична дейност, изискваща познания, интелект и целенасоченост. Това не значи, че резултатите трябва да останат зазидани зад стените на библиотеките (абе, вие да не сте от библиотекарския институт :) :) :)). Иначе ще се озовем в манастира-библиотека от романа "Името на розата" на Еко. И там (т.е. тук), информацията/книгите ще ни се дават от библиотекаря според повелята на игумена/партийния секретар. Накрая, знаете какво става.

  По отношение на херметичните общности, има вероятност тяхната "история" да е пренаписана според техните щения. За справка - "Махалото на Фуко" - една от другите книги на Еко. Там един от героите умря, защото клетките на тялото му "повярваха", че могат да пренаредят строежа си, подобно на начина, по който те (героите) пренаписваха историята. В този смисъл, нацията също може да умре, ако някой целенасочено пренаписва и пренарежда историята и.

  И да ви питам нещо, т.к. явно сте от общността на "посветените": Защо трябва да се крие истинската история, толкова ли е страшна и разминаваща се с това, с което са живяли поколения българи???

  По отношение на статиите за Владимир Станев и Кръстьо Манчев, като изключим тенденциозните заглавия в стил "Шок", "Уикенд" и т.н., въпросите, които се поставят, са основателни и се нуждаят от основателни отговори.
  И пак питам: Толкова ли са страшни отговорите, че не бива да се дават??? Защото ако не са, какъв е проблемът???

  И за да не бъда грешно разбран и да ме накачолят ято псевдонационалисти, ще ви опиша една случка отпреди много години:
  По време на един семинар в Германия имаше коктейл и ме заговори полковник от Генералния щаб на Турция. Не знам каква му беше идеята, но ме попита "Вярно ли е, че у вас много от думите, които използвате, са турски?" И ми даде примери с доста думи, които аз (а вероятно и вие) използваме ежедневно. Не вървеше да го напсувам, затова му казах, че може би някои стари хора ги използват, но лично аз не ги знам. На свой ред го попитах (малко в стил защо биете негрите) "А защо вие, след като се гордеете с мощната си армия, не можете да се справите с някакви си кюрди?". Той започна да се усуква и гъне с някакви отговори за политика и т.н. и явно разбра, че е прекалил, защото млъкна.

 27. #27
  Варимез Варимезов 11 сеп 2014, 21:09
   
  0
   
  0

  "И пак питам: Толкова ли са страшни отговорите, че не бива да се дават??? Защото ако не са, какъв е проблемът??? "

  Не съм в позицията на ментор, опази ме Боже, за да налагам своето мнение, просто се опитвам да дам още една гледна точка, базаирана и на личен опит. Имал съм щастието да познавам и контактувам дълги години с хора от академичната общност (в частност - преподаватели по история от нашите два най-стари и авторитетни университета). Разговаряли сме и по темата и съм чувам много интересни точки, но ще отнеме много време и пространство, за да навлизам в детайли.

  Относно въпроса Ви страшни отговорите, сами можете да се досетите, че не е само това проблемът. Понякога истината е страшна за осветляване, независимо за чия история говорим. Например ако стане достъпна за общественото мнение (визирам атентати от рода на 11. 09. и дори съвсем скорошния случай с малоазийския Боинг). В повечето случаи, като горният, с Баташкото клане, е почти непостижимо да се осветлява, на достъпен език за масовото сънание обясняние, в което циркулират само определени стериотипи. Просто ще затънем в безкрайна полемика, както вече се вижда и от развоя на нашия разговор. Май само ние си говорим вече? :) Пак ще настоя, макар и умерено, истинската история никога не е достъпна за масова консумация, твърде много излишни проблеми се създават за всички. Иначе защо победителите ще пренаписват историята, защо не я оставят такава, каквато е? Ерго, нали пак от историята знаем, че "Историята се пише от победителите"! Шегувам се, но само донякъде. Понякога и победените предпочитат да премълват своя срам или позор, апропо...

  Как бихте поднесли (визираните по-горе сложни исторически казуси), ако да речем, сте селски даскал по история, и пред Вас има само няколко неграмотни дечица от малцинствата, с угаснали или блуждаещи погледи,с нетърпение очакващи единствено кошмарният час по някаква абсолютно некасаеща ги история да приключи? И с българчета, които вече са малцинство (30-40%) не е много по-различно.

 28. #28
  Варимез Варимезов 11 сеп 2014, 21:20
   
  0
   
  0

  Моля за прошка, относно бързописа ми! Видях, че съм допуснал множество грешки, но се надявам, че поне донякъде съм понятен.

 29. #29
  приходящ 11 сеп 2014, 22:12
   
  0
   
  0

  г-н Варимезов, не се притеснявайте за грешките. Опитвам се да бъда "широчко скроен" :) :) и да чета между редовете :). По отношение на факта, че само ние си говорим/пишем - това вече си е притеснително. Според мен такива теми трябва да предизвикват интерес в по-голяма част от посетителите тук, но може би те пък са въоръжени с Вапцаровска вяра и нищо не може да пробие бронята им.
  Тъй и тъй пишем, дайте дефиниция за "истинската история". Quid est veritas? Това, което аз и вие сме учили, доколко се покрива с нея?
  И колко време смятате, че може да се скрива една "тайна" истинска история? Според мен все някога нещата изплуват на повърхността и тогава се получава един "обратен ефект", един откат на абсолютно отричане, даже и на верни факти. Нали разбирате - нещо от рода на "Щом са ни лъгали за толкова много неща, сигурно и това не е вярно". И точно в този момент възможността някой умишлено да се опитва да манипулира, да всява съмнения и да отклонява вниманието на обществото е най-голяма. Но какво ли ги обяснявам тези неща, вие ги знаете по-добре от мен :).

  А по отношение на тежненията на селския даскал, за щастие аз никога не съм упражнявал тази професия и пред мен не е стоял въпросът как да заинтригувам учениците. Баща ми, обаче, беше учител - по математика, не по история. И въпреки че по всеобщото мнение пишеше най-много двойки и оставяше най-много ученици на поправителен, часовете му никога не са били скучни, въпреки че математиката е суха наука. Е, така поне твърдят де - аз, за щастие, минах метър без да ми преподава в училище (само в къщи, макар че не знам кой вариант е бил по-лошия):).

 30. #30
  Варимез Варимезов 11 сеп 2014, 22:52
   
  0
   
  0

  "Нали разбирате - нещо от рода на "Щом са ни лъгали за толкова много неща, сигурно и това не е вярно". И точно в този момент възможността някой умишлено да се опитва да манипулира, да всява съмнения и да отклонява вниманието на обществото е най-голяма."

  Мисля, че това е глобален проблем, касае цялата текуща "цивилизационна" надстройка, а при нас е само един от безбройните частни случаи, нищо повече. Лично мнение.

  "Тъй и тъй пишем, дайте дефиниция за "истинската история". Quid est veritas? Това, което аз и вие сме учили, доколко се покрива с нея?"

  Опасявам се, че извън средното ни образование сме учили съвсем различни истории, но ще трябва да навлизам в подробности. Убеден съм, че по-голямата част от истинската история, завинаги ще е покрита с булото на тайната, поне за нас, обикновените човеци. Дефиниция ще се въздържа да дам.

  Щом баща Ви е бил учител, то Вие сте бил щастливец и галеник на съдбата, за което сигурно сте й преблагодарен. Все пак, горещо Ви препоръчвам да надникнете за час-два в едно начално или средно общообразователно училище, на което и да е малко провинциално градче или село, а защо не и в Сандански, ако имате път натам. Намерете познат учител, който да Ви покани на открит урок и да побеседвате с децата, със сигурност ще останат със затаен дъх, имате много интересни истории за разказване. Ще се убедите, че ситуацията е драстично различна, спрямо 40 години назад, когато са били вашите златни ученически години.

 31. #31
  приходящ 11 сеп 2014, 23:17
   
  0
   
  0

  еее, чак 40 не са, ако предположим, че визирате годините на горния курс. Пишете ги към 30.
  Ситуацията в образованието през изминалите 20 години определено е различна. Имам си един "пример" в къщи :).
  За съжаление, трябва да се отговори на един от изконните руски въпроси - "Кто виноват"? От доста време си мисля, че това си беше "активно мероприятие". Няма да ви казвам на кого, че пак ще ми припишете десни уклони :).
  Сега като че ли, нещата вървят към някакво подобрение, но леееко и бааавно.

 32. #32
  Варимез Варимезов 12 сеп 2014, 10:45
   
  0
   
  0

  Пардон, извинения за недоразумението (всъщност визирах самото начало на годините от горния курс)!

  Относно истината, и в частност истинската история, то тази проблематика обикновено занимава умовете на богослови и философи, а ние двамата (май) не сме съвсем такива. :)

  В писанията е казано на много места, че който е носител на истината, притежава сила, а който носи в себе си доброто, е носител на живота. Според скромното ми мнение, истината следва да се търси в посока на основния факт, че зад фасадата на материалния свят стои нещо друго, което е фундаментално и неотменимо. Всичко останало може да се брои като не толкова съществено и в графата "следствия". Лъжата има своето абсолютно резонно право на съществуване в нашия свят, доколкото по естествен път допринася за естествения контраст, даващ възможност на истината да се открои и забележи от узрелите за нея хора. Меродавната човешка мъдрост гласи, че светът е подобен на криво огледало, в което всеки един от нас, вижда единствено своите собствени недостатъци. От това аксиоматично твърдение се извежда и следствието, че ако човек иска да промени света, то първо ще трябва да започне с промяната на самия себе си.

  Допускам, че ако в този контекст започнем да търсим истината (и истината за историята), ще има известно надграждане, а и смисъл да поддържаме настоящия задочен разговор, за който, апропо, не мога да кажа, че не ми е приятен - напротив!

  "Кто виноват" - Ну а что? Почему бы и нет - мы с вами!?

 33. #33
  приходящ 12 сеп 2014, 21:46
   
  0
   
  0

  г-н Варимезов, и аз нямам нищо против културните дискусии, стига да мога да съм на висотата на дискутиращите.
  По отношение на лъжата - "...и забележи от узрелите за нея хора" - как трябва да се тълкува това??? Че неузрелите ще тънат в някаква заблуда ли? Това пак ми намирисва на елитарност. Аз, като един чобанин :) :) :), в коя графа ще се впиша??? Не, с това не мога да се съглася. Ако искате, пак може да ме наречете идеалист, няма да се обидя.

  За недостатъците и себеусъвършенстването съм съгласен, дори бих добавил, че човек трябва да може да се надсмива над себе си, за да му е позволено да се надсмива над другите (доколкото това въобще е оправдано).

  А за отговора на първия изконен руски въпрос - да, така е, дори, за да не ви обидя, "только я" - тъй и тъй тук съм "обичайния заподозрян" :).

 34. #34
  Варимез Варимезов 12 сеп 2014, 22:46
   
  0
   
  0

  "По отношение на лъжата - "...и забележи от узрелите за нея хора" - как трябва да се тълкува това??? Че неузрелите ще тънат в някаква заблуда ли? Това пак ми намирисва на елитарност"

  А защо да не е точно така? Ако правилно подредим йерархичната структура ще видим истината, ако не - ще тънем в заблуда. Правилно подредената йерархична структура (т.е. плановете на битието), неминуемо води до правилна ориентация и правилна субординация (като пряко следствие). С Иванн май постигнахте консенсус по въпроса за субординацията, в друга една тема. Малцина човеци в историята са успявали да постигнат всичко това - първо правилно подредят пъзела, после правилно да се ориентират във възникналата пред умственото им зрение картина, както и впоследствие да процедират по съответния правилен канален ред. Свръхелитарни единици - факт! Малцинство сред малцинството няма как да не е елитарно, по понятни причини, не става въпрос за елитарност в лошия смисъл на думата. В тесен смисъл, елитарно занимание, привилегия, а и удоволствие е, дори когато човек да има възможността да размишлява над подобни теми.

  За да изчистим казуса с "елитаризма" и да приключим (ако позволите) с нещо, отново ще се позова на Писанията, и този път ще цитирам "Книга премъдрост на Иисуса, син Сирахов". Там се казва буквално следното, за визираното елитарно занимание - наречено по библейски "придобиване на мъдрост":

  "24. Книжовна мъдрост се придобива в благоприятно свободно време, и който си има малко занятия, може да придобие мъдрост."

  По-долу четем:

  "25. Как може да стане мъдър оня, който борави с орало и се хвали с бич, кара волове и е зает с техни работи, и чийто разговор е само за юнци?
  26. Сърцето му е заето с това, да прокарва бразди, и грижата му - за кърма на телиците."


  Вие определено не сте от горната категория хора, на които Провидението им е поставило за цел да се упражняват в съвсем прозаични занимания, битувайки в най-ниските поприща на човешката мисъл и творчество. Съдейки по честото Ви участие в дискусиите, Вие видимо сте успяли да придобиете "книжовна мъдрост", в "благоприятно за Вас свободно време", и очевидно имате относително "малко занятия" в делника си (визирам честите Ви участия в дискусиите тук, а вероятно и на още няколко места, без да намеквам, че си нямате друга работа). ;)

  Но да продължим по-натам, и да видим какъв дневен ред е спуснат пред различните категории хора, някои от които определено са глезеници на съдбата, "убиващи" времето си с твърде елитарни занимания като тези в момента, но огромното мнозинство е на другия полюс - то не може да вдигне главата си от тегоби и занимания със съвсем утилитарните задачи на отрудения си делник:

  "27. Тъй и всякой дърводелец и зидар, който прекарва нощта като ден: който борави с резба, той заляга да нощта като ден: който борави с резба, той заляга да
  28. насочва сърцето си към това, щото изображението да има прилика, и грижата му е да завърши делото в съвършенство.
  ...
  36. Всички тия се надяват на ръцете си, и всякой се съвършенствува в своята работа;
  37. без тях нито град се построява, нито жители се населяват и живеят в него;
  38. и все пак в събрание тях не канят, на съдийско седалище не седят и не разсъждават за съдебни наредби, не произнасят оправдания и присъди и с притчи се не занимават;
  39. но поддържат световния живот, и молитвата им е за успеха на тяхното художество."


  Какво излиза, в крайна сметка - и без едните, и без другите светът не може. Има място за всички ни под слънцето, има време за тъга, има време и за радост, т.е. всичко се случва в своето време, ако се доверим на премъдростта Соломонова.

  Препоръчвам за самостоятелно четене и Глава 39 от "Книга премъдрост на Иисуса, син Сирахов". :)

 35. #35
  приходящ 13 сеп 2014, 00:51
   
  0
   
  0

  г-н Варимезов, ще ме прощавате, но аз се определям като здравословен атеист и книги като тази са извън кръга на интересите ми. Като казвам "здравословен атеист", не отричам априори, че може да има "неща на този и онзи свят", а по-скоро, че те може да са извън обхвата на нашите възприятия. Това, вкратце, е и отговорът ми на въпроса "скажи мне философ..." от "В навечерието". Всички живи същества са част от Мирозданието, но всички те имат различен кръгозор и възможност за възприемане и осмисляне на заобикалящата ни действителност. Това, което за мравката изглежда непознаваемо, за нас е детска игра. Изхождайки от принципа на математическата индукция, може да предположим, че непознаваемото за нас е ежедневие за някой/нещо друг/о. Или по-грубо казано, всеки гледа от своята камбанария.

  Позволих си да ровна за книгата, която ми препоръчвате и на втория линк прочетох това:
  От КНИГА ПРЕМЪДРОСТ на ИИСУСА, СИН СИРАХОВ:
  "33:12 едни от тях благословил и възвисил, други осветил и приближил до Себе Си, а трети проклел и унизил и изместил от местата им."

  един от коментарите, който ми направи впечатление и с който съм съгласен е:
  "Пълни глупости. БОГ е един за всички нас и като ТАКЪВ, е дал правото на Свободен Избор. Само от нас зависи, дали ще се приближаваме към НЕГО или ще се отдалечаваме. Думите "проклел" и "унизил" са много неуместни. БОГ никого не проклина и никого не унижава. Няма Богоизбрани, както се иска на някои хора. Всички сме равни пред НЕГО."
  само с корекцията, че трябва да заменим Бог с нещо друго или излезем извън догмата на религиите.

  Четейки Еко ми направи впечатление една фраза: "Човек се ражда винаги под грешна звезда и ако иска да съществува по достоен начин на света, трябва всеки ден да поправя хороскопа си".

  Опитвам се да го спазвам, макар и да не чета хороскопите във ежедневниците :).

 36. #36
  Варимез Варимезов 13 сеп 2014, 01:30
   
  0
   
  0

  И аз не чета хороскопи. В повечето от случаите твърдим едно и също нещо, но с различни думи. Надявам се, че не схващате мислите ми като чиста проба догматика или уклон към дадена религия? Просто подпирам тезите си с едни вехти патерици, които има-няма са на няколко хиляди години. Целта ми беше да се поразходим из "вилаетите" на хората, истински търсещи истината (т.е. философи и богослови). Вероятно не е нашия дял да тълмим "историята" или да я чоплим, доколко въобще може да има истина в нея.

  Вярно, има известна разлика в гледищата ни, но тя не е съществена в нашия случай. Мисля си, че имаме достатъчно потенциал да се разберем по всички въпроси, следователно бихме могли да избегнем "кръвопролитията". :)Хубава вечер от мен!

 37. #37
  Варимез Варимезов 13 сеп 2014, 11:28
   
  0
   
  0

  Комшутата явно нямат никакво намерение да правят ревизии в прочита на своите учебници по история, те просто искат да ревизират истрорията (или по-точно - да я реставрират). А защо ние да им помагаме в техните начинания? И без нашите соросоидни поправки в учебниците (а и самоунижавания) ще се справят с поставените от тяхното ръководство задачи и цели. Давутоглу и Ердоган ще се възползват в максимална степен от ситуацията около Ислямска държава, да няма съмнения! "Като темперамент двамата изглеждат напълно различни, но новият министър-председател на Турция и Ердоган споделят обща визия за Турция, основана на решимостта им да върнат предишната ? слава."
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2014/08/27/2368866_ahmet_davutoglu_-_noviiat_erdogan_na_premierskiia_post/

  -------------------------------

  "Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял с лидера на ДПС Лютви Местан, съобщи БТА, позовавайки се на турски медии.
  Срещата се е състояла в президентския дворец Чанкая в турската столица Анкара. Няма официално съобщение за предмета на водените разговори.

  На срещата с турския президент, освен председателя на ДПС Лютфи Местан, са присъствали заместник-председателят на партията Рушен Риза и кандидатите за депутати Хюсеин Хафъзов и Шабанали Ахмед. В кратка информация се отбелязва само, че разговорите са били закрити за медиите.

  Това е първата среща на новоизбрания турски президент с лидера на ДПС, отбелязват местни медии."


  http://dnes.dir.bg/news/rejep-erdogan-izbori2013-17383607?nt=4

 38. #38
  frognews 14 сеп 2014, 01:09
   
  0
   
  0

  Три цели са поставени пред кампанията на ДПС. Те нямат нищо общо с официално обявените от лидера на движението Лютви Местан толерантност и национално съгласие. Били са обсъдени и разпоредени за изпълнение още преди стартиране на предизборната надпревара в кабинета на Ахмед Доган в хотела в Бояна, където той живее от години.

  Това съобщиха източници от ДПС за Фрог нюз.

  Поставяме в депутатските листи Йордан Цонев, Делян Пеевски и Петър Чобанов, за да покажем, че можем да правим каквото си искаме, да сложим всеки и да го вкараме в парламента. Второ: По тези тримата и още неколцина като тях българите ще видят каква стока са - маргинали, нагаждачи и изпълнители на всичко, което им се каже.

  И трето: участие във властта, каквото й да струва това. Ако платим 5 или 10 милиона за изборите, утре ще си върнем от държавата 200, 300, 500 милиона.

  Това били заветите на почетния председател Доган към Местан и останалите, които отговарят за изборите на 5 октомври.

  http://frognews.bg/news_75893/Razkritie!-TSelta-na-Dogan---da-natrie-nosa-na-giaurite

 39. #39
  приходящ 14 сеп 2014, 22:45
   
  0
   
  0

  Твърде елементарен извод. Натриването на носа на българския народ може да бъде само съпътстващ бонус. Основната цел е друга - да се изпълнят заповедите, идващи от бул. "Драган Цанков". Отделно от това - да се покаже, че тази партия отдавна вече не е етническа. За съжаление, гъзомийници винаги ще се намерят.
  Че то Чобанчето, след ступора, в който беше изпаднал в нощта на Белия автобус, едва ли има илюзии за някакво професионално проспериране :).

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка