Създадени са условия за увеличаване на капацитета на пристанище Бургас

Pan.bg 03 сеп 2014 | 13:11 views (1598) commentaries(0)
img Правителството обяви част от пристанищното оборудване на терминал „Бургас изток – 2” за частна държавна собственост и даде съгласието си за неговия демонтаж и преместване. Технологичната система на т. нар. гумено-лентов транспортьор ще се съхранява от концесионера на порта за негова сметка и риск, като при необходимост ще може да бъде възстановена.
Демонтирането на системата се налага поради фалита на най-големия товародател – металургичният комбинат „Кремиковци”, заради когото е била планирана цялостната технологична схема на 31-во и 32-ро корабни места на пристанище Бургас. Поддържането й без максимална натовареност е икономически неефективно, тъй като води до намаляване на пропускателната способност, по-голям разход на електроенергия и до неизползваемост на най-дълбоководното в българските пристанища корабно място, както и на прилежащата му складова площ.
С решението на Министерския съвет държавата, като собственик на пристанищното оборудване, осигурява изпълнение на концесията и на инвестиционната програма на концесионера в съответствие с икономическата обстановка в страната.
С друго решение правителството учреди ограничено вещно право – право на прокарване, в полза на „Рила Газ“ ЕАД върху поземлени имоти – публична държавна собственост в землището на Сандански. Територията, необходима за изграждане на разпределителен газопровод за газифицирането на Сандански, е заета от води и водни обекти.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка