Ангел Найденов поиска парламентът да приеме програма за модернизация на армията

Pan.bg 13 юни 2013 | 18:59 views (2562) commentaries(2)
img Otbrana.com

Според оценките на командирите на видовете въоръжени сили състоянието по отношение на материално-техническото снабдяване, по изпълнение на плана за снабдяването, по осигуряването на онези условия, които гарантират максимално добро изпълнение на възложените им задачи и отговорности, предизвиква загриженост. Това каза тази сутрин по БНТ министърътх на отбраната Ангел Найденов. Що се отнася до модернизацията, той поиска парламентът да приеме програма.

Резултатът е продукт на недостатъчните финансови средства, които не са били осигурявани в рамките на предишните четири години, подчерта. министърът. Независимо от всички ангажименти, заяви Ангел Найденов, които са поети в стратегическите документи, които действат в областта на сигурността и на отбраната, това е Бялата книга, прегледът, стратегическият, планът за развитие на въоръжените сили, където е записано, че за отбрана трябва да се отделят един процент и половина от брутния вътрешен продукт, на практика те винаги са се движили в рамките на 1,225 до 1,335, което означава винаги недостиг от порядъка на 150 до 200 милиона. И продължи: «Като прибавим към това една доста изкривена структура на разходите в отбраната, всъщност имам предвид и министерството, и структурите на подчинение на министъра, и на Българската армия, тази структура е следната - 74 процента от всички разходи отиват за издръжка на личния състав, 21 процента са за текущата издръжка, т.е. всичко онова, което трябва да бъде осигурено като снабдяване, нека така да се изразя, за Министерството на отбраната и въоръжените сили и само 5 процента за капиталови разходи. Сами разбирате, че няма как с тези 5 процента да бъдат осъществявани проектите за инвестиции в модернизацията и в превъоръжаването на Българската армия.»

Говорейки за модернизацията, министърът посочи, че за него не е достатъчно да има един механичен сбор от инвестиционни намерения. Той смята, че в следващите месеци трябва да бъде разработена и съответно да бъде предложена в Народното събрание една програма за модернизация на въоръжените сили, която да бъде разписана по срокове, където да има ясни цели, разбира се, трябва да има и източници на финансиране.

Тази програма за модернизация, според министъра, трябва да бъде обвързана с вече одобрените в Брюксел миналата седмица, пакет от цели за способности, които трябва да бъдат реализирани във въоръжените ни сили в един 14-годишен период от




време. Става дума за периода от 2014 до 2028 година. Този пакет от цели впрочем по финансовите разчети, предварителни, е в рамките на около 2 милиарда и 300 милиона. Като натоварването по години варира, да кажем, от 80 милиона за 2014 година до 290 милиона през 2019 година.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  2-ра МСД 13 юни 2013, 19:05
   
  0
   
  0

  Под модернизация разбирам нови танкове, самолети...Изцяло нова визия и военна доктрина! Бялата книга, мястото и е в огъня и моментална забрана на този бял тефтер! Изготвяне на цялостен нов вид на ВС!! Образуване на поне още 2 механизирани бригади в СВ! (Плевен,Горна Баня) артилерийска бригада Ямбол!!!

  И най-важното. Сдобиване с ОТР комплекс(Искандер или АТАКМС)..ОТР комплексите са с по-голяма важност за нац. сигурност и от изтребителите!

 2. #2
  zdr 13 юни 2013, 22:26
   
  0
   
  0

  Какви танкове, какви самолети бълнувате? Та ние нямаме акомулатори за тези машини дето се движат. Май не сте наясно че на 80% от мерцедесите които накупиха им свети "Сервиз веднага", но си ги караме. Акомулаторите на хамърите са на изживяване, а нови няма. Ама то не е ЗИЛ да го дръпнеш и да запали. Свързочната ни техника е на ниво от преди промяната (1989 г.) малко изключение е Карлово с онази измислица ПИКИС, но то е нещо като умната блондинка = всички са чували за него, но никой не е го е виждал в действие. А пък за танкове какво да говорим, има няколко в Сливен и това е, ама и те не гърмят щото няма взриватели. Пълна трагедия. Стига са мрънкали за изтребители, нямаме толкова пари.С част от тези пари може да се въоръжи пехотата и поне тя да е на нужното ниво. Нужно ли е да купуваме прескъпите Гардиени 7 бр., не е ли по иконимично и целесъобразно да си модернизираме БТР и то в български заводи та да има работа и за тези хора?

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker