Поклон пред Христо Ботев

Pan.bg 02 юни 2013 | 09:38 views (1402) commentaries(0)
img Тоз, който падне в бой за свобода,
той не умира: него жалеят
земя и небо, звяр и природа
и певци песни за него пеят...


Денят на Ботев и на загиналите за свободата на родината ще бъде отбелязан с церемонии в цялата страна.
Всенародно поклонение ще се проведе на връх „Околчица". Честването ще започне в 11.00 ч. с възстановка от Национално дружество „Традиция" на последния бой на четата и гибелта на Христо Ботев.
След това Врачанският митрополит Калиник ще отслужи молебен за България. Председателят на парламента Михаил Миков ще произнесе слово и ще поднесе цветя на паметника на връх „Околчица".
От 19.00 ч. вечерта в голямата зала на Драматично кукления театър започва концертът на Танцов ансамбъл „Българе".
Традицията с двуминутно пускане на сирени в цялата страна да се отдаде всенародна почит към паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България ще бъде спазена и тази година в 12.00 часа. При подаване на сигнала от системите за ранно оповестяване е редно всички пешеходци и пътни превозни средства да спрат и да изчакат до неговото приключване.
Христо Ботев започва организирането на чета в Румъния след новината за Априлското въстание. Четниците тръгват от Гюргево към България, качвайки се на кораба „Радецки" на 16 май 1876 г. и заставяйки капитана да спре на българския бряг при Козлодуй. Оттам се отправя към Балкана, за да влязат в последния си бой в подножието на връх Вола. На 2 юни 1876 г., в подножието на връх Вола вражески куршум пронизва Ботев при последното сражение на неговите четници във Врачанския балкан.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker