Генерал-майор Константин Попов: Загиналите ръководители на различните въоръжени сили в Полша са мои приятели, които обичаха родината си

Pan.bg 13 апр 2010 | 12:32 views (2463) commentaries(0)
img | Агенция Фокус

При самолетната катастрофа в Смоленск загинаха и представители на Генералния щаб на Полша и полското военно командване. За трагичния инцидент Агенция „Фокус” разговаря с гененерал-майор Константин Попов – Началник на Военновъздушните сили, който е бил и началник на щаба на Центъра на НАТО за съвместна подготовка на силите към съюзното командване в гр. Бидгошч – Полша.

Фокус: Ген. Попов, вие сте особено съпричастен към трагедията в Полша, тъй като се познавате лично с много от загиналите във времето, в което сте бил Началник на щаба на Центъра на НАТО за съвместна подготовка на силите към съюзното командване?
Ген. Константин Попов: Смятам се за благословен да имам много приятели от много държави, тъй като съм служил в Канада, в САЩ, в Полша, и в Турция. Но емоционално съм привързан към Полша.
За мен случилото се в Полша е и тежък емоционален момент, тъй като персонално познавах и сме семейни приятели с генерал Бронислав Квятковски, с когото работихме заедно в Центъра за съвместна подготовка на силите на НАТО в гр. Бидгошч. Семействата ни са също така близки. Лично познавам и бяхме приятели с ген. Бук, който бе командващ сухопътните войски в Полша, той също работеше в същия център. Бях съученик с командващия на флота Анджей Карвета, с когото в продължение на пет години учихме в Канада и бяхме в един клас. Работих, заедно и с началника на генералния щаб на Полша генерал Франтишек Гагор, с които имахме наистина прекрасни взаимоотношения. Това е лична драма, както за семействата, така и за всички, които загубиха едни безценни приятели.
Фокус: Кой носи отговорност и какъв е рискът, когато се предприема рисково кацане при лоши метеорологични условия – мъгла?
Ген. Константин Попов: В авиацията винаги съществува риск и този риск се обуздава с много добра дисциплина и с изключителна отговорност. Не съм запознат с материали от разследването, но по това което се чува като новини, наистина става въпрос за пилотска грешка. Тук искам да подчертая, че авиацията е огромна сила и може да постигне огромни победи, но всяка една малка грешка може да доведе до пагубни физически загуби. Наистина пилотите може би са искали да направят най-доброто, което е зависело от тях, но тяхната преценка е единствено тяхна
отговорност.
Фокус: Може ли да се окаже натиск върху пилота, за да вземе решение да кацне, предвид високопоставената делегация, която е била на борда?
Ген. Константин Попов: Това е въпрос на догадки. Дай Боже да има наистина нещо документирано по някакъв начин. Но аз пак искам да подчертая, че командирът на екипажа е този, който взема решение. Авиацията е нещо осмислено, и не може да става под натиск от некомпетентни хора. Затова пилотите са отговорни.
Фокус: Сигурен ли е самолетът на Туполев?
Ген. Константин Попов: Туполев не са бойни самолети и не са част от инвентара на военновъздушните сили, но при всички положения, самолетът на президента трябва да е безкрайно сигурен. Аз съм убеден, че полските колеги, са направили всичко възможно този самолет да е сигурен. Друг е въпросът, че този самолет, е наистина доста остарял. Съвременната авиация изисква много по-добро оборудване, много по-добри възможности за навигация. Авиацията не може да стои на едно и също място, необходимо е да има нови подобрения и във военната и в гражданската авиация, за да може да бъде максимално безопасна и да могат да се използват максимално нейните възможности.
Фокус: Кой е най-силният ви спомен в работата с поляците?
Ген. Константин Попов: В личен план това, което мога да кажа, е че това бяха прекрасни хора и приятели. Дори вчера със съпругата ми разглеждахме снимки, на които сме, заедно и от тези снимки лъха изключителна ведрина, настроение, жизненост. Що се отнася до поляците като възможности – това са хора, които наистина си обичат страната, наистина са сериозни патриоти, хора които защитават своите интереси. Всички тези мои приятели се отличаваха с тези си качества.
Фокус: Вие сте получил едни от най-високите отличия в Полша, може ли да ни разкажете малко повече за тях?
Ген. Константин Попов: Имах честта да бъда удостоен със златния медал на Министерството на отбраната, когато министър беше сегашният външен министър Радослав Шикорски. След като завърших службата си от председателя на Сейма беше изпратен благодарствен адрес, така че наистина работата ми в Полша беше ползотворна и това беше оценено от полските колеги и приятели. Мисля, че там постигнахме много във връзка с позициите на този съвместен център и в абсолютно рекордни срокове. Благодарение на добрата воля на двете страни, ние успяхме да го създадем и юридически да легализираме този център във всичките му многостранни аспекти. Така че наистина там имам незабравими спомени, както от приятели, така и от добрата работа и координация.
Фокус: Какво е бъдещето на взаимоотношение на отношенията Полша – България в контекста на авиацията?
Ген. Константин Попов: Със поляците сме една кръв и имаме много общо в историята и сме много близки и като народопсихология, а що се отнася за авиацията - полските военновъздушни сили вървят много напред, усвоявайки нови съвременни самолети, нова техника. Тепърва ще ни предстоят много съвместни неща, тъй като ние сме в един съюз и можем да си помагаме много.
Фокус: Ген. Попов, помрачен ли е днешния празник, предвид тежката загуба за вас?
Ген. Константин Попов: Вчера изпратих съболезнователните адреси, персонално до семейството на моите приятели. Днес ще изпратя и по официален път съболезнованванията до различните видове въоръжени сили. Но искам още веднъж да изкажа своите съболезнования на техните семейства.
За мен наистина тъжен беше 10 април, когато се случи тази трагедия. Но днешния празник на авиацията е за всички хора, които имат авиационен дух, за всички хора, които обичат да летят, които обичат полета на духа. Искам да поздравя всички мои колеги, всички хора които са свързани и емоционално и професионално и да им пожелая много полети.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker