Министър Ангелов: "Ще опитаме да вземем поне 3 хеликоптера "Пантер"

Pan.bg 06 апр 2010 | 13:46 views (1891) commentaries(0)
img Димитър Ставрев, сп."Клуб КРИЛЕ"
Днес министърът на отбраната Аню Ангелов представи политическия си кабинет и даде обширна пресконференция. Нещата касаещи ВВС:
1. Водят се преговори с "Юрокоптер" за промяна в договора. Доколкото авансово са платени 60% ще се търси механизъм средствата за последните 3 "Пантер"-а да се използват за заплащането на оставащите 40% от 10,11 и 12-ия "Кугър".
image
Министър Ангелов е написал писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което обосновава нуждата от 36 млн. лева, които да покрият плащанията за 10 и 11-ия "Кугър". Те имат забрана да летят, защото де факто все още са собственост на "Юрокоптер". Ако има положително развитие по това предложение, ще се избегне ходенето на Международен арбитражен съд и ще могат да се вземат първите 3 "Пантер"-а, които вече са произведени - два са облетени, а третия ще бъде облетят в близките дни.
Така ще има 12 "Кугър" и 3 "Пантер" с което нуждите от вертолетна авиация на ВВС и ВМС в голяма степен ще бъдат задоволени. (бел. авт. без бойните машини).
image
2. Водят се начални консултации с "Аления Аеронаутика" където има 20% авансово плащане, целта е тези авансови пари за 4-ата и 5-ата машини да се приспаднат от сумата за третия "Спартан" и с това доставките да приключат. Италианците са склонни да спрат на третия самолет, но искат за остатъка от сумата да купим нещо друго от тях. Риторичния въпрос на министър Ангелов беше "Какво друго да си купим от тях. А и целта е да се спестят пари, които и така ги няма".
3. До края на годината няма да има закриване на военни училища и факултети, включително този в Долна Митрополия, ще има съкращаване на административен и преподавателски персонал. След приемане на новата Стратегия за национална сигурност, новата Национална военна стратегия и след прегледа на силите ще се мисли за това каква система за военно образование ще е нужна и в какъв обем.
4. За многоцеливия изтребител - както каза министър Ангелов - "главния проблем на ВВС и съответно мой", ще се действа много внимателно, да се преценяват всички възможни решения. В това число взаимодействие с Румъния по отношение на "Ер полисинга" и обща система
за поддръжка. "Дал съм задача ва ВВС в хода на прегледа на силите да ми кажат от какво имат нужда, но и какво е реално да придобием".

Нещата касаещи ВМС:
1. Вече се работи по доставката на преобразователи за тока за двете фрегати и минния ловец и с това ще се спре с безумното харчене на моторесурси на дизел-генераторите и на тонове нафта.
2. ВВМУ "Н. Й. Вапцаров" остава в настоящия си статут, ще има определени съкращения в административния персонал.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка