Financial Times: Ракетата, която е ударила болница "Охматдит" в Киев, съдържала западни части

Pan.bg 10 юли 2024 | 17:59 views (484) commentaries(0)
img
pan.bg

Ракетата X-101, която вероятно е била използвана от руската армия, за да удари детска болница в Киев, е използвала 16 компонента от Съединените щати и Швейцария, съобщи Financial Times.

Крилатата ракета Х-101, с която Русия най-вероятно е ударила киевската детска болница „Охматдит“, използва компоненти, произведени в САЩ и Швейцария за гражданската авиация. Това съобщи в сряда, 10 юли, Financial Times (FT), позовавайки се на данни от свои източници в Украйна. https://www.ft.com/content/ef463ac9-4804-4ad7-b9a2-c113590f2f96

Повод за експертната оценка е анализът на проучването от украинската страна на фрагментите от подобна ракета, с която Руската федерация атакува друга цел през януари. Той съдържа два компонента, произведени от швейцарската компания STMicroelectronics, и 14 американски компонента от Intel, Texas Instruments, Analog Devices и други компании. „Въпреки че санкциите отрязаха Русия от някои модерни компоненти, отбранителният сектор на Кремъл се насочи към микропроцесори и други модерни технологии, които не са предназначени за военна употреба“, пише FT.

Изданието посочва още, че всички западни компоненти са предназначени предимно за граждански цели и че някои от тях са доста стари. В същото време руската документация сочи, че резервните части са произведени в Китай, Малайзия, Филипините, Тайван или Тайланд. Анализът на един фрагмент най-вероятно подценява степента на зависимост на Русия от чуждестранни производители. Според анализ на канцеларията на президента на Украйна, предоставен на FT, „ракетата X-101 може да съдържа повече от 50 различни части, произведени в чужбина“, отбелязва Financial Times.

За западните компоненти в X-101 беше известно още през ноември 2022 г.

В края на ноември 2022 г. украинското издание Defense Express съобщи, че чипове, произведени от американската компания Vicor, са открити в останките на откритата в района на Киев крилата ракета Х-101. Тази компания доставя своите продукти на Пентагона по директни договори.

През юни 2023 г., след обстрела на Кривой Рог с ракети Х-101, украинският президент Владимир Зеленски заяви, че Русия продължава да получава чужди технологии. „Ако вземете една от ракетите, ударили Кривой Рог, тогава около 50 компонента в нея, главно микроелектроника, са произведени в други страни“, каза Зеленски.

ООН: Охматдит най-вероятно е ударен от руска ракета

Детската болница "Охматдит" в Киев "с голяма степен на вероятност" е била поразена директно от руска ракета Х-101. До този извод са стигнали експерти от Службата на ООН по правата на човека, които са анализирали видеозаписите и директно са изследвали щетите на място, каза вчера ръководителят на наблюдателната мисия на ООН за правата на човека в Украйна Даниел Бел.

Руската атака беше „една от най-страшните атаки, които сме виждали от началото на руската инвазия в Украйна“, но е необходимо задълбочено разследване на инцидента, каза Бел. Според нея, служителите на Охматдит са отвели малките пациенти на безопасно място в бомбоубежище малко преди руската ракета да удари сградата, в противен случай е можело да има много повече жертви.

В резултат на удара по Охматдит двама души бяха убити и 32 бяха ранени. Както украинският президент Владимир Зеленски съобщи по-рано, всички пациенти от разрушената детска болница в момента са прехвърлени в други лечебни заведения.

СБУ откри нови доказателства за целенасочен удар на Руската федерация по Охматдит

Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е получила нови доказателства, че Русия е нанесла целенасочен удар по болница Охматдит с ракета Х-101, съобщава Украинска новинарска агенция, позовавайки се на източник в СБУ. По-рано беше съобщено, че на мястото на трагедията е открита част от двигателя на крилата ракета Х-101. Освен това, украинските следователи откриха фрагмент от механизма за разгръщане на крилото Х-101, фрагмент от блока за смущения Х-101; средната част на корпуса на Х-101, опашката на обтекателя и фрагмент от хидравличния блок на Х-101 и няколко други артефакта, доказващи, че руската атака срещу Охматдит с тази ракета е била целенасочена, а не е следствие от евентуалното й отклоняване от курс.

Източник: DW Снимка: Gleb Garanich/REUTERS

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка