В Сената на САЩ искат да класифицират Русия като спонсор на тероризма

Pan.bg 22 юни 2024 | 17:47 views (359) commentaries(0)
img
pan.bg

Законопроект, който признава Руската федерация като държавен спонсор на тероризма, беше внесен от сенаторите Греъм и Блументал. Те предлагат Русия да се изравни с Куба, Иран, Северна Корея и Сирия.

Американските сенатори Линдзи Греъм и Ричард Блументал внесоха в четвъртък, 20 юни, двупартиен законопроект за признаване на Русия като държавен спонсор на тероризма. В момента държавните спонсори на тероризма според американските закони са Куба, Иран, Северна Корея и Сирия, които американските власти смятат за виновни за многократна подкрепа на актове на международен тероризъм. https://www.lgraham.senate.gov/public/_cache/files/83bd7385-0349-4022-bf14-b4d77a56d43b/mdm24443.pdf

„Поради няколко причини очаквам с нетърпение да гласуваме нашия законопроект за определяне на Русия като държавен спонсор на тероризма съгласно американското законодателство. На първо място, това определяне значително ще увеличи инструментите, с които разполагат Съединените щати, за да накажат Путин за неговото варварско поведение в Украйна и неговите разрушителни действия в цяла Африка и по света. Русия на Путин е държавен спонсор на тероризма и отдавна е време тя да бъде официално призната от законодателството на САЩ“, каза сенаторът републиканец Линдзи Греъм .

Сенатор: „Русия заслужи мястото си сред изгнаниците“

От своя страна сенаторът демократ Ричард Блументал каза, че „Русия е заслужила мястото си в клуба на измамните държави, спонсориращи тероризма, като отприщи брутална кампания на насилие и агресия“ в Украйна .

„Непровокираната инвазия на Путин е придружена от безброй жестокости и престъпления срещу човечеството, донасяйки ужас и смърт на хиляди невинни цивилни. Путин многократно е прибягвал до изтезания и убийства. Определянето на Русия като държавен спонсор на тероризма ще позволи на Съединените щати по-силно да се противопоставим на варварството на Путин и неговата заплаха за свободата и демокрацията“, казва сенаторът.

Законопроектът, който признава Руската федерация за държавен спонсор на тероризма, ще има вторични последици, включително санкции за страните, които си сътрудничат с Русия, разширяване на списъка със стоки с двойна употреба, забранени за износ в Русия, и значително ограничаване на суверенитета на Руската федерация в очите на американските съдилища. Определянето на Русия като спонсор на тероризма също така ще отвори вратата за съдебни дела и други граждански искове от жертви на спонсорирания от Москва тероризъм, се казва в прессъобщение от кабинета на сенатор Греъм.

Не е първият опит

Това не е първият опит на американски законодатели да признаят Русия за държавен спонсор на тероризма. Сенаторите Линдзи Греъм и Ричард Блументал внесоха подобен законопроект в парламента през 2022 г. Тогавашният президент Джо Байдън обаче реши да не признава Руската федерация за държавен спонсор на тероризма.

Източник: DW Снимка: Nathan Posner/AA/picture alliance

Превод и редакция: pan.bg

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка