Швейцария иска да обсъди резултатите от срещата на върха за мира с Русия и Китай

Pan.bg 17 юни 2024 | 00:48 views (296) commentaries(0)
img
пан.бг

Швейцария иска да обсъди резултатите от срещата на върха за мира с Русия и Китай
Катерина Тищенко — неделя, 16 юни 2024 г., 21:25 ч.

Среща на върха на мира в Швейцария, снимка на OP

Швейцария възнамерява да обсъди резултатите от Срещата на върха за мира с Русия, както и с Китай и други страни, които не са участвали в нея, каза ръководителят на швейцарското външно министерство.

Източник: министърът на външните работи на Швейцария Игнацио Касис, президентът на Швейцария Виола Амерд на пресконференция след резултатите от срещата на върха, съобщава Интерфакс-Украйна

Пряка реч на Касис: „Имаме действащо посолство в Москва и на всеки две седмици комуникираме с министъра на външните работи, а също така възнамеряваме да обсъдим резултатите от тази конференция с Русия.“

Подробности: Той също така информира, че Швейцария ще проведе подробно обсъждане на резултатите от срещата на върха с други страни, "на чиято врата почукахме, но те не дойдоха, например с Китай". Ръководителят на МВнР припомни, че на първия етап са предложили взаимна подкрепа, но след това са казали „не“, когато са видели, че е невъзможно да се въвлече Русия на този първи етап.

Министърът посочи, че Китай и Бразилия могат да поемат по различен път и също така става дума за намиране на начин за комбиниране на тези различни подходи.

Касис осъзна дилемата, че по-голямата част от взетите решения не могат да бъдат изпълнени без участието на Русия. В същото време Касис подчерта, че за първата среща на върха са избрани три теми - ядрена сигурност, продоволствена сигурност и освобождаването на затворници, както и на хиляди деца - от гледна точка на възможния интерес на руската страна и изграждането на път към мира, а не например въпросът за териториалната цялост.


В същото време президентът на Швейцария Виола Амерд каза, че въпреки наличието на заповед на Международния наказателен съд за ареста на владетеля на Руската федерация Владимир Путин, неговото присъствие може да бъде организирано на бъдещи евентуални конференции и преговори за мир в Украйна организиран от Швейцария.

На въпрос дали може да бъде организирано посещение на Путин в Швейцария, като се вземе предвид заповедта на МНС за неговия арест, за по-нататъшни преговори и евентуално конференция за мира в Украйна, Амерд каза, че е възможно.

„Да, ако за провеждането на конференция е необходимо присъствието на държавник, тогава може да се направи изключение. И в случай на мирни преговори в Украйна с Русия, това би бил точно такъв случай. Но това трябва да бъде решение на правителството “, каза президентът.

От своя страна министърът на външните работи на Швейцария Игнацио Касис също отбеляза, че може да се организира.

"Това е възможно според нашите закони. Разбира се, ние трябва да го направим заедно с МКС, но като държава домакин можем да направим изключение от това", отбеляза ръководителят на МВнР.

Какво предшества: Участниците в Световната среща на върха за мира, проведена в Швейцария, издадоха съвместно комюнике за основите на мира.

Заключителната декларация на Световната среща на върха за мира, проведена в Швейцария, беше подписана от 80 държави и четири организации.

В навечерието на срещата на върха в Швейцария бяха коригирани проблемни разпоредби от заключителния документ на срещата, които биха могли да имат нежелани последици за Украйна - текстът на решението беше променен през последните дни. След това няколко държави, които планираха да участват в срещата, отказаха да пътуват до Швейцария.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка