NYT: През 2022 г. Русия прекъсна преговорите, настоявайки за право на вето в случай на нова атака срещу Украйна

Pan.bg 16 юни 2024 | 13:21 views (360) commentaries(0)
img
пан.бг


NYT: През 2022 г. Руската федерация прекъсна преговорите, настоявайки за право на вето в случай на нова атака срещу Украйна
Катерина Тищенко — събота, 15 юни 2024 г., 22:46 ч.

преговори между Украйна и Руската федерация през март 2022 г., снимка от социалната мрежа на Михайло Подоляк

През април 2022 г. Русия на практика прекъсна мирните преговори с Украйна, като включи клауза в проектоспоразумението, че ще има право да наложи вето на отговора на международната общност в случай на повторна атака срещу Украйна.

Източник: New York Times, цитирайки източници и проектоспоразумения

Подробности: На 15 юни вестникът публикува изцяло проектите на мирни споразумения от 17 март и 15 април 2022 г., които излагат конкуриращи се предложения и точки на съгласие от двете страни, както и „комюнике“ от преговорите в Истанбул от март 29, обобщаващ предложеното споразумение.

Документите са предоставени на изданието от украински, руски и европейски източници и потвърдени като автентични от участниците в преговорите и други хора, близки до тях. Някои аспекти на тези документи вече са били оповестени публично, но повечето от материалите не са били оповестени преди това, се казва в доклада.

В допълнение към разглеждането на документите, The Times прекара няколко месеца в интервюиране на повече от дузина украински, руски и западни настоящи и бивши служители и други, близки до преговорите, включително трима членове на украинския преговарящ екип.

Както пише изданието, проучването на документите показва, че страните са се сблъсквали по въпроси като нивото на въоръжение, условията за потенциално членство на Украйна в Европейския съюз, както и украинските закони за езика и културата, които Русия искаше да премахне . На преговорите украинската страна се съгласи да се откаже от членство в НАТО и да приеме руската окупация на част от нейната територия, но отказа да признае руския суверенитет над тях. Русия също поиска Украйна да направи руския официален език.

„Русия, зашеметена от яростната съпротива на Украйна, изглеждаше отворена за подобно споразумение, но в крайна сметка не се съгласи с най-важния му компонент: споразумение, което задължава другите страни да застанат в защита на Украйна, ако тя бъде нападната отново“, пише вестник.

NYT прегледа англоезичната версия на проектоспоразумението от 17 март, което Украйна предостави на западните правителства. Така по това време Украйна се опита да получи съгласието на Русия за международни „гаранции за сигурност“, според които други страни – включително съюзниците на Украйна, които също ще подпишат споразумението – ще се застъпят в нейна защита, ако бъде нападната отново. Тя искаше договорът да се разшири до „международно признатите граници“ на Украйна, въпреки че руските сили все още се опитваха да превземат Киев.

Украйна искаше нейните съюзници да бъдат договорно задължени да се намесят, ако бъде нападната отново, например чрез „... затваряне на въздушното пространство над Украйна, предоставяне на необходимите оръжия, използване на въоръжените сили с цел възстановяване и по-нататъшно поддържане на сигурността на Украйна като постоянно неутрална държава“.

Руският екип искаше Украйна и всички останали подписали договора да премахнат санкциите срещу Москва, наложени от 2014 г. насам, и публично призоваха други страни да направят същото. Украйна трябваше да се откаже от целия Източен Донбас и да признае Крим за част от Русия. Списъкът от седем точки беше насочен срещу националната идентичност на Украйна, включително забраната за наименуване на улици на украинските борци за независимост.

Проектът съдържа ограничения върху числеността на украинските въоръжени сили и броя на танковете, артилерийските батареи, военните кораби и бойните самолети, които страната може да има в арсенала си.

Американските служители бяха загрижени за условията на евентуален договор. На срещи с украински колеги високопоставеният служител припомни: „Ние тихо казахме: „Вие разбирате, че това е едностранно разоръжаване, нали?

Според европейски дипломат, лидерите на Полша се страхуваха, че Германия или Франция може да се опитат да убедят украинците да приемат условията на Русия и искаха да предотвратят това да се случи.

Затова на среща с лидерите на НАТО в Брюксел на 24 март полският президент Анджей Дуда повдигна текста на проектоспоразумението от 17 март, каза дипломат, присъствал на срещата. — Кой от вас ще го подпише? – попита Дуда колегите си. Никой от лидерите на НАТО не реагира.

На 29 март в Истанбулския дворец на Босфора се срещнаха представители на Русия и Украйна. По това време руснаците изглежда са одобрили украинския модел на неутралитет и гаранции за сигурност и по-малко акцент върху техните териториални претенции, се казва в статията.


Украйна обобщи предложеното споразумение в документ от две страници, който нарече Истанбулско комюнике, но никога не беше публикуван. Статутът на Крим трябваше да бъде определен в рамките на 10-15 години, докато Украйна обеща да не се опитва да върне полуострова със сила; Зеленски и Путин трябваше да се срещнат лично, за да финализират мирния договор и да се споразумеят каква част от украинската територия ще продължи да окупира Русия.

Комюнике, предоставено на The Times от украински преговарящ, описва механизъм за военна намеса от други страни в случай на нова атака срещу Украйна - концепция, която украинците нарекоха член 5, отнасяйки се до споразумението за взаимна отбрана, съдържащо се в член 5 от членството в НАТО Договор.

Според украинците задължителните гаранции за сигурност са в основата на потенциално мирно споразумение, което много страни биха могли да подпишат: „Възможни държави-гаранти: Великобритания, Китай, Русия, САЩ, Франция, Турция, Германия, Канада, Италия, Полша, Израел “.

„Държавите-гаранти и Украйна се съгласяват, че в случай на агресия, всяко въоръжено нападение срещу Украйна или каквато и да е военна операция срещу Украйна, всяка от държавите-гаранти, след спешни и незабавни консултации между тях ... ще предостави ... помощ на Украйна , като постоянно неутрална държава, която е била нападната...“, се казва в комюникето.

Но руски официални лица публично изпратиха смесени сигнали за това дали Кремъл действително е готов да подпише сделката. Според преговарящите руснаците и украинците са се върнали към продължилите часове преговори чрез видеовръзка, разменяйки проекти на договори чрез WhatsApp.

На 10 април водещият преговарящ от Украйна Дейвид Арахамия написа в съобщението си в WhatsApp до украинския екип, че е разговарял с руския милиардер Роман Абрамович, който е играл задкулисна роля в преговорите. Той, според Арахамия, е "разговарял с шефа си", т.е. Владимир Путин, който призова преговарящите да се съсредоточат върху ключови въпроси и да работят бързо по тях. Член на групата WhatsApp показа това и други съобщения на репортери в The Times.

Един от украинските преговарящи каза, че смята преговорите за блъф от страна на Путин, но други двама ги нарекоха сериозни.

На 15 април руските преговарящи изпратиха проектоспоразумение от 17 страници на масата на своя президент.

Както и при предишната версия, проектът от 15 април съдържа текст, подчертан в червено, подчертаващ спорни въпроси. Но такива маркировки почти напълно липсват на първите страници на договора, където се появяват точките, по които е постигнато споразумение.

И така, във версията от 15 април преговарящите се съгласиха Украйна да се обяви за постоянно неутрална държава, въпреки че ще й бъде позволено да се присъедини към Европейския съюз.

Значителна част от споразумението "няма да важи" за Крим и друга част от територията на Украйна, което ще бъде определено по-късно - това означава, че Киев ще приеме руската окупация на част от територията си, без да признава руския суверенитет върху нея.

Но значителни разлики останаха. Русия искаше обхватът на украинските ракети да бъде ограничен до 25 мили (40 км), докато Украйна искаше 174 мили (280 км) – достатъчно, за да удари цели в целия Крим. Русия все още искаше Украйна да отмени законите, свързани с езика и националната идентичност, и да изтегли украинските войски като част от прекратяването на огъня.

В руското предложение за прекратяване на огъня се посочва, че Украйна трябва да изтегли войските си на собствената си територия „до места на постоянна дислокация или до места, съгласувани с Руската федерация“.

Както пише изданието обаче, най-големият проблем възниква в член 5. В него се посочва, че в случай на ново въоръжено нападение срещу Украйна "държавите-гаранти", които ще подпишат договора - Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция - ще стои на страничната си защита.

Буквално: "За голям ужас на украинците имаше значително отклонение от това, което според украинските преговарящи е било обсъдено в Истанбул. Русия добави клауза, че всички държави-гаранти, включително Русия, трябва да одобрят отговор в случай на атака По същество Москва може отново да нахлуе в Украйна и след това да наложи вето на всяка военна интервенция от името на Украйна - привидно абсурдно условие, което Киев бързо определи като нарушаващо сделката...

След тази промяна, според един от членовете на украинския преговарящ екип, "ние не бяхме заинтересовани от продължаване на преговорите".

Повече подробности: Изданието също така съобщава, че президентът Володимир Зеленски наскоро е обещал да продължи борбата на среща с европейския си колега, според европейски дипломат, присъствал на срещата.

„Ако не постигнем напредък тази година, ще опитаме отново през следващата година. И ако не постигнем напредък през следващата година, ще опитаме отново следващата година и следващата година“, каза Зеленски, цитиран от NYT.Какво предшества: През април тази година изданието на Имец Die Welt описа проектодоговора между Украйна и Руската федерация от 15 април 2022 г. на 17 страници, но динамиката и подробностите на преговорите не бяха известни.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка