ISW: Натрупването на системи за ПВО от руснаците в Крим го прави уязвим за удари от Украйна

Pan.bg 14 юни 2024 | 05:30 views (446) commentaries(0)
img
пан.бгНатрупването на системи за противовъздушна отбрана от руснаците в Крим го прави уязвим за удари от Украйна - ISW
Станислав Погорилов — петък, 14 юни 2024 г., 04:04 ч.
1424
Натрупването на системи за противовъздушна отбрана от руснаците в Крим го прави уязвим за удари от Украйна - ISW
Снимка: Getty Images

Анализатори от Института за изучаване на войната (ISW) анализираха „защитата“ на окупирания от Русия Крим със средствата на ПВО и стигнаха до извода, че увеличаването на средствата за ПВО на полуострова ще ги направи уязвими за удари от въоръжените сили.

Източник: ISW

Дословно: „Непрекъснатите украински удари по руски военни съоръжения в окупирания Крим изглежда принуждават руската армия да преразположи допълнителни средства за противовъздушна отбрана в Крим, за да защити съществуващите бази и логистична инфраструктура, а по-нататъшните украински удари по такива средства за противовъздушна отбрана могат да направят полуострова неизползваем като плацдарм за руската армия“.

Подробности: Анализаторите се позовават на изявлението на ръководителя на държавната администрация на Украйна Кирил Буданов по отношение на руското разполагане на системата за противовъздушна отбрана С-500 (всъщност модернизирана версия на С-300) в Крим като част от усилия, насочени към укрепване на руския "противовъздушен чадър" над Крим.

Според него руските войски досега не са използвали системата за противовъздушна отбрана С-500 в бойни действия и я определи като "експериментална".

Forbes също съобщи, че летището Белбек в окупирания Крим се превръща в „капан за изтощение“ за руската ПВО след няколко успешни украински удара по съоръжения за ПВО в близост до летището.

Вестникът съобщи, че украинските сили може да са унищожили елементи от четири или пет батареи С-400 при последните удари, но отбеляза, че руската армия разполага с повече от 50 батареи С-400.

„Сегашните усилия на Украйна да привлече вниманието към руския чадър за противовъздушна отбрана в Крим, по-специално, може да доведат до факта, че повече руски средства за противовъздушна отбрана ще бъдат прехвърлени в Крим, което ги прави уязвими за по-нататъшни украински удари“, - отбелязват американските анализатори

Според ISW украинските сили може да провеждат организирани усилия за влошаване на руската противовъздушна отбрана, което би могло да позволи на Украйна да използва пилотирани самолети (особено изтребители F-16) по-ефективно в дългосрочен план.


източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка