90% от загиналите "вагнеровци" в Бахмут са били затворници

Pan.bg 10 юни 2024 | 16:20 views (503) commentaries(0)
img
пан.бг

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Почти 90% от загиналите по време на нападението на Бахмут от "вагнерианците" са били затворници - rosZMI
Ирина Балачук — понеделник, 10 юни 2024 г., 14:14 ч.

Пригожин на фона на труповете на Вагнеровците през май 2023 г. Екранна снимка от видео на прессъобщението на Пригожин

От близо 20 000 „вагнеровци“, загинали при щурма на украинския Бахмут, повече от 17 000 са затворници, откарани на фронта от руски колонии и следствени арести.

Източник: разследване на Руската служба на BBC и Медиазона

Подробности: Цифрата от 20 000 загинали открито се споменава от лидера на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин. Той обаче увери, че обикновените наемници от ЧМК и вербуваните затворници са еднакво убити. Руските издания установиха, че това изобщо не е вярно.

Журналистите получиха списък с личните данни на 19 547 души, загинали край Бахмут - това са документи за изплащане на обезщетение от 5 милиона рубли, което се предоставя за смъртта на служител по стандартен договор с ЧМК "Вагнер".

След като анализират тези данни, те стигат до извода, че вербуваните затворници се превръщат в разходен материал - 88% от тях загиват, или 17 175 души.

Съобщава се, че това е най-значимият източник на данни за загубите на "Вагнер", с които изданието разполага в рамките на проекта за преброяване на руските загуби във войната с Украйна.


Журналистите пишат, че във всички случаи знаят позивните, номерата на жетоните и датите на смъртта на тези хора, както и повечето от фамилиите.

„Малко повече от хиляда имена липсват в списъка (6% от всички „вагнеровци“, споменати в документа), но това не създава пречки за анализа на загубите по дни и категории на загиналите – токенът ясно показва дали човек е бил вербуван от колонията или цивилен“, се казва в разследването.

Съобщава се, че проектът за набиране на наемници от колониите е получил неофициалното име "К" (може би е от думата "колония"). Именно с тази буква започват означенията върху жетоните на всички затворници, преминали през PVC.

Журналистите отбелязаха, че в допълнение към писмото номерът на жетона се състои от шест цифри: първите три са криптирани за колонията, в която лицето е било наето, последните три цифри са серийният номер на затворника.

Изданията пишат, че благодарение на тази информация те са успели да създадат повечето от колониите, в които Пригожин е вербувал.

Инфографика на BBC

Проектът стартира с две строго охранявани колонии в Ленинградска област, след което географията на вербовка бързо се разшири.

"Вагнер" взе най-голям брой затворници от Красноярск ВК-6 на строг режим - повече от 500 души (ограничението на капацитета на тази колония - 1410 места). От тях 136 затворници са загинали.

Проучвайки символичните номера на загиналите затворници, изданието установява, че вагнеровците са вербували най-малко 48 366 души от колониите.

17 175 от тях - т.е. 35% от затворниците, които отидоха на фронта - загинаха.

На първо място, онези затворници, които бяха изпратени на фронта през лятото и есента на 2022 г., успяха да оцелеят. И тези, които отиваха на война, по-късно умираха много по-често.

Съобщава се, че броят на загиналите затворници е започнал рязко да нараства от 12 септември 2022 г.: ако преди това са умирали 25-35 осъдени на седмица, то от 12 септември 2022 г. - вече 50.

Руските пропагандисти твърдяха, че именно на 12 септември окупаторите се приближиха до Бахмут и дори окупираха промишлената зона на града. От средата на ноември седмичните загуби на PMK не са падали под 400 души.

„И 90% от тях до май бяха затворници. Само на 12 януари 2023 г. „Вагнер“ загуби 213 души убити, като 202 от тях бяха затворници. В същото време нивото на загубите на наемници, които бяха вербувани „от воля" , останаха стабилно ниски: до април 2023 г. те губеха само 40-50 души на седмица", се казва в разследването.

Инфографика на BBC

Според военния експерт Джак Уотлинг, първото набиране на затворници е имало за цел да привлече затворници с военен опит на фронта и те са били третирани не по-различно от другите войници.

"Но по-късно затворниците започнаха да се набират като консумативи. Те започнаха да се използват по различен начин на бойното поле и това в крайна сметка доведе до неравенство в съотношението на жертвите", уверен е Уотлинг.

Съобщава се, че в основата на тактиката на "Вагнер" по време на настъплението срещу Бахмут са били вълнообразни атаки на малки групи. Щурмови отряди от пленници (8-12 души всеки) трябваше да се приближат до украинските позиции и да започнат нападение. Най-често те загиваха или бяха тежко ранени.

Методичността на работата на щурмовите групи се осигуряваше от желязна дисциплина, която се поддържаше със строги методи - отстъплението без екип се наказваше със стрелба на място.

Според Уотлинг високият процент на жертвите сред затворниците се дължи на факта, че те не са били достатъчно обучени и са били третирани като разходен материал.

По-късно Пригожин призна, че след превземането на Бахмут "Вагнер" е загубил своя боен потенциал, така че наемниците са били изтеглени от фронта за почивка и попълване.история:

Собственикът на джобния PVC "Вагнер" Евгений Пригожин многократно е заявявал за големите загуби на "Вагнер". Той обвини руското министерство на отбраната за това.
По-специално, през февруари 2023 г. Пригожин показа снимка на труповете на руски наемници, които очевидно са загинали за един ден, защото ръководството на редовните войски не е дало снаряди на "вагнерианците".
През май 2023 г. основателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин публикува видео, в което показва редици от загинали "вагнеровци" и критикува ръководството на руската редовна армия.
Вечерта на 23 август руските медии и Росавиация съобщиха, че в Тверска област се е разбил самолет, сред пътниците на който е бил лидерът на групата Вагнер Евгений Пригожин. Съобщава се, че всичките 10 души на борда са загинали, включително заместникът на Пригожин Дмитрий Уткин, по прякор "Вагнер".източник

Українська правда


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


90% от загиналите  "вагнеровци" в Бахмут  са били затворници

ПРЕДИШНА СНИМКА 2/2 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка