Bloomberg: Русия изпраща африкански студенти да се бият в Харковска област

Pan.bg 09 юни 2024 | 17:04 views (429) commentaries(0)
img
пан.бг

Русия изпраща африкански студенти да се бият в Харковска област - Bloomberg
Катерина Тищенко — неделя, 9 юни 2024 г., 16:29

Илюстративна снимка: Мъж от Сомалия, който се е сражавал на страната на Руската федерация и е бил заловен, говори на пресконференция в Киев на 15 март 2024 г., AFP чрез Getty Images

Според американското издание Bloomberg руснаците изпращат млади африканци на фронта в Украйна, като по-специално заплашват да ги депортират от Руската федерация.

Източник: Bloomberg с позоваване на европейски служители и високопоставен украински служител

Подробности: Според европейски служители Кремъл е принудил хиляди мигранти и чуждестранни студенти да се бият срещу Украйна, добавяйки допълнителна работна сила към офанзивата в района на Харков.

Руските служители все повече заплашват да не удължават визите на африкански студенти и млади работници, освен ако не се съгласят да се присъединят към армията, казват европейски служители.

Според един европейски служител Москва също така набира затворници от своите затвори, а някои африканци, които са в Русия с работни визи, са задържани и принудени да избират между депортиране и битка. В същото време някои от тези хора успяха да подкупят руски служители, за да останат в страната и да избегнат военна служба.

Според друг европейски служител руската практика да изпраща мигранти и студенти в битка по принуда е започнала в началото на войната. Тези войски търпят особено големи загуби, тъй като все повече участват в рисковани нападателни маневри за защита на по-добре подготвени части.
ВИДЕО НА ДЕНЯ

Високопоставен украински служител каза, че сред затворниците, заловени от Украйна на бойното поле, броят на чуждестранните бойци се е увеличил. Африканците и непалците са особено разпространени сред тях.

Според украинското разузнаване Русия провежда глобална кампания за набиране на чуждестранни наемници в най-малко 21 страни, включително няколко в Африка. Армейските кампании за набиране на персонал предлагат изгодни бонуси и заплати за подписване на договора. Вербовчиците също се насочват към мигранти и студенти, които преди това са търсили работа в Русия, като в някои случаи примамват хората с обещания за доходоносна работа, преди да ги принудят да преминат обучение и да отидат на фронта.

Bloomberg отбелязва, че способността на Русия да мобилизира значително по-голям брой войски може да се превърне във важен фактор във войната срещу Украйна.

Какво го предшества: През февруари тази година беше съобщено, че според CNN и опозиционния непалски депутат Бимала Рай Паудял Русия е вербувала около 15 000 непалски граждани за участие във войната срещу Украйна.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка