ISW: Попълването на руската армия няма да й позволи да води настъпателни операции в няколко направления

Pan.bg 09 юни 2024 | 13:12 views (322) commentaries(0)
img
пан.бг


Попълването на руската армия няма да й позволи да води настъпателни операции в няколко направления - ISW
Олга Глущенко — неделя, 9 юни 2024 г., 5:18 ч.

илюстративна снимка на Генералния щаб на въоръжените сили

Според анализатори от Института за изучаване на войната (ISW) добавянето на нови попълнения към руската армия няма да й позволи да провежда широкомащабни настъпателни операции през лятото в няколко направления, тъй като новите резерви няма да могат да действат като сили за проникване от първи или втори ешелон.

Източник: ISW

Подробности: Украинският военен анализатор Константин Машовец отбеляза на 8 юни, че някои от 30 000 войници, които Русия мобилизира всеки месец, пристигат на фронта като заместници и подкрепления и че руските усилия за мобилизация са позволили на окупаторите да изградят само ограничени оперативни и стратегически резерви.

Средно всяка руска оперативна група войски получава между 1000 и 1500 войници като заместници или подкрепления всеки месец, каза Машовец, и може да получи 2000, ако групата отговаря за интензивни настъпателни операции.

Шест оперативни руски военни групи действат в и близо до Украйна. Това означава, че Машовец изчислява, че руската армия получава общо между 6000 и 12 000 нови войници всеки месец.

Докладът отбелязва, че тази цифра не противоречи на украинските и руските доклади от януари и април 2024 г., че Русия е набирала 30 000 нови военни всеки месец, тъй като значителна част от този нов персонал ще бъде в бойна подкрепа и роли на бойна служба или по-късно, след обучение, ще поеме функциите на бойни задачи.


Руският президент Владимир Путин каза на 7 юни, че Русия е набрала 160 000 нови войници през 2024 г., число, което е в съответствие с докладите, че руските въоръжени сили набират около 30 000 войници на месец.

Анализаторите отбелязват, че руските сили са използвали инициативата си по фронтовата линия, за да определят темпото на боевете в Украйна през последните месеци, което изглежда води до жертви, приблизително равни или малко по-малко от нивото на новосформираните сили.

Експертите добавят, че този баланс между руските загуби и новосъздадените сили изисква обаче руските сили да не засилват значително настъпателните операции за дълъг период от време. Този баланс става още по-тесен, ако се вземат предвид загубите и формирането на нови сили само за руския личен състав.

През последните месеци ISW наблюдава "пулсация" на руските настъпателни операции по фронта, тъй като нашествениците редуват интензивни атаки с по-ниски оперативни темпове, за да попълнят загубите.

Наличието на нов личен състав вероятно е един от няколкото определящи фактора, влияещи върху решението на руските сили да редуват интензивни настъпателни операции с по-малко интензивни.

ISW изчислява, че планираните руски резерви на оперативно и стратегическо ниво е малко вероятно да бъдат готови да действат като сили за проникване от първи или втори ешелон, способни да провеждат ефективни широкомащабни комбинирани атаки.

Тези докладвани ограничени руски резерви на оперативно и стратегическо ниво вероятно ще бъдат недостатъчни, за да поддържат едновременни широкомащабни настъпателни усилия на множество фронтове. Руското военно командване вероятно ще трябва да избере едно главно направление по време на очакваната лятна настъпателна операция, ако възнамерява да използва тези резерви за поддръжка на широкомащабна настъпателна операция.

Ключови констатации на ISW за 8 юни:

Съобщава се, че руското военно командване преразпределя неуточнен брой сили към украинско-руската граница близо до Харковска област, но не е ясно дали планира незабавно да ангажира тези преразпределени сили в битка или да ги използва за укрепване на Северната група армии, за да я приближи до планираните окончателни числа
Украинският военен анализатор Константин Машовец отбеляза на 8 юни, че някои от 30 000 войници, които Русия мобилизира всеки месец, пристигат на фронта като заместници и подкрепления за бойни части и че руските усилия за мобилизация са позволили на окупаторите да изградят само ограничени оперативни и стратегически резерви.
В нощта на 7 срещу 8 юни украинските войски атакуваха с дрон руско военно летище в Северна Осетия.
Руските удари нанесоха значителни щети на енергийната система на Украйна и Украйна ще продължи да се сблъсква със сериозни ограничения върху производството на електроенергия.
Президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с украинския президент Володимир Зеленски в Париж на 7 юни.
Главното управление на военното разузнаване на Украйна и руските опозиционни медии съобщиха, че на 7 юни в Стари Оскол, Белгородска област, неизвестни лица са извършили покушение срещу бившия руски окупатор, т. нар. "кмет" на Купянск, Харковска област, Генадий Мацегору.
Руските войски наскоро напреднаха на север от Харков, югоизточно от Купянск, в източната част на Часовой Яр, северозападно от Авдиевка и югозападно от Донецк.
Руски актьори използват видео съобщения на руски военнослужещи, за да опровергаят съобщенията за големи загуби на руските войски в северната част на Харковска област.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка