WP: Украинските командири очакват новите мобилизирани да са зле подготвени

Pan.bg 03 юни 2024 | 06:41 views (339) commentaries(0)
img
пан.бгWP: Украинските командири очакват новите военни да пристигнат зле подготвени
Роман Петренко — неделя, 2 юни 2024 г., 14:41 ч

илюстративна снимка на 93-та бригада

Докато Украйна се готви да мобилизира мъже на фона на засилените руски атаки, командирите на фронтовата линия очакват повечето от новите войници да пристигнат зле обучени.

Източник: Washington Post

Подробности: СМИ, след комуникация с украинските военни, пишат, че командирите се оплакват от незадоволителното обучение на новобранците в учебните центрове "от дълго време".

Независимо откъде идват новите войници - от други позиции, от затвори или новомобилизирани - украинските полеви командири казват, че поради недостатъчно обучение често трябва да прекарват седмици, за да ги учат на основни умения, като стрелба.

„Имахме хора, които дори не знаеха как да разглобяват и сглобяват оръжие“, каза 28-годишният заместник-командир на 93-та механизирана бригада, който се съгласи да даде позивната си „Шмид“.

Шмид каза, че е прекарал първата седмица с войници, прехвърлени от тила, като се е уверил, че всеки от тях е изстрелял поне една кутия боеприпаси - около 1500 патрона - всеки ден, преди да премине към по-трудни задачи. След няколко седмици тези войници може да се окажат да се бият близо до град Часов Яр, където руските войски напредват, съобщават медиите.


„Ние просто отделяме много време за основно обучение“, каза Шмид и добави: „Ако, не дай си Боже, има пробив край Часов Яр и получим нова пехота, която не знае елементарни неща, те ще бъдат изпратени там просто да умра."

Буквално: „С украинските сили с критично недостиг на персонал и загуба на позиции, неуспехът да се осигури адекватно основно обучение на войниците подчертава ужасната ситуация, в която се намира Киев повече от две години след нахлуването на Москва.

Според войниците успехът на Русия тази година се дължи до голяма степен на това, че украинската армия няма достатъчно войски, за да се защитава от непрекъснати атаки и правителството не бърза да засили усилията си за мобилизация.

Повече подробности: Командирите на фронтови части приветстват всяко ново подкрепление, като се има предвид, че някои части са без подкрепления от месеци.

Но, пише WP позовавайки се на тях, много от тези преразпределени военнослужещи са зле обучени, въпреки факта, че много от тях са служили в армията от началото на руската инвазия преди повече от две години, макар и далеч от бойното поле.

Преди около месец на мост в южната част на Одеска област пазеше украински войник с позивна "Вал", който вършеше тази работа две години след руската инвазия. На 30 април получава съобщение, че се предава на бойно дежурство.

В рамките на 24 часа той е зачислен в 93-та бригада и му е наредено да отиде в източната част на Донецка област. Той дори нямаше време да опакова нещата си - някои от тях трябваше да бъдат изпратени по-късно.

"Страшно е", казва 31-годишният мъж. "Никой не беше наистина подготвен."

Офицер, който повече от година обучава нови войници на един от украинските полигони, каза, че в учебните центрове няма гранати и гранатомети, тъй като те са запазени за бойното поле.

Един от сержантите каза при условие за анонимност, че представители на някои бригади са принудени да нощуват в близост до учебни центрове, за да изберат най-добрите и мотивирани бойци. А други, допълва той, са принудени да избират „измежду кривите, куците и болните“.източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка