Зеленски: Китай отказва на други страни да отидат на срещата на върха за мира

Pan.bg 03 юни 2024 | 00:16 views (410) commentaries(0)
img
пан.бг


Китай отказва на други страни да отидат на срещата на върха за мира – Зеленски
Роман Петренко — неделя, 2 юни 2024 г., 10:14 ч

екранна снимка

В момента Украйна има потвърждение от 106 страни по света относно участието им в срещата на върха за мира в Швейцария на 15 юни, но Русия се опитва да попречи на провеждането й, а Китай й помага в това, каза президентът Володимир Зеленски.

Източник: Зеленски на конференцията "Диалог - Шангри Ла" в Сингапур в неделя, цитиран от "Интерфакс-Украйна", Зеленски говори пред медиите

Пряката реч на Зеленски: „Имаме потвърждение от 106 страни по света. И това е на високо ниво: на ниво лидери, на високо ниво на представители на техните държави...

Днес Русия пътува до много страни по света, заплашвайки да блокира хранителни продукти, селскостопански продукти или химикали, цените на енергията или просто оказва натиск върху други страни по света да не присъстват на срещата на върха.

Подробности: Той добави, че има "не много добра информация", че някои държави са започнали да помагат на Русия в дипломатическото прекъсване на срещата на върха за мира.

Пряката реч на Зеленски: „И затова, когато питате какво може да направи светът, светът трябва да бъде силен, да окаже политически натиск върху Русия, няма друг начин да спре Путин, само дипломатическа изолация, силна украинска армия и нека всички страните по света го измислят докрай: не за да балансират между Украйна и Русия, а за да защитят справедливостта и международното право".

Актуализирано: По-късно украинският лидер сравни позициите на САЩ и Китай по отношение на срещата на върха за мир и подчерта, че Китай работи за нейното прекъсване.

Освен това Украйна възприема сигнала на Китай за отсъствието му от Срещата на върха „без положително“.

Пряката реч на Зеленски: Съединените щати потвърдиха участието си на високо ниво. Имаме шанс президентът (САЩ Джо Байдън – бел. ред.) да бъде. Що се отнася до Китай, те не са потвърдили присъствието си на никакво ниво.

И Съединените щати имат контакти с някои страни и ги насърчават да участват в срещата на върха за мира.

Китай, за съжаление, напротив, работи, за да попречи на страните да дойдат на срещата на върха за мира.

Има голяма разлика между тези две позиции“.

Припомняме: Украйна очаква участниците в срещата на върха за глобалния мир в Швейцария да изготвят съвместно план за действие по три точки: свободно корабоплаване, ядрена и енергийна сигурност и размяна на затворници и връщане на незаконно депортирани деца.

Срещата на върха за глобалния мир ще се проведе на 15-16 юни в Бургенщок, Швейцария. Русия не беше поканена .


източник

Українська правда

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка