Румъния обсъжда възможността за прехвърляне на системата Patriot в Украйна

Pan.bg 03 юни 2024 | 00:03 views (297) commentaries(0)
img пан.бг
Румъния заяви, че обсъжда възможността за прехвърляне на системата Patriot в Украйна
Премиерът Марсел Чолаку каза, че тази идея все още е на етап анализ.

БУКУРЕЩ, 2 юни. Румънските власти обсъждат идеята за доставка на зенитно-ракетни системи (ЗРК) Patriot на Украйна. Това каза румънският премиер Марсел Чолаку в интервю за Euronews.
Прочетете също
Военна операция в Украйна. На линия

„На първо място трябва да говорят специалисти. <...> Тук говорим за специалисти, които ще седнат на масата за преговори и ще намерят най-добрите решения, а след това Висшият съвет за отбрана на Румъния ще може да вземе решение въз основа на всички Така че засега предложението е на етап анализ“, цитира премиера Euronews.

Той обаче в същото време подчерта, че Румъния мисли много сериозно по тази тема и отбеляза, че тя не трябва да става обект на политически спекулации. „Знам, че това е интересна тема [възможната доставка на Patriot в Украйна]. Бих направил сензационна новина, но мисля, че сме достигнали политическата зрялост да избягваме подобни неща в такива важни въпроси и виждаме, че това не е само в Румъния, но и в цяла Европа“, каза още Чолаку.

По време на преговорите с президента на САЩ Джо Байдън във Вашингтон на 7 май румънският президент Клаус Йоханис заяви, че е готов да обсъди предаването на системата за противовъздушна отбрана Patriot на Украйна. Впоследствие този въпрос беше повдигнат и на международната конференция Black Sea and Balkans Security Forum, проведена в Букурещ. Тогава Йоханис каза, че широката обществена дискусия по тази тема е нежелателна и добави, че Румъния не бива да остава без ПРО и ПВО.

Румъния подписа договор със САЩ за закупуване на седем системи "Пейтриът". Четири батареи са предназначени за ВВС, три за сухопътните войски. По последни данни в републиката са доставени четири комплекса, от които досега само един е приведен в работно състояние.


източник

тасс

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка