Румен Радев: Христо Ботев е въплъщение на българската воля, дързост и талант

Pan.bg 02 юни 2024 | 06:27 views (798) commentaries(0)
img
пан.бг

РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Румен Радев: Христо Ботев е въплъщение на българската воля, дързост и талант

Скъпи сънародници,

Враца отново ни събира от всички краища на България, за да се преклоним пред подвига на поета-революционер Христо Ботев и пред загиналите за Отечеството.

Всяко време ражда своите неповторими личности, орисани да преобръщат епохи и да останат завинаги в паметта на народите. Когато в тъмнината на робството българите копнееха най-силно за свобода и достойнство, когато търсеха самочувствие и вяра, дързост и воля, с които да осъществят идеалите си, именно тогава провидението създаде неподражаемия Христо Ботев.

Той бе огненият дух на българската революция. Стихия, чиято непримиримост увлича и вълнува, предизвиква и стряска. Вулкан от слово и дело, който разтърси съзнанието на съвременниците.

Днес почитаме Ботев и загиналите за свободата ни. Правим го от сърце и по традиция. Но свободата не е традиция. Свободата е отговорност, позиция, дела, нерядко и осъзната саможертва. Героичните, жертвени поколения извоюват свободата, щастливите поколения я наследяват, слабите поколения я разпиляват.

Днес, ние, съвременните българи, сме в дълг към онези безсребърници, които изгладуваха и изстрадаха мечтата си за достойна и независима България. Към онези немили-недраги, които гниеха по зандани или в емиграция, отхвърлени често и от своите, но стопляни винаги от блянове за свободна България.

В дълг сме и към нас самите, когато и днес избираме пътя на емиграцията – независимо дали далеч от Родината, или вътре в себе си, смутени от недъзите на днешна България.

Затова и ден като днешния не е време за патос. Той е повод за смирение и размисъл над думите на поета, които продължават да предизвикват поколенията:

Още ли свестните у нас считат за луди?

Още ли глупеца вредом всеки почита?

Още ли народа го смучат наши и чужди гости?

Още ли българи в тежка чужбина се скитат немили, клети, недраги?

Отговорите ги знаем. Но аз вярвам, че няма българска обреченост. Има българска воля, българска дързост, български талант. Ботев е тяхното въплъщение, но вярвам, че всеки от нас, днешните българи, носи част от тях в себе си.

Благодаря на всички вас на площада, които доведохте децата си, на всички, които носите Ботев в сърцето, на участниците в традиционния поход от Козлодуй до Околчица. Вие доказахте, че и днес има кой да вее знамето на достойнството и свободата. Че над българската земя има едно знаме: нашият трибагреник, символ на история, традиции и общност, които ще устоят на всички бури отвън и заблуди отвътре.

Защото това е нашата мисия като българи.

Вечна слава на героите.

Да живее България!източник

Сайт Президент

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Румен Радев: Христо Ботев е въплъщение на българската воля, дързост и талант

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/8 СЛЕДВАЩА СНИМКА


Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка